Flag

Relish prowansalski

ok. 6 słoików (po 200 ml)
Średni
40 min
Aromatyczny sos z pomidorów, cebuli, marchwi, papryki oraz cukinii
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Składniki
500 gpomidorów
100 gcebuli
100 gmarchwi
150 gpapryki czerwonej
200 gcukinii
2 opak.Żelfixu 3:1 Dr. Oetkera
0,5 łyżeczkisoli
0,5 łyżeczkipieprzu
30 mloctu winnego
2 łyżkicukru
2 łyżkioleju z pestek winogron
15 gmigdałów (płatków)

Zobacz produkty

Picture - Żelfixu 3:1 Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Pomidory umyć, pokroić w cząstki, zagotować i przetrzeć przez sito. Cebulę zetrzeć na tarce na miazgę, a marchew na drobne wiórki. Paprykę i cukinię pokroić na drobne kawałki. Warzywa przełożyć do garnka, wsypać Żelfix, wymieszać. Dodać sól, pieprz ocet winny, cukier. Gotować, aż zmięknie cukinia i papryka. Na końcu wsypać płatki migdałowe, dodać olej winogronowy, ponownie gotować przez kilka minut.


Gorący relish nałożyć do słoików, szczelnie je zamknąć i odwrócić do góry dnem na ok. 5 minut.