Flag

Piernik z bakaliami i glazurą morelową

ok. 24 porcji
Średni
40 min
Łatwy i pyszny piernik z dodatkiem moreli i orzechów włoskich
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
50 gsuszonych moreli
50 gorzechów włoskich
50 grodzynek
1 łyżeczkamąki
250 gmasła
1 opak.Piernika XXL Dr. Oetkera
3 szt.jajek
125 mlwody
Do dekoracji
1 słoikkonfitury z moreli
50 gorzechów włoskich , pokrojonych

Zobacz produkty

Picture - Piernika XXL Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Blachę o wym. 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180°C. Morele i orzechy pokrój na mniejsze części i wsyp je do miseczki. Dodaj rodzynki i mąkę. Dokładnie wymieszaj. Masło rozpuść i ostudź. Zawartość opakowania wsyp do miski, dodaj jajka i wodę. Całość miksuj najpierw na niskich, potem na najwyższych obrotach przez około 5 minut do uzyskania gładkiego ciasta. Posiekane bakalie wymieszane z mąką dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj. Ciasto przełóż do blachy.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 50 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Upieczone ciasto wyjmij z formy po około 10 minutach. Odstaw je do wystudzenia.

3

Dekorowanie

Konfiturę z moreli przełóż do garnka i podgrzewaj do momentu, aż konfitura stanie się bardziej płynna. Gorącą rozsmaruj na cieście i posyp orzechami włoskimi.