Flag

Sernik Black & White z wanilią

ok. 16 porcji
Średni
60 min
Wyjątkowy, zaskakujący czarno-biały sernik! Dodatek czarnego kakao sprawia, że ciasto przyciągnie uwagę wszystkich. Koniecznie przygotuj ten przepis!
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Zamiast Pasty waniliowej Intense możesz użyć zamiennie Ekstraktu naturalnego z wanilii Bourbon lub Cukru z wanilią Bourbon Dr. Oetkera w proporcji 2-4 łyżeczki na 250 g mąki lub 500 g masy lub ziarenek z 1 Laski wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetkera.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Czarna kruszonka
230 gmąki
180 gcukru
150 gmasła
40 gczarnego kakao
0,5 łyżeczkisoli
Masa serowa
1000 gtwarogu trzykrotnie zmielonego
250 mlśmietanki 30% tł.
200 gcukru
4 szt.jajek
2 łyżeczkiPasty waniliowej z wanilii Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami wanilii 19 g Dr. Oetkera
20 gmąki
20 gmąki ziemniaczanej

Zobacz produkty

Picture - Pasty waniliowej z wanilii Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami wanilii 19 g Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Okrągłą formę o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia (samo dno). Wszystkie składniki na czarną kruszonkę zagnieć dokładnie. Połowę kruszonki wysyp na dno formy, wyrównaj łyżką i dociśnij aby utworzyć spód.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: 15 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C

3

Masa serowa

Wszystkie składniki na masę serową wymieszaj w międzyczasie na jednolitą konsystencję. Gotową masę wylej na podpieczony spód. Posyp wierzch pozostałą częścią kruszonki.

4

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: 20 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C

5

Pieczenie

Po tym czasie obniż temp. do 160°C i kontynuuj pieczenie.  

Czas pieczenia: 60 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 160 °C


Po upieczeniu wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw do wystudzenia.

Porady i wskazówki