Flag

Rożki bakaliowe

ok. 24 porcji
Średni
40 min
Ciastka pokryte pyszną bakaliową masą i polewą deserową
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
150 gmąki
65 gmargaryny (miękkiej)
65 gcukru
0,5 opak.Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
0,5 łyżeczkiProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
1 szt.jajka
Masa bakaliowa
2 łyżkidżemu brzoskwiniowego, niskosłodzonego
100 gmasła
100 gcukru
1 opak.Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
100 gorzechów laskowych (zmielonych)
125 gorzechów włoskich (drobno posiekanych)
200 gwiórków kokosowych
2 łyżkiwody
Do dekoracji
1 opak.Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera
50 gorzechów laskowych

Zobacz produkty

Picture - Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Picture - Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
Picture - Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Mąkę przesiać, dodać margarynę, cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia i jajko. Całość wymieszać i zagnieść do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeśli ciasto będzie się kleiło, należy je schłodzić w lodówce, po czym rozwałkować na grubość 2 - 3 milimetrów i przełożyć na blachę (32 x 24 cm) wyłożoną papierem do pieczenia.


Ciasto posmarować cienko dżemem brzoskwiniowym. Masło stopić, wymieszać z cukrem, cukrem wanilinowym, orzechami i wiórkami kokosowymi. Dodać 2 łyżki wody. Mieszankę rozłożyć na cieście, lekko dociskając.

2

Pieczenie

Ciasto wstawić do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 25 - 30 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C

3

Dekorowanie

Ostudzone ciasto pokroić na kwadraty, a następnie na trójkąty. Polewę deserową rozpuścić w kąpieli wodnej. Następnie wlać ją do małej salaterki i zanurzać w niej rogi trójkątów. Posypać orzechami laskowymi.