PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Sernik królewski z malinami i mascarpone

Sernik królewski

ok. 24 porcje

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Sernik królewski z malinami i mascarpone

Ciasto:

1 opak. Sernika królewskiego Dr. Oetkera
80 g masła (miękkiego)
1 szt. jajek
2 łyżki wody

Masa serowa:

250 g serka mascarpone
1000 g twarogu (mielonego)
120 g cukru pudru
5 szt. jajek
350 g malin

Do dekoracji:

1 łyżka cukru pudru
50 g malin

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Blachę o wym. 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180°C. Mieszankę do wypieku ciasta wsyp do miski, dodaj miękkie masło, jajko i 2 łyżki wody. Zagnieć ciasto tak, aby było gładkie. Wylep ciastem dno blaszki.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 15 min.

3

Masa serowa

Serek mascarpone przełóż do miski i zmiksuj. Dodaj twaróg, mieszankę do masy serowej oraz przesiany cukier puder. Żółtka oddziel od białek, dodaj do masy i zmiksuj. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wmieszaj do masy serowej. Na upieczony i przestudzony spód wyłóż świeże maliny. Przelej masę serową i rozprowadź równomiernie.

4

Pieczenie

Blachę z ciastem wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 160 °C

Piekarnik gazowy: 160 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 70 min.

Po upieczeniu uchyl lekko drzwiczki piekarnika i pozostaw ciasto do wystudzenia.

5

Dekorowanie

Sernik posyp cukrem pudrem i udekoruj malinami.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Sernik królewski z malinami i mascarpone

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 971 kJ
232 kcal
854 kJ
204 kcal
Tłuszcz 8.86 g 7.78 g
Węglowodany 26.83 g 23.53 g
Białko 11.97 g 10.50 g