Rolada czekoladowa z wiśniami

Kakaowy biszkopt z kremem czekoladowym i wiśniami

15 porcji

trudny 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Rolada czekoladowa z wiśniami

Rolada:

4 szt. jajek
150 g cukru pudru
5 łyżek wody (gorącej)
1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
100 g mąki
50 g mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
1 łyżka Ciemnego Kakao Dr. Oetkera

Obłożenie:

250 g wiśni (mrożonych)
3 łyżki cukru
100 ml wiśniówki

Krem czekoladowy:

300 ml mleka
1 opak. Kremu do tortów i ciast smak czekoladowy Dr. Oetkera
100 g masła (miękkiego)
2 łyżki kremu czekoladowo - orzechowego

Do dekoracji:

1 opak. Małej Księżniczki Dr. Oetkera

Przygotowanie

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Piekarnika nagrzej do temp. 210°C. Jajka ubij z cukrem, gorącą wodą i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Mąki wwymieszaj z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiej do masy jajecznej. Całość dokładnie wymieszaj łyżką. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto biszkoptowe wylej na blachę i rozsmaruj po powierzchni łyżką.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 210 °C

Piekarnik gazowy: 210 °C

Czas pieczenia: 12 min.

3

Ściereczkę kuchenną skrop lekko wodą, rozłóż ją na blacie kuchennym. Ciasto z papierem do pieczenia zdejmij z blachy, odwróć je papierem do góry i połóż na ściereczce. Następnie delikatnie ściągnij papier. Gdyby papier źle odchodził od ciasta, możesz posmarować go zimną wodą przy pomocy pędzelka. Roladę zwiń razem ze ściereczką i odstaw do wystudzenia.

4

Obłożenie

Wiśnie wsyp do garnka, dodaj cukier, zagotuj. Sok odlej, aby w garnku zostały same wiśnie. Dodaj do nich 2 łyżki wiśniówki. Całość zagotuj, a następnie odstaw do ostygnięcia.

5

Krem czekoladowo-orzechowy

Do wysokiego naczynia wlej schłodzone mleko. Zawartość opakowania kremu wsyp do mleka i miksuj przez chwilę na najniższych, a następnie przez 3 minuty na najwyższych obrotach. Miękkie masło utrzyj na puch i dodaj je do ubitego z mlekiem kremu. Całość połącz miksując jeszcze przez ok. 2 minuty. Na koniec dodaj krem orzechowy, całość miksuj.

6

Przełożenie i dekorowanie

Do reszty wiśniówki dodaj 3 łyżki zimnej, przegotowanej wody. Rozwiń roladę i zabierz ściereczkę. Przy pomocy pędzelka nasącz wiśniówką wnętrze ciasta. 2/3 kremu wyłóż na roladę i równo rozsmaruj. Wzdłuż ciasta ułóż wiśnie, zwiń w roladę. Pozostałym kremem udekoruj boki i wierzch rolady, a na koniec posyp posypką. 

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Rolada czekoladowa z wiśniami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1176 kJ
281 kcal
1080 kJ
258 kcal
Tłuszcz 10.97 g 10.07 g
Węglowodany 36.93 g 33.88 g
Białko 4.78 g 4.38 g
Ustawienia plików cookie

Ucieszymy się, jeżeli zgodzisz się, abyśmy my i nasi partnerzy używali plików cookie i podobnych technologii. Pozwoli nam to zrozumieć Twoje zachowanie na stronie i odpowiednio  dostosować ją do Twoich potrzeb. Ponadto my i nasi partnerzy chcielibyśmy wykorzystywać te dane do pokazywania Tobie spersonalizowanych ofert na ich platformach.

 

Wykorzystujemy pliki cookie niezbędne, analityczne i marketingowe do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony, spersonalizowania treści i reklam, analizowania ruchu w naszej witrynie oraz w celach statystycznych. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług. Jeśli zgadzasz się abyśmy wykorzystywali wszystkie wskazane powyżej pliki cookie do celów powyżej wymienionych prosimy o kliknięcie „Zgadzam się”. Jeżeli chciałbyś/chciałabyś zdecydować, które z plików cookie będą mogły być wykorzystywane prosimy o wejście w Ustawienia szczegółowe i dokonanie wyboru. Szczegółowe informacje możesz znaleźć w naszej polityce prywatności. Pamiętaj, że w  każdej chwili możesz zmienić zdanie odnośnie ustawień plików cookie.

Niezbędne

Zarówno te pliki cookie, jak i podobne rozwiązania są nam potrzebne, aby zapewnić działanie podstawowych funkcji naszej strony internetowej. Powyższe obejmuje na przykład zapisywanie tych ustawień. Absolutnie konieczne jest, aby użytkownik nie mógł ich wyłączyć.

Zawsze aktywne
Analityczne

Ponadto chcielibyśmy lepiej poznać, w jaki sposób korzystasz z naszej strony internetowej, aby zoptymalizować ją dla Ciebie i innych użytkowników. W tym celu wykorzystujemy pliki cookie i podobne rozwiązania, które umożliwiają mapowanie zachowań użytkowników, a tym samym pozwolą nam udoskonalić przedstawianą Tobie ofertę.

aktywne

nieaktywne

Marketingowe/remarketingowe/udostępnianie danych stronom trzecim

Aby zapewnić nam możliwość dostosowania naszych kampanii marketingowych do Twoich potrzeb, zbieramy informacje o tym, w jaki sposób trafiasz na naszą witrynę internetową i w jaki sposób korzystasz reagujesz na nasze reklamy. Dzięki temu możemy jeszcze bardziej ulepszyć nie tylko nasze reklamy, ale także treści na naszej stronie. Nasi partnerzy marketingowi także wykorzystują te informacje do własnych celów, np. do personalizacji kont użytkowników lub profili na swojej platformie.

aktywne

nieaktywne