PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Rogaliki Madzi

Tradycyjne rogaliki według domowego przepisu z dodatkiem marmolady różanej

64 sztuki

średni 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Rogaliki Madzi

Ciasto:

500 g margaryny do pieczenia
1000 g mąki
2 opak. Drożdży suszonych instant Dr. Oetkera
4 łyżki cukru
1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
125 ml mleka (letniego)
2 szt. jajek
2 szt. żółtek
1 szczypta soli

Nadzienie:

590 g marmolady różanej

Inne dodatki:

2 szt. białka
4 łyżki cukru

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Dwie kostki margaryny do pieczenia rozpuścić i odstawić do przestudzenia. Do miski wsypać mąkę, drożdże, cukier, cukier wanilinowy, a także letnie mleko, 2 całe jajka i 2 żółtka oraz szczyptę soli. Na końcu dodać przestudzoną margarynę i wyrobić ciasto.

2

Wyrobione ciasto pokroić nożem na 8 równych części, a następnie każdą z nich ponownie zagnieść. Stolnicę posypać mąką i każdą z części ciasta rozwałkować na kształt koła. Następnie koła podzielić na 8 części, krojąc ciasto promieniście.

3

Na każdy kawałek nakładać łyżeczkę marmolady przy najszerszej, zewnętrznej stronie i zawijać go do środka. Zawinięte rogaliki zamoczyć jeszcze w miseczce z białkiem, a następnie w cukrze.

4

Pieczenie

Wszystkie rogaliki ułożyć na blasze uprzednio posmarowanej tłuszczem i wstawić do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 20 - 25 min.

Upieczone rogaliki wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Rogaliki Madzi

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 574 kJ
137 kcal
1432 kJ
342 kcal
Tłuszcz 6.14 g 15.35 g
Węglowodany 18.54 g 46.36 g
Białko 2.29 g 5.72 g