PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Popękane migdałowe ciasteczka

Pyszne, kruche ciasteczka. Zaskoczą Cię swoim wyglądem.

o 25 sztuk

łatwy 20 min

Składniki

Składniki

do przepisu Popękane migdałowe ciasteczka

Składniki:

1 szt. jajek
60 g cukru pudru
1 łyżka masła (rozpuszczonego)
1 łyżeczka Ekstraktu naturalnego Migdał z Maroka Dr. Oetkera
150 g migdałów (zmielonych)
50 g mąki
0,5 łyżeczki Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera

Dodatkowo:

50 g cukru pudru

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Jajko utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj rozpuszczone masło i ekstrakt migdałowy. Migdały, mąkę i proszek do pieczenia wymieszaj. Składniki suche, dodaj do mokrych i szybko zagnieć. Ciasto zawiń w folię spożywczą i wstaw do zamrażarki na 20 minut. Po tym czasie wyciągnij ciasto i uformuj 25 kuleczek wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę obtocz w cukrze pudrze, lekko spłaszcz i układaj na blasze.

2

Pieczenie

Ciastka wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  170 °C

Piekarnik elektryczny:  170 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 25 min.

Upieczone ciasteczka odstaw do wystudzenia.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Popękane migdałowe ciasteczka

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 297kJ
71kcal
1851kJ
442kcal
Tłuszcz 4.29g 26.83g
Węglowodany 7.16g 44.76g
Białko 1.73g 10.80g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej