PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Piernikowe Smakołyki

Ciasteczka z orzechów włoskich i laskowych z dodatkiem cukrowych dekoracji

ok. 30 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Piernikowe Smakołyki

Ciasto:

250 g mąki
1 łyżeczka kakao
1 łyżeczka Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
50 g orzechów włoskich (mielonych)
25 g orzechów laskowych (mielonych)
100 g cukru pudru
1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
1 szt. jajek
1 łyżka mleka
5 - 7 kropli Aromatu cytrynowego Dr. Oetkera
1 opak. Przyprawy korzennej Dr. Oetkera
125 g masła

Do dekoracji:

1 opak. Polewy gotowej białej Dr. Oetkera
1 opak. Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera
1 opak. Posypki cukrowej Dr. Oetkera
1 opak. Perełek cukrowych Dr. Oetkera
1 opak. pisaków żelowych

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Makę przesiej z proszkiem do pieczenia i kakao, dodaj mielone orzechy włoskie i laskowe, przesiany cukier puder, cukier wanilinowy, jajko, mleko, aromat, przyprawę korzenną i miękkie masło. Wszystkie składniki zagnieć na jednolitą masę. Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 5 mm, wycinaj ciastka metalowymi foremkami. Pierniczki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

2

Pieczenie

Pierniczki wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 10 min.

3

Dekorowanie

Upieczone pierniczki wystudź. Polewy rozpuść w kąpieli wodnej, następnie odetnij róg opakowania i wyciśnij na pierniki. Ozdób posypką, perełkami i pisakami.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Piernikowe Smakołyki

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 703 kJ
168 kcal
1901 kJ
454 kcal
Tłuszcz 8.49 g 22.95 g
Węglowodany 21.39 g 57.81 g
Białko 1.78 g 4.81 g