PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Piernik przekładany budyniem i powidłami

Tradycyjny piernik przełożony masą budyniową

ok. 8 - 10 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Piernik przekładany budyniem i powidłami

Ciasto:

2 szt. jajek
100 g masła (miękkiego)
0,75 szkl. cukru
100 g miodu
1 łyżka wody
0,5 szkl. śmietany 18% tł.
140 g powideł śliwkowych
240 g mąki
1 płaska łyżeczka Sody oczyszczonej Dr. Oetkera
1 łyżka kakao
1 opak. Przyprawy korzennej Dr. Oetkera

Warstwa budyniowa:

200 ml mleka
3 łyżki cukru
1 opak. Budyniu smak waniliowy Dr. Oetkera
150 ml śmietanki 30% tł.

Przełożenie:

150 g powideł śliwkowych

Do dekoracji:

100 g czekolady gorzkiej
100 ml śmietanki 30% tł.
1 opak. Blasku pereł Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Białka oddziel od żółtek. Masło zmiksuj z cukrem, dodaj żółtka, miód, zimną wodę, kwaśną śmietanę, powidła, mąkę pszenną, sodę, kakao i przyprawę korzenną. Zmiksuj od uzyskania gładkiej masy. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj z ciastem.

2

Pieczenie

Piekarnik nagrzej do temp. 170°C. Ciasto przełóż do podłużnej formy o dł. ok. 25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz do suchego patyczka.

Piekarnik elektryczny: 170 °C

Piekarnik gazowy: 170 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 70 min.

Po upieczeniu piernik odstaw do wystudzenia.

3

Warstwa budyniowa

Z 200 ml mleka odlej ćwierć szklanki i rozmieszaj w nim proszek budyniowy z cukrem. Pozostałe mleko ze śmietanką zagotuj. Rozmieszany proszek przelej do gotującego się mleka i gotuj, cały czas mieszając do zgęstnienia.

4

Przełożenie

Dobrze wystudzony piernik przekrój poziomo na 3 części. Pierwszą część posmaruj powidłami śliwkowymi, następnie przykryj drugą częścią i rozsmaruj na nim gorący budyń, przykryj trzecią częścią. Piernik wstaw do lodówki na 2-3 h, do stężenia kremu budyniowego.

5

Dekorowanie

Czekoladę posiekaj i przełóż ją razem ze śmietanką do miski, nad garnkiem z gotującą się wodą. Podgrzewaj, ciągle mieszając aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Otrzymaną polewą polej schłodzony piernik, przykrywając też jego boki. Udekoruj perełkami. Odstaw ciasto do zastygnięcia polewy.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Piernik przekładany budyniem i powidłami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 2675 kJ
639 kcal
1264 kJ
302 kcal
Tłuszcz 26.49 g 12.49 g
Węglowodany 93.97 g 44.32 g
Białko 7.64 g 3.61 g