Flag

Puszysta domowa pizza na dużą blachę

ok. 25 - 30 porcji
Średni
120 min
Idealny przepis na dużą pizzę z pysznym, pomidorowym sosem, serem, kiełbaską i kiszonymi ogórkami. Mniam!
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
700 gmąki
1 opak.Drożdży suszonych instant 14 g Dr. Oetkera
14 gsoli
1 szt.jajka
600 mlmleka (ciepłego)
4 łyżkioliwy
Sos
400 gprzecieru pomidorowego
2 łyżeczkikoncentratu pomidorowego
1 ząbekczosnku
2 - 3 łyżeczkioregano
2 łyżkioliwy
1 - 2 łyżeczkicukru
1 szczyptasoli
1 szczyptapieprzu
Obłożenie
300 gsera mozarella (twardego)
500 gpieczarek
150 gogórka kiszonego
2 szt.kiełbasy myśliwskiej
1 szt.papryki czerwonej
0,5 szt.cebuli czerwonej

Zobacz produkty

Picture - Drożdży suszonych instant 14 g Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Mąkę przesiej do dużej miski, dodaj drożdże, sól i wymieszaj dokładnie.
Następnie dodaj jajka, ciepłe mleko i całość dobrze zagnieć. Na koniec dodaj oliwę i wyrabiaj na jednolite, elastyczne ciasto o dość luźnej konsystencji.
 
Miskę z ciastem przykryj folia spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około 1,5 h.
W międzyczasie przygotuj sos i dodatki.

2

Sos

Do rondelka wlej przecier pomidorowy, dodaj koncentrat pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła, oliwę, cukier, wymieszaj,  dopraw solą i pieprzem.
Ustaw rondelek na średniej mocy palnika i podgrzewaj, aż część wody odparuje a sos zmniejszy swoją objętość. Odstaw do przestudzenia.

3

Obłożenie

Ser zetrzyj na wiórki.
Pieczarki pokrój w plastry i podduś z solą na patelni, odcedź na sicie i przestudź.
Ogórki kiszone i kiełbasę pokrój na plasterki.
Paprykę pokrój na małe paski.
Czerwoną cebulę przetnij na środku wzdłuż i pokrój na cienkie plasterki.

4

Pieczenie

Piekarnik nagrzej do temp. 190°C. Blachę z wyposażenia piekarnika natłuść dobrze oliwą.
Wyrośnięte ciasto wyłóż na blasze i natłuszczonymi oliwą dłońmi rozciągnij je na całą blachę.
Następnie posmaruj pizzę sosem, posyp równomiernie serem i wyłóż przygotowane wcześniej dodatki.
Gotowe ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 40 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 190 °C