
Pierniczki ludziki pod choinkę
Składniki
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzej do temperatury 175°C.
Do miski wsyp mieszankę do pierniczków, dodaj masło i jajko. Całość zagnieć do uzyskania gładkiej konsystencji. Wyrobione ciasto włóż na 30 minut do zamrażalnika.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki placek i wytnij ciasteczka za pomocą foremki w kształcie ludzika. Ciasteczka przekładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Wstaw do nagrzanego piekarnika.
Czas pieczenia: 10 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 175 °C
Po upieczeniu odstaw do wystudzenia.
Lukier rozgrzej wg sposobu przygotowania. Odetnij mały koniec i przelej niewielką ilość na środek ciasteczka. Wykałaczką uformuj kształt koszulki. Na wilgotny lukier przyklej perełki oraz serduszka. Odstaw do zastygnięcia. Pisakiem zrób napisy na koszulkach. Czarnym pisakiem narysuj oczy, a czerwonym usta.
Podobne przepisy
Polecane przepisy

Tort Matcha & Limonka

Pierniczki Kometa i Gwiazda

Królewski sernik czekoladowy

Tort Motyl

Pierniczki imbirowe

Pierniczki na choinkę Dr. Oetkera
