PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Rolada czekoladowa z wiśniami

Kakaowy biszkopt z kremem czekoladowym i wiśniami

15 porcji

trudny 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Rolada czekoladowa z wiśniami

Rolada:

4 szt. jajek
150 g cukru pudru
5 łyżek wody (gorącej)
1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
100 g mąki
50 g mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
1 łyżka Ciemnego Kakao Dr. Oetkera

Obłożenie:

250 g wiśni (mrożonych)
3 łyżki cukru
100 ml wiśniówki

Krem czekoladowy:

300 ml mleka
1 opak. Kremu do tortów i ciast smak czekoladowy Dr. Oetkera
100 g masła (miękkiego)
2 łyżki kremu czekoladowo - orzechowego

Do dekoracji:

1 opak. Małej Księżniczki Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Piekarnika nagrzej do temp. 210°C. Jajka ubij z cukrem, gorącą wodą i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Mąki wwymieszaj z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiej do masy jajecznej. Całość dokładnie wymieszaj łyżką. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto biszkoptowe wylej na blachę i rozsmaruj po powierzchni łyżką.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  210 °C

Piekarnik gazowy:  210 °C

Czas pieczenia: 12 min.

3

Ściereczkę kuchenną skrop lekko wodą, rozłóż ją na blacie kuchennym. Ciasto z papierem do pieczenia zdejmij z blachy, odwróć je papierem do góry i połóż na ściereczce. Następnie delikatnie ściągnij papier. Gdyby papier źle odchodził od ciasta, możesz posmarować go zimną wodą przy pomocy pędzelka. Roladę zwiń razem ze ściereczką i odstaw do wystudzenia.

4

Obłożenie

Wiśnie wsyp do garnka, dodaj cukier, zagotuj. Sok odlej, aby w garnku zostały same wiśnie. Dodaj do nich 2 łyżki wiśniówki. Całość zagotuj, a następnie odstaw do ostygnięcia.

5

Krem czekoladowo-orzechowy

Do wysokiego naczynia wlej schłodzone mleko. Zawartość opakowania kremu wsyp do mleka i miksuj przez chwilę na najniższych, a następnie przez 3 minuty na najwyższych obrotach. Miękkie masło utrzyj na puch i dodaj je do ubitego z mlekiem kremu. Całość połącz miksując jeszcze przez ok. 2 minuty. Na koniec dodaj krem orzechowy, całość miksuj.

6

Przełożenie i dekorowanie

Do reszty wiśniówki dodaj 3 łyżki zimnej, przegotowanej wody. Rozwiń roladę i zabierz ściereczkę. Przy pomocy pędzelka nasącz wiśniówką wnętrze ciasta. 2/3 kremu wyłóż na roladę i równo rozsmaruj. Wzdłuż ciasta ułóż wiśnie, zwiń w roladę. Pozostałym kremem udekoruj boki i wierzch rolady, a na koniec posyp posypką. 

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Rolada czekoladowa z wiśniami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1176kJ
281kcal
1080kJ
258kcal
Tłuszcz 10.97g 10.07g
Węglowodany 36.93g 33.88g
Białko 4.78g 4.38g
Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt