Sernik na zimno waniliowy z truskawkami

Ciasto, które przygotujesz bez pieczenia. Pyszne połączenie masy ze śmietanki, twarogu i truskawek z galaretką z truskawek.

15 porcji

średni 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Sernik na zimno waniliowy z truskawkami

Śmietanka waniliowa:

250 ml śmietanki 30% tł.
2 - 3 łyżeczki Cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera

Spód do sernika na zimno:

140 g herbatników
80 g masła rozpuszczonego

Masa serowa:

250 ml śmietanki 30% tł. schłodzonej
200 g truskawek
1 opak. Żelatyny 20 g Dr. Oetkera
1000 g twarogu mielonego (z wiaderka, w temperaturze pokojowej)
150 g cukru pudru

Galaretka z truskawkami:

400 ml wody wrzącej
1 opak. Galaretki o smaku truskawkowym Dr. Oetkera
300 g truskawek

Przygotowanie

Przygotowanie

1

Śmietanka waniliowa

Przygotowanie zacznij od podgrzania śmietanki z cukrem z wanilią, aż będzie gorąca. Następnie wystudź i dobrze schłodź śmietankę w lodówce. Dzięki temu nabierze waniliowego aromatu.

2

Spód

Formę o śr. 26 cm wyłóż papierem do pieczenia (tylko dno).
Herbatniki pokrusz na piasek, dodaj rozpuszczone masło i dokładnie wymieszaj.
Wyłóż masę z herbatników równomiernie na dno formy, wyrównaj i dociśnij aby utworzyć spód.
Odstaw do lodówki na czas przygotowania masy.

3

Masa serowa

Truskawki umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki.
Żelatynę zalej niewielką ilością zimnej wody i odstaw do napęcznienia.
Twaróg przełóż do większej miski, dodaj cukier puder i wymieszaj.
Dobrze schłodzoną śmietankę waniliową ubij na sztywno.
Żelatynę dokładnie rozpuść (nie gotuj), dodaj 2-3 łyżki masy serowej, wymieszaj i połącz szybko z resztą masy.
Następnie wmieszaj ubitą śmietankę a na koniec dodaj kawałki truskawek i wymieszaj aby równo się rozłożyły.
Masę serową z truskawkami wyłóż na wcześniej przygotowany spód i odstaw do lodówki do stężenia.

4

Galaretka z truskawkami

Do gorącej wody wsyp galaretkę i mieszaj do jej rozpuszczenia. Odstaw do wystudzenia a później schłodź w lodówce, aż zacznie nabierać żelowej konsystencji.
Truskawki umyj, usuń szypułki i pokrój na plasterki. Następnie ułóż je na stężałej warstwie sernikowej.
Tężejącą galaretkę wylej równomiernie na wierzch sernika, wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Sernik na zimno waniliowy z truskawkami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1340 kJ
320 kcal
699 kJ
167 kcal
Tłuszcz 17.08 g 8.90 g
Węglowodany 27.95 g 14.56 g
Białko 18.88 g 9.83 g
Ustawienia plików cookie

Ucieszymy się, jeżeli zgodzisz się, abyśmy my i nasi partnerzy używali plików cookie i podobnych technologii. Pozwoli nam to zrozumieć Twoje zachowanie na stronie i odpowiednio  dostosować ją do Twoich potrzeb. Ponadto my i nasi partnerzy chcielibyśmy wykorzystywać te dane do pokazywania Tobie spersonalizowanych ofert na ich platformach.

 

Wykorzystujemy pliki cookie niezbędne, analityczne i marketingowe do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony, spersonalizowania treści i reklam, analizowania ruchu w naszej witrynie oraz w celach statystycznych. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług. Jeśli zgadzasz się abyśmy wykorzystywali wszystkie wskazane powyżej pliki cookie do celów powyżej wymienionych prosimy o kliknięcie „Zgadzam się”. Jeżeli chciałbyś/chciałabyś zdecydować, które z plików cookie będą mogły być wykorzystywane prosimy o wejście w Ustawienia szczegółowe i dokonanie wyboru. Szczegółowe informacje możesz znaleźć w naszej polityce prywatności. Pamiętaj, że w  każdej chwili możesz zmienić zdanie odnośnie ustawień plików cookie.

Niezbędne

Zarówno te pliki cookie, jak i podobne rozwiązania są nam potrzebne, aby zapewnić działanie podstawowych funkcji naszej strony internetowej. Powyższe obejmuje na przykład zapisywanie tych ustawień. Absolutnie konieczne jest, aby użytkownik nie mógł ich wyłączyć.

Zawsze aktywne
Analityczne

Ponadto chcielibyśmy lepiej poznać, w jaki sposób korzystasz z naszej strony internetowej, aby zoptymalizować ją dla Ciebie i innych użytkowników. W tym celu wykorzystujemy pliki cookie i podobne rozwiązania, które umożliwiają mapowanie zachowań użytkowników, a tym samym pozwolą nam udoskonalić przedstawianą Tobie ofertę.

aktywne

nieaktywne

Marketingowe/remarketingowe/udostępnianie danych stronom trzecim

Aby zapewnić nam możliwość dostosowania naszych kampanii marketingowych do Twoich potrzeb, zbieramy informacje o tym, w jaki sposób trafiasz na naszą witrynę internetową i w jaki sposób korzystasz reagujesz na nasze reklamy. Dzięki temu możemy jeszcze bardziej ulepszyć nie tylko nasze reklamy, ale także treści na naszej stronie. Nasi partnerzy marketingowi także wykorzystują te informacje do własnych celów, np. do personalizacji kont użytkowników lub profili na swojej platformie.

aktywne

nieaktywne

Masz pytanie? Skontaktuj się z nami!

Z przyjemnością odpowiemy na Twoje pytania dotyczące naszych produktów i przepisów. Jeśli chcesz podzielić się z nami opinią o naszych produktach, bądź sprawdzić status zamówienia w e-sklepie to dobrze trafiłeś. Czekamy na Twój telefon.

585 111 001

Infolinia czynna jest od poniedziałku do soboty w godz. 10-18 oraz w niedzielę w godz. 10-13. Koszt połączenia zgodnie z cennikiem Operatora.

You have questions or concerns?

Thank you for your message.