PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Piernikowy świąteczny kopiec

Korzenny piernik z masą smietanową z gorzkiej czekolady

12 porcji

średni 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Piernikowy świąteczny kopiec

Ciasto:

2 szt. jajek
100 g masła (miękkiego)
0,75 szkl. cukru
100 g miodu
1 łyżka wody (zimnej)
0,5 szkl. kwaśnej śmietany 18% tł.
1,5 szkl. mąki
1 płaska łyżeczka Sody oczyszczonej Dr. Oetkera
1 łyżka Ciemnego Kakao Dr. Oetkera
1 opak. Przyprawy korzennej Dr. Oetkera

Przełożenie:

1 słoik dżemu pomarańczowego z imbirem

Masa:

4 listki Żelatyny w listkach Dr. Oetkera
100 g czekolady gorzkiej
500 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
3 łyżki cukru pudru

Do dekoracji:

1 opak. Białej fantazji Dr. Oetkera
1 łyżka cukru pudru

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Tortownicę o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, brzegi wysmaruj masłem. Piekarnik nagrzej do temp. 180˚C. Białka oddziel od żółtek. Masło ucieraj z cukrem, dodaj żółtka, miód, zimną wodę, kwaśną śmietanę, mąkę pszenną, sodę, kakao i przyprawę korzenną. Ucierając doprowadź do uzyskania gładkiej masy. Białka ubij na pianę i delikatnie wymieszaj z ciastem. Następnie ciasto przełóż do tortownicy.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika i piecz do tzw. do suchego patyczka.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 35 - 40 min.

Upieczony piernik odstaw do wystygnięcia. Ostudzone ciasto wyjmij z formy. Środek ciasta wydrąż łyżką, pokrusz i włóż do miseczki.

3

Przełożenie

W garnku podgrzej dżem pomarańczowo-imbirowy i rozsmaruj go na wydrążonym cieście.

4

Masa śmietanowa

Żelatynę namocz w zimnej wodzie. Po 5 minutach odsącz listki. Czekoladę, 50 ml śmietanki i namoczoną żelatynę rozpuść w kąpieli wodnej (stawiając miseczkę z połamaną czekoladą, na garnku z gotującą się wodą). Pozostałą ilość schłodzonej śmietanki ubij mikserem na wysokich obrotach. Do ubitej śmietanki wlej płynną, rozpuszczoną czekoladę i dodaj cukier puder, ciągle mieszając. Masę rozsmaruj na cieście, tworząc delikatną górkę. Wierzch ciasta obłóż pokruszonym wcześniej ciastem.

5

Dekorowanie

Kopca oprósz cukrem pudrem i udekoruj gwiazdkami cukrowymi. Ciasto wstaw do schłodzenia na ok. 3 h.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Piernikowy świąteczny kopiec

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 2131 kJ
509 kcal
1331 kJ
318 kcal
Tłuszcz 25.82 g 16.14 g
Węglowodany 63.41 g 39.63 g
Białko 6.09 g 3.81 g