PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Sernik domowy z wanilią

Puszysty sernik z laską wanilii

12 porcji

średni 20 min

Składniki

Składniki

do przepisu Sernik domowy z wanilią

Składniki:

150 g masła
8 szt. jajek
240 g cukru pudru
1 opak. Sernixa Dr. Oetkera
1 opak. Laski wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetkera
1000 g twarogu półtłustego, trzykrotnie zmielonego

Do dekoracji:

1 łyżka cukru pudru

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Tortownicę o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, bądź wysmaruj masłem. Piekarnik nagrzej do temp. 170°C.

Masło rozpuść i odstaw do przestygnięcia. Żółtka oddziel od białek i utrzyj z cukrem na puszystą masę. Laskę wanilii natnij wzdłuż i łyżeczką wybierz ziarenka. Cały czas ucierając, dodaj masło oraz Sernix i ziarenka wanilii. Stopniowo dodawaj twaróg do połączenia składników. Białka ubij na sztywno i delikatnie, stopniowo, wmieszaj z masą serową.

2

Pieczenie

Sernik przełóż do formy i wstaw piekarnika, zmniejszając temp. do 150°C.

Piekarnik elektryczny:  150 °C

Piekarnik gazowy:  150 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: 90 min.

Sernik ostudź przy lekko uchylonym piekarniku. Ostudzony schłodź w lodówce.

3

Dekorowanie

Przed podaniem sernik oprósz cukrem pudrem.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Sernik domowy z wanilią

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1394kJ
333kcal
862kJ
206kcal
Tłuszcz 14.63g 9.03g
Węglowodany 28.58g 17.64g
Białko 21.60g 13.33g