PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Sernik królewski z brzoskwiniami

16 porcji

łatwy 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Sernik królewski z brzoskwiniami

Ciasto:

1 opak. Sernika królewskiego Dr. Oetkera
80 g masła (miękkiego)
1 szt. jajek

Masa serowa:

5 szt. brzoskwiń
150 g masła (rozpuszczonego)
3 szt. jajek
500 g twarogu trzykrotnie zmielonego

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Mieszankę do ciasta wsyp do miski, dodaj miękkie masło i jajko. Zagnieć ciasto do uzyskania gładkiej konsystencji. ¼ ciasta włóż do zamrażalnika na ok. 30 min. Formę wysmaruj tłuszczem i oprósz mąką lub wyłóż papierem do pieczenia. Pozostałą częścią ciasta wylep dno formy, formując brzeg o wysokości ok. 2,5 cm. 

2

Masa serowa

Brzoskwinie obierz i usuń pestki, pokrój na kawałki. Rozpuść masło i ostudź. Piekarnik nastaw na 180°C bez termoobiegu. Oddziel źółtka od białek. Mieszankę do masy sernikowej zmiksuj z żółtkami, twarogiem i rozpuszczonym masłem lub margaryną do uzyskania jednolitej masy. Ubij pianę z białek i delikatnie wymieszaj z masą serową. Gotową masę równo rozłóż na cieście, a na nią wyłóż kawałki brzoskwiń. Na warstwę serową zetrzyj resztę schłodzonego ciasta (na tarce na dużych oczkach). 

3

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Czas pieczenia: ok. 70 - 80 min.

Po upieczeniu zostaw sernik w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na ok. 5-10 minut, a następnie wyjmij do całkowitego wystudzenia. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Sernik królewski z brzoskwiniami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1202 kJ
287 kcal
1001 kJ
239 kcal
Tłuszcz 13.95 g 11.63 g
Węglowodany 30.49 g 25.41 g
Białko 10.37 g 8.64 g