PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Sernik Mascarpone

Sernik z dodatkiem serka Mascarpone i musem owocowym

ok. 10 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Sernik Mascarpone

Masa:

250 ml śmietanki 30% tł.
500 g serka mascarpone
150 g cukru pudru
50 ml wody (zimnej)
100 ml wody (wrzącej)
1 opak. Żelatyny-fix deserowej Dr. Oetkera

Mus:

200 g truskawek
200 g malin
100 g brzoskwiń
100 g cukru
50 ml wody (zimnej)
100 ml wody (wrzącej)
1 opak. Żelatyny-fix deserowej Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Serek zmiksować z cukrem, następnie dodać ubitą śmietankę i delikatnie wymieszać. Żelatynę- fix deserową przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu i od razu dodać ją do masy delikatnie mieszając łyżką. Całość przelać do formy o średnicy 22 cm , a następnie wstawić do lodówki – dno formy można wcześniej wyłożyć dowolnym spodem z herbatników lub biszkoptów.

Świeże owoce przebrać, odszypułkować i umyć (mrożone rozmrozić, przebrać i nie odsączać). Owoce zmiksować blenderem na mus dodając cukier. Drugą Żelatynę-fix deserową przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, od razu dodać do owoców i krótko zmiksować wszystko razem do połączenia składników. Uzyskany mus wylać na warstwę serkową i ponownie wstawić całość do lodówki na ok. 2 godz. do stężenia. Przed podaniem sernik można udekorować świeżymi owocami.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Sernik Mascarpone

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1809 kJ
432 kcal
942 kJ
225 kcal
Tłuszcz 28.38 g 14.78 g
Węglowodany 42.62 g 22.20 g
Białko 6.29 g 3.28 g