PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Relish prowansalski

Aromatyczny sos z pomidorów, cebuli, marchwi, papryki oraz cukinii

ok. 6 słoików (po 200 ml)

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Relish prowansalski

Składniki:

500 g pomidorów
100 g cebuli
100 g marchwi
150 g papryki czerwonej
200 g cukinii
2 opak. Żelfixu 3:1 Dr. Oetkera
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki pieprzu
30 ml octu winnego
2 łyżki cukru
2 łyżki oleju z pestek winogron
15 g migdałów (płatków)

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Pomidory umyć, pokroić w cząstki, zagotować i przetrzeć przez sito. Cebulę zetrzeć na tarce na miazgę, a marchew na drobne wiórki. Paprykę i cukinię pokroić na drobne kawałki. Warzywa przełożyć do garnka, wsypać Żelfix, wymieszać. Dodać sól, pieprz ocet winny, cukier. Gotować, aż zmięknie cukinia i papryka. Na końcu wsypać płatki migdałowe, dodać olej winogronowy, ponownie gotować przez kilka minut.

Gorący relish nałożyć do słoików, szczelnie je zamknąć i odwrócić do góry dnem na ok. 5 minut.

1 porcja = 25 g

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Relish prowansalski

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 75 kJ
18 kcal
285 kJ
68 kcal
Tłuszcz 0.64 g 2.48 g
Węglowodany 2.96 g 11.39 g
Białko 0.31 g 1.19 g