Flag

Sernik jogurtowy z gruszkami

ok. 12 - 16 porcji
Średni
20 min
Delikatny, kremowy sernik z gruszkami i galaretką gruszkową
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Zamiast herbatników do spodu ciasta możesz użyć ciastek zbożowych, dodając do nich tylko 80 g masła.
Porady i wskazówki
Zamiast jogurtu naturalnego do masy możesz użyć 350 g kwaśnej śmietany 18% tł. lub 250 g serka mascarpone.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
150 gherbatników
1 łyżeczkakakao
100 gmasła (rozpuszczonego)
Masa
1 puszkagruszek w syropie
500 mlśmietanki 30% tł. (schłodzonej)
2 łyżkicukru pudru
350 gjogurtu naturalnego 2% tł.
50 mlwody (zimnej)
100 mlwody (wrzącej)
1 opak.Żelatyny-fix deserowej Dr. Oetkera
1 łyżeczkacynamonu
Galaretka
2 listkiŻelatyny w listkach Dr. Oetkera
250 mlsyropu z gruszek

Zobacz produkty

Picture - Żelatyny-fix deserowej Dr. Oetkera
Picture - Żelatyny w listkach Dr. Oetkera
1

Ciasto na spód

Spód formy o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciastka włóż do foliowej torebki i rozkrusz je za pomocą wałka lub tłuczka. Przełóż do miski, dodaj kakao i wlej rozpuszczone masło. Wszystko dokładnie wymieszaj. Przełóż do formy i dobrze ugnieć, otrzymując gładki spód. Wstaw do lodówki na czas przygotowania masy.

2

Masa mascarpone

Gruszki odsącz z syropu, odmierz 250 ml syropu do galaretki, resztę pozostaw do masy.


Schłodzoną śmietankę 30% tł. ubij z cukrem pudrem na najwyższych obrotach miksera. Do ubitej śmietanki dodaj jogurt naturalny i ubijaj mikserem na najniższych obrotach do uzyskania gładkiej konsystencji.


Do oddzielnego naczynia wlej 50 ml zimnej wody i 100 ml wrzątku. Wsyp zawartość opakowania z żelatyną-fix deserową i krótko zmiksuj do całkowitego rozpuszczenia. Rozpuszczoną żelatynę wlej powoli do masy śmietankowo-jogurtowej, cały czas miksując.


Na koniec dodaj syrop z gruszek i zmiksuj krótko do połączenia.


Ok. 1/3 masy przełóż do tortownicy na przygotowany wcześniej spód, wyrównaj. Na to poukładaj połówki gruszek, a następnie wyłóż pozostałą część masy i wyrównaj. Oprósz bardzo delikatnie cynamonem i wstaw do lodówki na czas przygotowania galaretki.

3

Galaretka

Listki żelatyny namocz w zimnej wodzie przez ok. 5 - 7 minut. Namoczoną żelatynę odsącz z wody, podgrzej do rozpuszczenia w rondelku (nie gotuj!). Do rozpuszczonej żelatyny dodaj 3 łyżki syropu wymieszaj, a następnie przelej do pozostałej części syropu i dokładnie wymieszaj. Schłodź w lodówce, aż galaretka nabierze żelowej konsystencji, a następnie wylej na ciasto. Całość pozostaw do schłodzenia jeszcze przez ok. 2 h w lodówce.

Porady i wskazówki

  • Zamiast herbatników do spodu ciasta możesz użyć ciastek zbożowych, dodając do nich tylko 80 g masła.
  • Zamiast jogurtu naturalnego do masy możesz użyć 350 g kwaśnej śmietany 18% tł. lub 250 g serka mascarpone.