Flag

Pomarańczowe ciasto marchewkowe

ok. 16 porcji
Średni
40 min
Pyszne ciasto z ekstraktem naturalnym pomarańcza z Brazylii
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
3 szt.jajek
300 gcukru
2 łyżeczkiEkstraktu naturalnego Pomarańcza z Brazylii Dr. Oetkera
220 mloleju
250 gmarchwi startej na średnich oczkach
350 gmąki
0,5 łyżeczkiProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
1,5 łyżeczkiSody oczyszczonej 70 g Dr. Oetkera
1 łyżeczkacynamonu
40 gorzechów włoskich (pokrojonych)
40 gżurawiny suszonej
Krem
250 gserka mascarpone
250 mlśmietanki 30% tł.
2 łyżeczkicukru pudru
1 łyżeczkaEkstraktu naturalnego Pomarańcza z Brazylii Dr. Oetkera
Do dekoracji
100 gorzechów włoskich (pokrojonych)

Zobacz produkty

Picture - Ekstraktu naturalnego Pomarańcza z Brazylii Dr. Oetkera
Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Picture - Sody oczyszczonej 70 g Dr. Oetkera
Picture - Ekstraktu naturalnego Pomarańcza z Brazylii Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Piekarnik rozgrzej do temp. 170°C. Blachę o wym. 24 x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia.

2

Jajka, cukier i ekstrakt utrzyj mikserem do uzyskania jasnej i puszystej masy. Ciągle ucierając stopniowo, cienkim strumieniem wlej olej. Do masy dodaj startą marchewkę, wymieszaj.

3

Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia oraz sodą, wymieszaj z cynamonem. Suche składniki stopniowo dodaj do mokrych. Na koniec dodaj pokrojone orzechy włoskie i suszoną żurawinę, dokładnie wymieszaj.

4

Pieczenie

Ciasto przelej do blachy i wstaw do piekarnika. Piecz do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto odstaw do wystudzenia.

Czas pieczenia: ok. 55 - 60 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 170 °C

5

Sposób przygotowania kremu

Serek mascarpone, śmietankę i cukier puder umieść w misie miksera. Składniki wymieszaj na jednolitą masę. Na koniec dodaj ekstrakt i delikatnie wymieszaj. Gotowy krem rozłóż na wystudzonym pomarańczowym cieście marchewkowym.

6

Dekorowanie

Ciasto udekoruj pokrojonymi orzechami włoskimi.