Piernik przekładany budyniem i powidłami

Tradycyjny piernik przełożony masą budyniową

ok. 8 - 10 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Piernik przekładany budyniem i powidłami

Ciasto:

2 szt. jajek
100 g masła (miękkiego)
0,75 szkl. cukru
100 g miodu
1 łyżka wody
0,5 szkl. śmietany 18% tł.
140 g powideł śliwkowych
240 g mąki
1 płaska łyżeczka Sody oczyszczonej Dr. Oetkera
1 łyżka kakao
1 opak. Przyprawy korzennej Dr. Oetkera

Warstwa budyniowa:

200 ml mleka
3 łyżki cukru
1 opak. Budyniu smak waniliowy Dr. Oetkera
150 ml śmietanki 30% tł.

Przełożenie:

150 g powideł śliwkowych

Do dekoracji:

100 g czekolady gorzkiej
100 ml śmietanki 30% tł.
1 opak. Blasku pereł Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Białka oddziel od żółtek. Masło zmiksuj z cukrem, dodaj żółtka, miód, zimną wodę, kwaśną śmietanę, powidła, mąkę pszenną, sodę, kakao i przyprawę korzenną. Zmiksuj od uzyskania gładkiej masy. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj z ciastem.

2

Pieczenie

Piekarnik nagrzej do temp. 170°C. Ciasto przełóż do podłużnej formy o dł. ok. 25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz do suchego patyczka.

Piekarnik elektryczny: 170 °C

Piekarnik gazowy: 170 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 70 min.

Po upieczeniu piernik odstaw do wystudzenia.

3

Warstwa budyniowa

Z 200 ml mleka odlej ćwierć szklanki i rozmieszaj w nim proszek budyniowy z cukrem. Pozostałe mleko ze śmietanką zagotuj. Rozmieszany proszek przelej do gotującego się mleka i gotuj, cały czas mieszając do zgęstnienia.

4

Przełożenie

Dobrze wystudzony piernik przekrój poziomo na 3 części. Pierwszą część posmaruj powidłami śliwkowymi, następnie przykryj drugą częścią i rozsmaruj na nim gorący budyń, przykryj trzecią częścią. Piernik wstaw do lodówki na 2-3 h, do stężenia kremu budyniowego.

5

Dekorowanie

Czekoladę posiekaj i przełóż ją razem ze śmietanką do miski, nad garnkiem z gotującą się wodą. Podgrzewaj, ciągle mieszając aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Otrzymaną polewą polej schłodzony piernik, przykrywając też jego boki. Udekoruj perełkami. Odstaw ciasto do zastygnięcia polewy.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Piernik przekładany budyniem i powidłami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 2675 kJ
639 kcal
1264 kJ
302 kcal
Tłuszcz 26.49 g 12.49 g
Węglowodany 93.97 g 44.32 g
Białko 7.64 g 3.61 g
Ustawienia plików cookie

Ucieszymy się, jeżeli zgodzisz się, abyśmy my i nasi partnerzy używali plików cookie i podobnych technologii. Pozwoli nam to zrozumieć Twoje zachowanie na stronie i odpowiednio  dostosować ją do Twoich potrzeb. Ponadto my i nasi partnerzy chcielibyśmy wykorzystywać te dane do pokazywania Tobie spersonalizowanych ofert na ich platformach.

 

Wykorzystujemy pliki cookie niezbędne, analityczne i marketingowe do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony, spersonalizowania treści i reklam, analizowania ruchu w naszej witrynie oraz w celach statystycznych. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług. Jeśli zgadzasz się abyśmy wykorzystywali wszystkie wskazane powyżej pliki cookie do celów powyżej wymienionych prosimy o kliknięcie „Zgadzam się”. Jeżeli chciałbyś/chciałabyś zdecydować, które z plików cookie będą mogły być wykorzystywane prosimy o wejście w Ustawienia szczegółowe i dokonanie wyboru. Szczegółowe informacje możesz znaleźć w naszej polityce prywatności. Pamiętaj, że w  każdej chwili możesz zmienić zdanie odnośnie ustawień plików cookie.

Niezbędne

Zarówno te pliki cookie, jak i podobne rozwiązania są nam potrzebne, aby zapewnić działanie podstawowych funkcji naszej strony internetowej. Powyższe obejmuje na przykład zapisywanie tych ustawień. Absolutnie konieczne jest, aby użytkownik nie mógł ich wyłączyć.

Zawsze aktywne
Analityczne

Ponadto chcielibyśmy lepiej poznać, w jaki sposób korzystasz z naszej strony internetowej, aby zoptymalizować ją dla Ciebie i innych użytkowników. W tym celu wykorzystujemy pliki cookie i podobne rozwiązania, które umożliwiają mapowanie zachowań użytkowników, a tym samym pozwolą nam udoskonalić przedstawianą Tobie ofertę.

aktywne

nieaktywne

Marketingowe/remarketingowe/udostępnianie danych stronom trzecim

Aby zapewnić nam możliwość dostosowania naszych kampanii marketingowych do Twoich potrzeb, zbieramy informacje o tym, w jaki sposób trafiasz na naszą witrynę internetową i w jaki sposób korzystasz reagujesz na nasze reklamy. Dzięki temu możemy jeszcze bardziej ulepszyć nie tylko nasze reklamy, ale także treści na naszej stronie. Nasi partnerzy marketingowi także wykorzystują te informacje do własnych celów, np. do personalizacji kont użytkowników lub profili na swojej platformie.

aktywne

nieaktywne