PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Rolada czekoladowa z wiśniami

Kakaowy biszkopt z kremem czekoladowym i wiśniami

15 porcji

trudne 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Rolada czekoladowa z wiśniami

Rolada:

4 szt. jajek
150 g cukru pudru
5 łyżek wody (gorącej)
1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
100 g mąki
50 g mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
1 łyżka Ciemnego Kakao Dr. Oetkera

Obłożenie:

250 g wiśni (mrożonych)
3 łyżki cukru
100 ml wiśniówki

Krem czekoladowy:

300 ml mleka
1 opak. Kremu do tortów i ciast smak czekoladowy Dr. Oetkera
100 g masła (miękkiego)
2 łyżki kremu czekoladowo - orzechowego

Do dekoracji:

1 opak. Małej Księżniczki Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Piekarnika nagrzej do temp. 210°C. Jajka ubij z cukrem, gorącą wodą i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Mąki wwymieszaj z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiej do masy jajecznej. Całość dokładnie wymieszaj łyżką. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto biszkoptowe wylej na blachę i rozsmaruj po powierzchni łyżką.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  210 °C

Czas pieczenia: 12 min.

3

Ściereczkę kuchenną skrop lekko wodą, rozłóż ją na blacie kuchennym. Ciasto z papierem do pieczenia zdejmij z blachy, odwróć je papierem do góry i połóż na ściereczce. Następnie delikatnie ściągnij papier. Gdyby papier źle odchodził od ciasta, możesz posmarować go zimną wodą przy pomocy pędzelka. Roladę zwiń razem ze ściereczką i odstaw do wystudzenia.

4

Obłożenie

Wiśnie wsyp do garnka, dodaj cukier, zagotuj. Sok odlej, aby w garnku zostały same wiśnie. Dodaj do nich 2 łyżki wiśniówki. Całość zagotuj, a następnie odstaw do ostygnięcia.

5

Krem czekoladowo-orzechowy

Do wysokiego naczynia wlej schłodzone mleko. Zawartość opakowania kremu wsyp do mleka i miksuj przez chwilę na najniższych, a następnie przez 3 minuty na najwyższych obrotach. Miękkie masło utrzyj na puch i dodaj je do ubitego z mlekiem kremu. Całość połącz miksując jeszcze przez ok. 2 minuty. Na koniec dodaj krem orzechowy, całość miksuj.

6

Przełożenie i dekorowanie

Do reszty wiśniówki dodaj 3 łyżki zimnej, przegotowanej wody. Rozwiń roladę i zabierz ściereczkę. Przy pomocy pędzelka nasącz wiśniówką wnętrze ciasta. 2/3 kremu wyłóż na roladę i równo rozsmaruj. Wzdłuż ciasta ułóż wiśnie, zwiń w roladę. Pozostałym kremem udekoruj boki i wierzch rolady, a na koniec posyp posypką. 

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Rolada czekoladowa z wiśniami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1176kJ
281kcal
1080kJ
258kcal
Tłuszcz 10.97g 10.07g
Węglowodany 36.93g 33.88g
Białko 4.78g 4.38g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej