PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Popękane migdałowe ciasteczka

Pyszne, kruche ciasteczka. Zaskoczą Cię swoim wyglądem.

ok. 25 sztuk

łatwy 20 min

Składniki

Składniki

do przepisu Popękane migdałowe ciasteczka

Składniki:

1 szt. jajek
60 g cukru pudru
1 łyżka masła (rozpuszczonego)
1 łyżeczka Ekstraktu naturalnego Migdał z Maroka Dr. Oetkera
150 g migdałów (zmielonych)
50 g mąki
0,5 łyżeczki Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera

Dodatkowo:

50 g cukru pudru

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Jajko utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj rozpuszczone masło i ekstrakt migdałowy. Migdały, mąkę i proszek do pieczenia wymieszaj. Składniki suche, dodaj do mokrych i szybko zagnieć. Ciasto zawiń w folię spożywczą i wstaw do zamrażarki na 20 minut. Po tym czasie wyciągnij ciasto i uformuj 25 kuleczek wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę obtocz w cukrze pudrze, lekko spłaszcz i układaj na blasze.

2

Pieczenie

Ciastka wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 170 °C

Piekarnik gazowy: 170 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 25 min.

Upieczone ciasteczka odstaw do wystudzenia.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Popękane migdałowe ciasteczka

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 297 kJ
71 kcal
1851 kJ
442 kcal
Tłuszcz 4.29 g 26.83 g
Węglowodany 7.16 g 44.76 g
Białko 1.73 g 10.80 g