PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Przekładaniec waniliowo - kajmakowy

Pyszne ciasto z kremem bez pieczenia. Proste do wykonania, a efekt finalny zaskakuje! Na przekładaniec składa się masa krówkowa, budyniowa oraz śmietanka

ok. 25 porcji

łatwy 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Przekładaniec waniliowo - kajmakowy

Ciasto:

ok. 500 g herbatników
1 puszka kajmaku masy krówkowej (ok. 450 g)
750 ml mleka
100 g cukru
100 g masła
2 opak. Budyniu smak śmietankowy Dr. Oetkera
500 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
2 łyżeczki Pasty waniliowej z wanilii Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami wanilii Dr. Oetkera
20 g cukru pudru
50 g czekolady gorzkiej

preparation

Przygotowanie

Sposób przygotowania

Blachę o wym. 23 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na spodzie warstwę herbatników. Masę kajmakową wyłóż równomiernie na herbatnikach i przykryj drugą warstwą herbatników. Z porcji mleka odlej do garnka ok. 500 ml, dodaj cukier i masło, zagotuj. Budynie rozmieszaj z pozostałą częścią mleka, wlej do wcześniej zagotowanego mleka. Zagotuj do zgęstnienia. Gotowy budyń wylej od razu na herbatniki, przykryj kolejną warstwą herbatników. Owiń formę folią spożywczą i odstaw do wystudzenia. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno razem z pastą z wanilii i cukrem pudrem. Wyłóż równomiernie na wystudzone ciasto. Czekoladę zetrzyj na tarce na dużych oczkach, posyp nią wierzch ciasta. Odstaw ciasto na kilka godzin do lodówki do schłodzenia.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Przekładaniec waniliowo - kajmakowy

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1223 kJ
292 kcal
1164 kJ
278 kcal
Tłuszcz 14.29 g 13.61 g
Węglowodany 36.11 g 34.39 g
Białko 4.64 g 4.42 g