PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Rolada z masą śmietanową i owocami leśnymi

Puszysta rolada z owocami leśnymi

o 12 - 14 porcji

trudny 80 min

Składniki

Składniki

do przepisu Rolada z masą śmietanową i owocami leśnymi

Rolada:

100 g mąki
1 łyżeczka Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
5 szt. jajek
1 szczypta soli
100 g cukru

Masa śmietanowa:

500 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
1 opak. Masy śmietanowej smak śmietankowy Dr. Oetkera
70 g mieszanki owoców mrożonych (leśnych)
2 łyżki soku z cytryny

Do dekoracji:

100 g borówek amerykańskich
100 g jeżyn
20 g cukru pudru

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzej do temperatury 190°C. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.

Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Białka oddziel od żółtek i ubij z solą na najwyższych obrotach miksera na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj stopniowo cukier. Ciągle ubijając dodawaj kolejno żółtka. Zmniejsz obroty miksera i delikatnie wymieszaj z wcześniej przesianą mąką i proszkiem do pieczenia.

2

Pieczenie

Biszkoptową masę wyłóż równomiernie na przygotowaną blachę.

Piekarnik gazowy:  190 °C

Piekarnik elektryczny:  190 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: 10 - 12 min.

Gorący biszkopt przełóż na czystą ściereczkę papierem do góry dnem i delikatnie ściągnij papier. Ciasto przykryj ściereczką i zwiń w roladę. Odstaw do całkowitego wystudzenia.

3

Masa śmietanowa

Schłodzoną śmietankę ubijaj mikserem. Pod koniec dodaj zawartość opakowania masy śmietanowej, rozmrożone owoce i sok z cytryny. Całość delikatnie wymieszaj na najmniejszych obrotach.

4

Dekorowanie

Rozwiń wystudzoną roladę i rozsmaruj na niej masę śmietanową równą warstwą. Zwiń ciasno i wstaw do lodówki. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem i udekoruj owocami.

Czas chłodzenia: o 60 min.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Rolada z masą śmietanową i owocami leśnymi

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1017kJ
243kcal
942kJ
225kcal
Tłuszcz 14.07g 13.03g
Węglowodany 25.21g 23.34g
Białko 4.75g 4.40g
Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii
Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej