PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Pomarańczowe ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto z ekstraktem naturalnym pomarańcza z Brazylii

o 16 porcji

średnie 40 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Pomarańczowe ciasto marchewkowe

Ciasto:

3 szt. jajek
300 g cukru
2 łyżeczki Ekstraktu naturalnego Pomarańcza z Brazylii Dr. Oetkera
220 ml oleju
250 g marchwi startej na średnich oczkach
350 g mąki
0,5 łyżeczki Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
1,5 łyżeczki Sody oczyszczonej Dr. Oetkera
1 łyżeczka Cynamonu mielonego z Indonezji Dr. Oetkera
40 g orzechów włoskich (pokrojonych)
40 g żurawiny suszonej

Krem:

250 g serka mascarpone
250 ml śmietanki 30% tł.
2 łyżeczki cukru pudru
1 łyżeczka Ekstraktu naturalnego Pomarańcza z Brazylii Dr. Oetkera

Do dekoracji:

100 g orzechów włoskich (pokrojonych)

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Piekarnik rozgrzej do temp. 170°C. Blachę o wym. 24 x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia.

2

Jajka, cukier i ekstrakt utrzyj mikserem do uzyskania jasnej i puszystej masy. Ciągle ucierając stopniowo, cienkim strumieniem wlej olej. Do masy dodaj startą marchewkę, wymieszaj.

3

Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia oraz sodą, wymieszaj z cynamonem. Suche składniki stopniowo dodaj do mokrych. Na koniec dodaj pokrojone orzechy włoskie i suszoną żurawinę, dokładnie wymieszaj.

4

Pieczenie

Ciasto przelej do blachy i wstaw do piekarnika. Piecz do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto odstaw do wystudzenia.

Piekarnik gazowy:  170 °C

Piekarnik elektryczny:  170 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 55 - 60 min.

5

Sposób przygotowania kremu

Serek mascarpone, śmietankę i cukier puder umieść w misie miksera. Składniki wymieszaj na jednolitą masę. Na koniec dodaj ekstrakt i delikatnie wymieszaj. Gotowy krem rozłóż na wystudzonym pomarańczowym cieście marchewkowym.

6

Dekorowanie

Ciasto udekoruj pokrojonymi orzechami włoskimi.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Pomarańczowe ciasto marchewkowe

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1985kJ
474kcal
1574kJ
376kcal
Tłuszcz 32.31g 25.64g
Węglowodany 41.40g 32.86g
Białko 6.15g 4.88g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

NASZE PRODUKTY

Słodkie dekoracje

Stwórz oryginalne ciasto na każdą okazję!