PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Rożki bakaliowe

Ciastka pokryte pyszną bakaliową masą i polewą deserową

ok. 24 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Rożki bakaliowe

Ciasto:

150 g mąki
65 g margaryny (miękkiej)
65 g cukru
1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
0,5 łyżeczki Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
1 szt. jajek

Masa bakaliowa:

2 łyżki dżemu brzoskwiniowego, niskosłodzonego
100 g masła
100 g cukru
1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
100 g orzechów laskowych (zmielonych)
125 g orzechów włoskich (drobno posiekanych)
200 g wiórków kokosowych
2 łyżki wody

Do dekoracji:

1 opak. Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera
50 g orzechów laskowych

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Mąkę przesiać, dodać margarynę, cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia i jajko. Całość wymieszać i zagnieść do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeśli ciasto będzie się kleiło, należy je schłodzić w lodówce, po czym rozwałkować na grubość 2 - 3 milimetrów i przełożyć na blachę (32 x 24 cm) wyłożoną papierem do pieczenia.

Ciasto posmarować cienko dżemem brzoskwiniowym. Masło stopić, wymieszać z cukrem, cukrem wanilinowym, orzechami i wiórkami kokosowymi. Dodać 2 łyżki wody. Mieszankę rozłożyć na cieście, lekko dociskając.

2

Pieczenie

Ciasto wstawić do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 25 - 30 min.

3

Dekorowanie

Ostudzone ciasto pokroić na kwadraty, a następnie na trójkąty. Polewę deserową rozpuścić w kąpieli wodnej. Następnie wlać ją do małej salaterki i zanurzać w niej rogi trójkątów. Posypać orzechami laskowymi.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Rożki bakaliowe

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1059 kJ
253 kcal
2165 kJ
517 kcal
Tłuszcz 19.64 g 40.09 g
Węglowodany 19.01 g 38.79 g
Białko 3.27 g 6.68 g