PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Sernik Black & White z wanilią

Wyjątkowy, zaskakujący czarno-biały sernik! Dodatek czarnego kakao sprawia, że ciasto przyciągnie uwagę wszystkich. Koniecznie przygotuj ten przepis!

ok. 16 porcji

średni 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Sernik Black & White z wanilią

Czarna kruszonka:

230 g mąki
180 g cukru
150 g masła
40 g Czarnego Kakao Intense Dr. Oetkera
0,5 łyżeczki soli

Masa serowa:

1000 g twarogu trzykrotnie zmielonego
250 ml śmietanki 30% tł.
200 g cukru
4 szt. jajek
2 łyżeczki Pasty waniliowej z wanilii Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami wanilii Dr. Oetkera
20 g mąki
20 g mąki ziemniaczanej

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Okrągłą formę o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia (samo dno). Wszystkie składniki na czarną kruszonkę zagnieć dokładnie. Połowę kruszonki wysyp na dno formy, wyrównaj łyżką i dociśnij aby utworzyć spód.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Czas pieczenia: 15 min.

3

Masa serowa

Wszystkie składniki na masę serową wymieszaj w międzyczasie na jednolitą konsystencję. Gotową masę wylej na podpieczony spód. Posyp wierzch pozostałą częścią kruszonki.

4

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Czas pieczenia: 20 min.

5

Pieczenie

Po tym czasie obniż temp. do 160°C i kontynuuj pieczenie.  

Piekarnik elektryczny: 160 °C

Piekarnik gazowy: 160 °C

Czas pieczenia: 60 min.

Po upieczeniu wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw do wystudzenia.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Sernik Black & White z wanilią

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1503 kJ
359 kcal
1030 kJ
246 kcal
Tłuszcz 14.67 g 10.05 g
Węglowodany 39.40 g 26.99 g
Białko 16.81 g 11.51 g