Sernik jogurtowy z gruszkami

Delikatny, kremowy sernik z gruszkami i galaretką gruszkową

ok. 12 - 16 porcji

średni 20 min

Składniki

Składniki

do przepisu Sernik jogurtowy z gruszkami

Ciasto:

150 g herbatników
1 łyżeczka Ciemnego Kakao Dr. Oetkera
100 g masła (rozpuszczonego)

Masa:

1 puszka gruszek w syropie
500 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
2 łyżki cukru pudru
350 g jogurtu naturalnego 2% tł.
50 ml wody (zimnej)
100 ml wody (wrzącej)
1 opak. Żelatyny-fix deserowej Dr. Oetkera
1 łyżeczka Cynamonu mielonego z Indonezji Dr. Oetkera

Galaretka:

2 listki Żelatyny w listkach Dr. Oetkera
250 ml syropu z gruszek

Przygotowanie

Przygotowanie

1

Ciasto na spód

Spód formy o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciastka włóż do foliowej torebki i rozkrusz je za pomocą wałka lub tłuczka. Przełóż do miski, dodaj kakao i wlej rozpuszczone masło. Wszystko dokładnie wymieszaj. Przełóż do formy i dobrze ugnieć, otrzymując gładki spód. Wstaw do lodówki na czas przygotowania masy.

2

Masa mascarpone

Gruszki odsącz z syropu, odmierz 250 ml syropu do galaretki, resztę pozostaw do masy.

Schłodzoną śmietankę 30% tł. ubij z cukrem pudrem na najwyższych obrotach miksera. Do ubitej śmietanki dodaj jogurt naturalny i ubijaj mikserem na najniższych obrotach do uzyskania gładkiej konsystencji.

Do oddzielnego naczynia wlej 50 ml zimnej wody i 100 ml wrzątku. Wsyp zawartość opakowania z żelatyną-fix deserową i krótko zmiksuj do całkowitego rozpuszczenia. Rozpuszczoną żelatynę wlej powoli do masy śmietankowo-jogurtowej, cały czas miksując.

Na koniec dodaj syrop z gruszek i zmiksuj krótko do połączenia.

Ok. 1/3 masy przełóż do tortownicy na przygotowany wcześniej spód, wyrównaj. Na to poukładaj połówki gruszek, a następnie wyłóż pozostałą część masy i wyrównaj. Oprósz bardzo delikatnie cynamonem i wstaw do lodówki na czas przygotowania galaretki.

3

Galaretka

Listki żelatyny namocz w zimnej wodzie przez ok. 5 - 7 minut. Namoczoną żelatynę odsącz z wody, podgrzej do rozpuszczenia w rondelku (nie gotuj!). Do rozpuszczonej żelatyny dodaj 3 łyżki syropu wymieszaj, a następnie przelej do pozostałej części syropu i dokładnie wymieszaj. Schłodź w lodówce, aż galaretka nabierze żelowej konsystencji, a następnie wylej na ciasto. Całość pozostaw do schłodzenia jeszcze przez ok. 2 h w lodówce.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Sernik jogurtowy z gruszkami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1135 kJ
271 kcal
787 kJ
188 kcal
Tłuszcz 18.40 g 12.78 g
Węglowodany 22.71 g 15.77 g
Białko 4.05 g 2.81 g
Ustawienia plików cookie

Ucieszymy się, jeżeli zgodzisz się, abyśmy my i nasi partnerzy używali plików cookie i podobnych technologii. Pozwoli nam to zrozumieć Twoje zachowanie na stronie i odpowiednio  dostosować ją do Twoich potrzeb. Ponadto my i nasi partnerzy chcielibyśmy wykorzystywać te dane do pokazywania Tobie spersonalizowanych ofert na ich platformach.

 

Wykorzystujemy pliki cookie niezbędne, analityczne i marketingowe do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony, spersonalizowania treści i reklam, analizowania ruchu w naszej witrynie oraz w celach statystycznych. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług. Jeśli zgadzasz się abyśmy wykorzystywali wszystkie wskazane powyżej pliki cookie do celów powyżej wymienionych prosimy o kliknięcie „Zgadzam się”. Jeżeli chciałbyś/chciałabyś zdecydować, które z plików cookie będą mogły być wykorzystywane prosimy o wejście w Ustawienia szczegółowe i dokonanie wyboru. Szczegółowe informacje możesz znaleźć w naszej polityce prywatności. Pamiętaj, że w  każdej chwili możesz zmienić zdanie odnośnie ustawień plików cookie.

Niezbędne

Zarówno te pliki cookie, jak i podobne rozwiązania są nam potrzebne, aby zapewnić działanie podstawowych funkcji naszej strony internetowej. Powyższe obejmuje na przykład zapisywanie tych ustawień. Absolutnie konieczne jest, aby użytkownik nie mógł ich wyłączyć.

Zawsze aktywne
Analityczne

Ponadto chcielibyśmy lepiej poznać, w jaki sposób korzystasz z naszej strony internetowej, aby zoptymalizować ją dla Ciebie i innych użytkowników. W tym celu wykorzystujemy pliki cookie i podobne rozwiązania, które umożliwiają mapowanie zachowań użytkowników, a tym samym pozwolą nam udoskonalić przedstawianą Tobie ofertę.

aktywne

nieaktywne

Marketingowe/remarketingowe/udostępnianie danych stronom trzecim

Aby zapewnić nam możliwość dostosowania naszych kampanii marketingowych do Twoich potrzeb, zbieramy informacje o tym, w jaki sposób trafiasz na naszą witrynę internetową i w jaki sposób korzystasz reagujesz na nasze reklamy. Dzięki temu możemy jeszcze bardziej ulepszyć nie tylko nasze reklamy, ale także treści na naszej stronie. Nasi partnerzy marketingowi także wykorzystują te informacje do własnych celów, np. do personalizacji kont użytkowników lub profili na swojej platformie.

aktywne

nieaktywne