PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Piernik przekładany budyniem i powidłami

Tradycyjny piernik przełożony masą budyniową

o 8 - 10 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Piernik przekładany budyniem i powidłami

Ciasto:

2 szt. jajek
100 g masła (miękkiego)
0,75 szkl. cukru
100 g miodu
1 łyżka wody
0,5 szkl. śmietany 18% tł.
140 g powideł śliwkowych
240 g mąki
1 płaska łyżeczka Sody oczyszczonej Dr. Oetkera
1 łyżka kakao
1 opak. Przyprawy korzennej Dr. Oetkera

Warstwa budyniowa:

200 ml mleka
3 łyżki cukru
1 opak. Budyniu smak waniliowy Dr. Oetkera
150 ml śmietanki 30% tł.

Przełożenie:

150 g powideł śliwkowych

Do dekoracji:

100 g czekolady gorzkiej
100 ml śmietanki 30% tł.
1 opak. Blasku pereł Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Białka oddziel od żółtek. Masło zmiksuj z cukrem, dodaj żółtka, miód, zimną wodę, kwaśną śmietanę, powidła, mąkę pszenną, sodę, kakao i przyprawę korzenną. Zmiksuj od uzyskania gładkiej masy. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj z ciastem.

2

Pieczenie

Piekarnik nagrzej do temp. 170°C. Ciasto przełóż do podłużnej formy o dł. ok. 25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz do suchego patyczka.

Piekarnik gazowy:  170 °C

Piekarnik elektryczny:  170 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 70 min.

Po upieczeniu piernik odstaw do wystudzenia.

3

Warstwa budyniowa

Z 200 ml mleka odlej ćwierć szklanki i rozmieszaj w nim proszek budyniowy z cukrem. Pozostałe mleko ze śmietanką zagotuj. Rozmieszany proszek przelej do gotującego się mleka i gotuj, cały czas mieszając do zgęstnienia.

4

Przełożenie

Dobrze wystudzony piernik przekrój poziomo na 3 części. Pierwszą część posmaruj powidłami śliwkowymi, następnie przykryj drugą częścią i rozsmaruj na nim gorący budyń, przykryj trzecią częścią. Piernik wstaw do lodówki na 2-3 h, do stężenia kremu budyniowego.

5

Dekorowanie

Czekoladę posiekaj i przełóż ją razem ze śmietanką do miski, nad garnkiem z gotującą się wodą. Podgrzewaj, ciągle mieszając aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Otrzymaną polewą polej schłodzony piernik, przykrywając też jego boki. Udekoruj perełkami. Odstaw ciasto do zastygnięcia polewy.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Piernik przekładany budyniem i powidłami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 2675kJ
639kcal
1264kJ
302kcal
Tłuszcz 26.49g 12.49g
Węglowodany 93.97g 44.32g
Białko 7.64g 3.61g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej