Flag

Sernik królewski z brzoskwiniami

16 porcji
Łatwy
40 min
Sernik Królewski w wersji z owocami
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
1 opak.Sernika królewskiego Dr. Oetkera
80 gmasła (miękkiego)
1 szt.jajka
Masa serowa
5 szt.brzoskwiń
150 gmasła (rozpuszczonego)
3 szt.jajek
500 gtwarogu trzykrotnie zmielonego

Zobacz produkty

Picture - Sernika królewskiego Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Mieszankę do ciasta wsyp do miski, dodaj miękkie masło i jajko. Zagnieć ciasto do uzyskania gładkiej konsystencji. ¼ ciasta włóż do zamrażalnika na ok. 30 min. Formę wysmaruj tłuszczem i oprósz mąką lub wyłóż papierem do pieczenia. Pozostałą częścią ciasta wylep dno formy, formując brzeg o wysokości ok. 2,5 cm. 

2

Masa serowa

Brzoskwinie obierz i usuń pestki, pokrój na kawałki. Rozpuść masło i ostudź. Piekarnik nastaw na 180°C bez termoobiegu. Oddziel źółtka od białek. Mieszankę do masy sernikowej zmiksuj z żółtkami, twarogiem i rozpuszczonym masłem lub margaryną do uzyskania jednolitej masy. Ubij pianę z białek i delikatnie wymieszaj z masą serową. Gotową masę równo rozłóż na cieście, a na nią wyłóż kawałki brzoskwiń. Na warstwę serową zetrzyj resztę schłodzonego ciasta (na tarce na dużych oczkach). 

3

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 70 - 80 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Po upieczeniu zostaw sernik w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na ok. 5-10 minut, a następnie wyjmij do całkowitego wystudzenia. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.