PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Sernik jogurtowy z gruszkami

Delikatny, kremowy sernik z gruszkami i galaretką gruszkową

o 12 - 16 porcji

średnie 20 min

Składniki

Składniki

do przepisu Sernik jogurtowy z gruszkami

Ciasto:

150 g herbatników
1 łyżeczka kakao
100 g masła (rozpuszczonego)

Masa:

1 puszka gruszek w syropie
500 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
2 łyżki cukru pudru
350 g jogurtu naturalnego 2% tł.
50 ml wody (zimnej)
100 ml wody (wrzącej)
1 opak. Żelatyny-fix deserowej Dr. Oetkera
1 łyżeczka Cynamonu mielonego z Indonezji Dr. Oetkera

Galaretka:

2 listki Żelatyny w listkach Dr. Oetkera
250 ml syropu z gruszek

preparation

Przygotowanie

1

Ciasto na spód

Spód formy o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciastka włóż do foliowej torebki i rozkrusz je za pomocą wałka lub tłuczka. Przełóż do miski, dodaj kakao i wlej rozpuszczone masło. Wszystko dokładnie wymieszaj. Przełóż do formy i dobrze ugnieć, otrzymując gładki spód. Wstaw do lodówki na czas przygotowania masy.

2

Masa mascarpone

Gruszki odsącz z syropu, odmierz 250 ml syropu do galaretki, resztę pozostaw do masy.

Schłodzoną śmietankę 30% tł. ubij z cukrem pudrem na najwyższych obrotach miksera. Do ubitej śmietanki dodaj jogurt naturalny i ubijaj mikserem na najniższych obrotach do uzyskania gładkiej konsystencji.

Do oddzielnego naczynia wlej 50 ml zimnej wody i 100 ml wrzątku. Wsyp zawartość opakowania z żelatyną-fix deserową i krótko zmiksuj do całkowitego rozpuszczenia. Rozpuszczoną żelatynę wlej powoli do masy śmietankowo-jogurtowej, cały czas miksując.

Na koniec dodaj syrop z gruszek i zmiksuj krótko do połączenia.

Ok. 1/3 masy przełóż do tortownicy na przygotowany wcześniej spód, wyrównaj. Na to poukładaj połówki gruszek, a następnie wyłóż pozostałą część masy i wyrównaj. Oprósz bardzo delikatnie cynamonem i wstaw do lodówki na czas przygotowania galaretki.

3

Galaretka

Listki żelatyny namocz w zimnej wodzie przez ok. 5 - 7 minut. Namoczoną żelatynę odsącz z wody, podgrzej do rozpuszczenia w rondelku (nie gotuj!). Do rozpuszczonej żelatyny dodaj 3 łyżki syropu wymieszaj, a następnie przelej do pozostałej części syropu i dokładnie wymieszaj. Schłodź w lodówce, aż galaretka nabierze żelowej konsystencji, a następnie wylej na ciasto. Całość pozostaw do schłodzenia jeszcze przez ok. 2 h w lodówce.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Sernik jogurtowy z gruszkami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1126kJ
269kcal
787kJ
188kcal
Tłuszcz 18.31g 12.81g
Węglowodany 22.70g 15.88g
Białko 3.99g 2.79g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej