Flag

Malinowy torcik z kwiatkami

ok. 12 - 16 porcji
Średni
60 min
Biszkopt z masą malinową i dekoracją z lukru plastycznego
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Biszkopt
1 opak.Biszkoptu Dr. Oetkera
4 szt.jajek
3 łyżkiwody
Masa śmietanowa
500 mlśmietanki 30% tł. (schłodzonej)
1 opak.Masy śmietanowej malinowej z kawałkami owoców Dr. Oetkera
150 gmalin
Krem maślany
100 gmasła (miękkiego)
125 gcukru pudru
1 - 2 łyżkimleka
1 - 2 kropleAromatu waniliowego Dr. Oetkera
Poncz
100 mlwody
1 szt.cytryny (sok z wyciśniętej cytryny)
1 łyżeczkacukru
Do dekoracji
500 glukru plastycznego białego
1 opak.Pisaków cukrowych Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Biszkoptu Dr. Oetkera
Picture - Masy śmietanowej malinowej z kawałkami owoców Dr. Oetkera
Picture - Aromatu waniliowego Dr. Oetkera
Picture - Pisaków cukrowych Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Tortownicę o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia (samo dno). Mieszankę do wypieku biszkoptu wsyp do miski, dodaj jajka i wodę, a następnie miksuj wszystko na najwyższych obrotach przez ok. 5 minut. Ciasto przelej do foremki.

2

Pieczenie

Formę z biszkoptem wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 45 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Po upieczeniu odczekaj 10 minut i wyjmij gotowy biszkopt z formy, aby całkowicie się wystudził.

3

Krem maślany

Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę (przez ok. 10 minut), dodaj mleko, aromat i jeszcze chwile ucieraj.

4

Masa śmietanowa

Schłodzoną śmietankę ubij mikserem na puszystą masę. Pod koniec ubijania dodaj masę śmietanową malinową i delikatnie wymieszaj na niskich obrotach miksera do połączenia się składników.

5

Przełożenie

Ostudzony biszkopt przekrój na trzy blaty. Dolny blat nasącz ponczem, posmaruj połową masy śmietanowej malinowej i ułóż na niej połowę malin. Przykryj kolejnym blatem i postępuj jak w przypadku pierwszego. Na koniec przykryj trzecim blatem. Maślanym kremem posmaruj wierzch i boki tortu. Odstaw na 15 - 20 minut do lodówki do schłodzenia.

6

Dekorowanie

Biały lukier plastyczny zagnieć i rozwałkuj lekko podsypując cukrem pudrem na grubość ok. 5 mm. Ułóż na torcie i wygładź zaczynając od środka do zewnątrz. Odetnij nadmiar lukru. Odstaw tort do lodówki.

7
Picture - rezept-handling-blten-herztorte-step1.jpg

Pozostałą część białego lukru rozwalkuj na grubość ok. 2 - 3 mm i wytnij foremką malutkie kwiatki. Okrągłym narzędziem uformuj kwiatki aby były naturalnie wypukłe (Zdj. 1).

8

Żółtym pisakiem cukrowym udekoruj środki kwiatków. Za pomocą białego pisaka przyczep kwiatki do tortu.