PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Pomarańczowe ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto z ekstraktem naturalnym pomarańcza z Brazylii

ok. 16 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Pomarańczowe ciasto marchewkowe

Ciasto:

3 szt. jajek
300 g cukru
2 łyżeczki Ekstraktu naturalnego Pomarańcza z Brazylii Dr. Oetkera
220 ml oleju
250 g marchwi startej na średnich oczkach
350 g mąki
0,5 łyżeczki Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
1,5 łyżeczki Sody oczyszczonej Dr. Oetkera
1 łyżeczka Cynamonu mielonego z Indonezji Dr. Oetkera
40 g orzechów włoskich (pokrojonych)
40 g żurawiny suszonej

Krem:

250 g serka mascarpone
250 ml śmietanki 30% tł.
2 łyżeczki cukru pudru
1 łyżeczka Ekstraktu naturalnego Pomarańcza z Brazylii Dr. Oetkera

Do dekoracji:

100 g orzechów włoskich (pokrojonych)

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Piekarnik rozgrzej do temp. 170°C. Blachę o wym. 24 x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia.

2

Jajka, cukier i ekstrakt utrzyj mikserem do uzyskania jasnej i puszystej masy. Ciągle ucierając stopniowo, cienkim strumieniem wlej olej. Do masy dodaj startą marchewkę, wymieszaj.

3

Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia oraz sodą, wymieszaj z cynamonem. Suche składniki stopniowo dodaj do mokrych. Na koniec dodaj pokrojone orzechy włoskie i suszoną żurawinę, dokładnie wymieszaj.

4

Pieczenie

Ciasto przelej do blachy i wstaw do piekarnika. Piecz do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto odstaw do wystudzenia.

Piekarnik elektryczny: 170 °C

Piekarnik gazowy: 170 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 55 - 60 min.

5

Sposób przygotowania kremu

Serek mascarpone, śmietankę i cukier puder umieść w misie miksera. Składniki wymieszaj na jednolitą masę. Na koniec dodaj ekstrakt i delikatnie wymieszaj. Gotowy krem rozłóż na wystudzonym pomarańczowym cieście marchewkowym.

6

Dekorowanie

Ciasto udekoruj pokrojonymi orzechami włoskimi.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Pomarańczowe ciasto marchewkowe

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1985 kJ
474 kcal
1574 kJ
376 kcal
Tłuszcz 32.31 g 25.64 g
Węglowodany 41.40 g 32.86 g
Białko 6.15 g 4.88 g