PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Sernik królewski z brzoskwiniami

16 porcji

łatwy 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Sernik królewski z brzoskwiniami

Ciasto:

1 opak. Sernika królewskiego Dr. Oetkera
80 g masła (miękkiego)
1 szt. jajek

Masa serowa:

5 szt. brzoskwiń
150 g masła (rozpuszczonego)
3 szt. jajek
500 g twarogu trzykrotnie zmielonego

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Mieszankę do ciasta wsyp do miski, dodaj miękkie masło i jajko. Zagnieć ciasto do uzyskania gładkiej konsystencji. ¼ ciasta włóż do zamrażalnika na ok. 30 min. Formę wysmaruj tłuszczem i oprósz mąką lub wyłóż papierem do pieczenia. Pozostałą częścią ciasta wylep dno formy, formując brzeg o wysokości ok. 2,5 cm. 

2

Masa serowa

Brzoskwinie obierz i usuń pestki, pokrój na kawałki. Rozpuść masło i ostudź. Piekarnik nastaw na 180°C bez termoobiegu. Oddziel źółtka od białek. Mieszankę do masy sernikowej zmiksuj z żółtkami, twarogiem i rozpuszczonym masłem lub margaryną do uzyskania jednolitej masy. Ubij pianę z białek i delikatnie wymieszaj z masą serową. Gotową masę równo rozłóż na cieście, a na nią wyłóż kawałki brzoskwiń. Na warstwę serową zetrzyj resztę schłodzonego ciasta (na tarce na dużych oczkach). 

3

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Czas pieczenia: o 70 - 80 min.

Po upieczeniu zostaw sernik w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na ok. 5-10 minut, a następnie wyjmij do całkowitego wystudzenia. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Sernik królewski z brzoskwiniami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1202kJ
287kcal
1001kJ
239kcal
Tłuszcz 13.95g 11.63g
Węglowodany 30.49g 25.41g
Białko 10.37g 8.64g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej