PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Puszysta domowa pizza na dużą blachę

Idealny przepis na dużą pizzę z pysznym, pomidorowym sosem, serem, kiełbaską i kiszonymi ogórkami. Mniam!

ok. 25 - 30 porcji

średni 120 min

Składniki

Składniki

do przepisu Puszysta domowa pizza na dużą blachę

Ciasto:

700 g mąki
1 opak. Drożdży suszonych instant 14 g Dr. Oetkera
14 g soli
1 szt. jajek
600 ml mleka (ciepłego)
4 łyżki oliwy

Sos:

400 g przecieru pomidorowego
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 ząbek czosnku
2 - 3 łyżeczki oregano
2 łyżki oliwy
1 - 2 łyżeczki cukru
1 szczypta soli
1 szczypta pieprzu

Obłożenie:

300 g sera mozarella (twardego)
500 g pieczarek
150 g ogórka kiszonego
2 szt. kiełbasy myśliwskiej
1 szt. papryki czerwonej
0,5 szt. cebuli czerwonej

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Mąkę przesiej do dużej miski, dodaj drożdże, sól i wymieszaj dokładnie.
Następnie dodaj jajka, ciepłe mleko i całość dobrze zagnieć. Na koniec dodaj oliwę i wyrabiaj na jednolite, elastyczne ciasto o dość luźnej konsystencji.
 
Miskę z ciastem przykryj folia spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około 1,5 h.
W międzyczasie przygotuj sos i dodatki.

2

Sos

Do rondelka wlej przecier pomidorowy, dodaj koncentrat pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła, oliwę, cukier, wymieszaj,  dopraw solą i pieprzem.
Ustaw rondelek na średniej mocy palnika i podgrzewaj, aż część wody odparuje a sos zmniejszy swoją objętość. Odstaw do przestudzenia.

3

Obłożenie

Ser zetrzyj na wiórki.
Pieczarki pokrój w plastry i podduś z solą na patelni, odcedź na sicie i przestudź.
Ogórki kiszone i kiełbasę pokrój na plasterki.
Paprykę pokrój na małe paski.
Czerwoną cebulę przetnij na środku wzdłuż i pokrój na cienkie plasterki.

4

Pieczenie

Piekarnik nagrzej do temp. 190°C. Blachę z wyposażenia piekarnika natłuść dobrze oliwą.
Wyrośnięte ciasto wyłóż na blasze i natłuszczonymi oliwą dłońmi rozciągnij je na całą blachę.
Następnie posmaruj pizzę sosem, posyp równomiernie serem i wyłóż przygotowane wcześniej dodatki.
Gotowe ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 190 °C

Piekarnik gazowy: 190 °C

Czas pieczenia: ok. 40 min.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Puszysta domowa pizza na dużą blachę

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 749 kJ
179 kcal
649 kJ
155 kcal
Tłuszcz 6.70 g 5.83 g
Węglowodany 22.33 g 19.41 g
Białko 7.72 g 6.71 g