PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Relish prowansalski

Aromatyczny sos z pomidorów, cebuli, marchwi, papryki oraz cukinii

o 6 słoików (po 200 ml)

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Relish prowansalski

Składniki:

500 g pomidorów
100 g cebuli
100 g marchwi
150 g papryki czerwonej
200 g cukinii
2 opak. Żelfixu 3:1 Dr. Oetkera
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki pieprzu
30 ml octu winnego
2 łyżki cukru
2 łyżki oleju z pestek winogron
15 g migdałów (płatków)

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Pomidory umyć, pokroić w cząstki, zagotować i przetrzeć przez sito. Cebulę zetrzeć na tarce na miazgę, a marchew na drobne wiórki. Paprykę i cukinię pokroić na drobne kawałki. Warzywa przełożyć do garnka, wsypać Żelfix, wymieszać. Dodać sól, pieprz ocet winny, cukier. Gotować, aż zmięknie cukinia i papryka. Na końcu wsypać płatki migdałowe, dodać olej winogronowy, ponownie gotować przez kilka minut.

Gorący relish nałożyć do słoików, szczelnie je zamknąć i odwrócić do góry dnem na ok. 5 minut.

1 porcja = 25 g

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Relish prowansalski

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 75kJ
18kcal
285kJ
68kcal
Tłuszcz 0.64g 2.48g
Węglowodany 2.96g 11.39g
Białko 0.31g 1.19g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej