PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Piernikowy świąteczny kopiec

Korzenny piernik z masą smietanową z gorzkiej czekolady

12 porcji

średnie 60 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Piernikowy świąteczny kopiec

Ciasto:

2 szt. jajek
100 g masła (miękkiego)
0,75 szkl. cukru
100 g miodu
1 łyżka wody (zimnej)
0,5 szkl. kwaśnej śmietany 18% tł.
1,5 szkl. mąki
1 płaska łyżeczka Sody oczyszczonej Dr. Oetkera
1 łyżka Ciemnego Kakao Dr. Oetkera
1 opak. Przyprawy korzennej Dr. Oetkera

Przełożenie:

1 słoik dżemu pomarańczowego z imbirem

Masa:

4 listki Żelatyny w listkach Dr. Oetkera
100 g czekolady gorzkiej
500 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
3 łyżki cukru pudru

Do dekoracji:

1 opak. Białej fantazji Dr. Oetkera
1 łyżka cukru pudru

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Tortownicę o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, brzegi wysmaruj masłem. Piekarnik nagrzej do temp. 180˚C. Białka oddziel od żółtek. Masło ucieraj z cukrem, dodaj żółtka, miód, zimną wodę, kwaśną śmietanę, mąkę pszenną, sodę, kakao i przyprawę korzenną. Ucierając doprowadź do uzyskania gładkiej masy. Białka ubij na pianę i delikatnie wymieszaj z ciastem. Następnie ciasto przełóż do tortownicy.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika i piecz do tzw. do suchego patyczka.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 35 - 40 min.

Upieczony piernik odstaw do wystygnięcia. Ostudzone ciasto wyjmij z formy. Środek ciasta wydrąż łyżką, pokrusz i włóż do miseczki.

3

Przełożenie

W garnku podgrzej dżem pomarańczowo-imbirowy i rozsmaruj go na wydrążonym cieście.

4

Masa śmietanowa

Żelatynę namocz w zimnej wodzie. Po 5 minutach odsącz listki. Czekoladę, 50 ml śmietanki i namoczoną żelatynę rozpuść w kąpieli wodnej (stawiając miseczkę z połamaną czekoladą, na garnku z gotującą się wodą). Pozostałą ilość schłodzonej śmietanki ubij mikserem na wysokich obrotach. Do ubitej śmietanki wlej płynną, rozpuszczoną czekoladę i dodaj cukier puder, ciągle mieszając. Masę rozsmaruj na cieście, tworząc delikatną górkę. Wierzch ciasta obłóż pokruszonym wcześniej ciastem.

5

Dekorowanie

Kopca oprósz cukrem pudrem i udekoruj gwiazdkami cukrowymi. Ciasto wstaw do schłodzenia na ok. 3 h.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Piernikowy świąteczny kopiec

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 2131kJ
509kcal
1331kJ
318kcal
Tłuszcz 25.82g 16.14g
Węglowodany 63.41g 39.63g
Białko 6.09g 3.81g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

NASZE PRODUKTY

Słodkie dekoracje

Stwórz oryginalne ciasto na każdą okazję!