PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Sernik jogurtowy z gruszkami

Delikatny, kremowy sernik z gruszkami i galaretką gruszkową

o 12 - 16 porcji

średni 20 min

Składniki

Składniki

do przepisu Sernik jogurtowy z gruszkami

Ciasto:

150 g herbatników
1 łyżeczka kakao
100 g masła (rozpuszczonego)

Masa:

1 puszka gruszek w syropie
500 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
2 łyżki cukru pudru
350 g jogurtu naturalnego 2% tł.
50 ml wody (zimnej)
100 ml wody (wrzącej)
1 opak. Żelatyny-fix deserowej Dr. Oetkera
1 łyżeczka Cynamonu mielonego z Indonezji Dr. Oetkera

Galaretka:

2 listki Żelatyny w listkach Dr. Oetkera
250 ml syropu z gruszek

preparation

Przygotowanie

1

Ciasto na spód

Spód formy o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciastka włóż do foliowej torebki i rozkrusz je za pomocą wałka lub tłuczka. Przełóż do miski, dodaj kakao i wlej rozpuszczone masło. Wszystko dokładnie wymieszaj. Przełóż do formy i dobrze ugnieć, otrzymując gładki spód. Wstaw do lodówki na czas przygotowania masy.

2

Masa mascarpone

Gruszki odsącz z syropu, odmierz 250 ml syropu do galaretki, resztę pozostaw do masy.

Schłodzoną śmietankę 30% tł. ubij z cukrem pudrem na najwyższych obrotach miksera. Do ubitej śmietanki dodaj jogurt naturalny i ubijaj mikserem na najniższych obrotach do uzyskania gładkiej konsystencji.

Do oddzielnego naczynia wlej 50 ml zimnej wody i 100 ml wrzątku. Wsyp zawartość opakowania z żelatyną-fix deserową i krótko zmiksuj do całkowitego rozpuszczenia. Rozpuszczoną żelatynę wlej powoli do masy śmietankowo-jogurtowej, cały czas miksując.

Na koniec dodaj syrop z gruszek i zmiksuj krótko do połączenia.

Ok. 1/3 masy przełóż do tortownicy na przygotowany wcześniej spód, wyrównaj. Na to poukładaj połówki gruszek, a następnie wyłóż pozostałą część masy i wyrównaj. Oprósz bardzo delikatnie cynamonem i wstaw do lodówki na czas przygotowania galaretki.

3

Galaretka

Listki żelatyny namocz w zimnej wodzie przez ok. 5 - 7 minut. Namoczoną żelatynę odsącz z wody, podgrzej do rozpuszczenia w rondelku (nie gotuj!). Do rozpuszczonej żelatyny dodaj 3 łyżki syropu wymieszaj, a następnie przelej do pozostałej części syropu i dokładnie wymieszaj. Schłodź w lodówce, aż galaretka nabierze żelowej konsystencji, a następnie wylej na ciasto. Całość pozostaw do schłodzenia jeszcze przez ok. 2 h w lodówce.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Sernik jogurtowy z gruszkami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1126kJ
269kcal
787kJ
188kcal
Tłuszcz 18.31g 12.81g
Węglowodany 22.70g 15.88g
Białko 3.99g 2.79g
Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt