do przepisu Sernik Mascarpone
250 ml | śmietanki 30% tł. |
500 g | serka mascarpone |
150 g | cukru pudru |
50 ml | wody (zimnej) |
100 ml | wody (wrzącej) |
1 opak. | Żelatyny-fix deserowej Dr. Oetkera |
200 g | truskawek |
200 g | malin |
100 g | brzoskwiń |
100 g | cukru |
50 ml | wody (zimnej) |
100 ml | wody (wrzącej) |
1 opak. | Żelatyny-fix deserowej Dr. Oetkera |
Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Serek zmiksować z cukrem, następnie dodać ubitą śmietankę i delikatnie wymieszać. Żelatynę- fix deserową przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu i od razu dodać ją do masy delikatnie mieszając łyżką. Całość przelać do formy o średnicy 22 cm , a następnie wstawić do lodówki – dno formy można wcześniej wyłożyć dowolnym spodem z herbatników lub biszkoptów.
Świeże owoce przebrać, odszypułkować i umyć (mrożone rozmrozić, przebrać i nie odsączać). Owoce zmiksować blenderem na mus dodając cukier. Drugą Żelatynę-fix deserową przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, od razu dodać do owoców i krótko zmiksować wszystko razem do połączenia składników. Uzyskany mus wylać na warstwę serkową i ponownie wstawić całość do lodówki na ok. 2 godz. do stężenia. Przed podaniem sernik można udekorować świeżymi owocami.
NA PORCJĘ / SZT. | NA 100 G / ML | |
---|---|---|
Wartość energetyczna |
1809kJ 432kcal |
942kJ 225kcal |
Tłuszcz | 28.38g | 14.78g |
Węglowodany | 42.62g | 22.20g |
Białko | 6.29g | 3.28g |