Flag

Rolada z masą śmietanową i owocami leśnymi

ok. 12 - 14 porcji
Trudny
80 min
Puszysta rolada z owocami leśnymi
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Rolada
100 gmąki
1 łyżeczkaProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
5 szt.jajek
1 szczyptasoli
100 gcukru
Masa śmietanowa
500 mlśmietanki 30% tł. (schłodzonej)
1 opak.Masy śmietanowej śmietankowej Dr. Oetkera
70 gmieszanki owoców mrożonych (leśnych)
2 łyżkisoku z cytryny
Do dekoracji
100 gborówek amerykańskich
100 gjeżyn
20 gcukru pudru

Zobacz produkty

Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Picture - Masy śmietanowej śmietankowej Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzej do temperatury 190°C. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.


Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Białka oddziel od żółtek i ubij z solą na najwyższych obrotach miksera na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj stopniowo cukier. Ciągle ubijając dodawaj kolejno żółtka. Zmniejsz obroty miksera i delikatnie wymieszaj z wcześniej przesianą mąką i proszkiem do pieczenia.

2

Pieczenie

Biszkoptową masę wyłóż równomiernie na przygotowaną blachę.

Czas pieczenia: 10 - 12 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 190 °C


Gorący biszkopt przełóż na czystą ściereczkę papierem do góry dnem i delikatnie ściągnij papier. Ciasto przykryj ściereczką i zwiń w roladę. Odstaw do całkowitego wystudzenia.

3

Masa śmietanowa

Schłodzoną śmietankę ubijaj mikserem. Pod koniec dodaj zawartość opakowania masy śmietanowej, rozmrożone owoce i sok z cytryny. Całość delikatnie wymieszaj na najmniejszych obrotach.

4

Dekorowanie

Rozwiń wystudzoną roladę i rozsmaruj na niej masę śmietanową równą warstwą. Zwiń ciasno i wstaw do lodówki. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem i udekoruj owocami.

Czas chłodzenia: ok. 60 min.