Flag

Piernik czekoladowy

ok. 24 porcji
Średni
40 min
Pyszny piernik z polewą czekoladową
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
50 gczekolady gorzkiej
250 gmasła
1 opak.Piernika XXL Dr. Oetkera
3 szt.jajek
150 mlwody
2 łyżeczkikakao
Do dekoracji
100 gczekolady gorzkiej
100 mlśmietanki 30% tł.

Zobacz produkty

Picture - Piernika XXL Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Blachę o wym. 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180°C. Czekoladę gorzką drobno posiekaj, przełóż ją do miseczki i rozpuść nad garnkiem z gotującą się wodą. Masło rozpuść i ostudź. Zawartość opakowania wsyp do miski, dodaj jajka, wodę, rozpuszczoną czekoladę i kakao. Całość miksuj najpierw na niskich, potem na najwyższych obrotach przez ok. 5 minut do uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto przełóż do blachy.

2

Pieczenie

Blachę z ciastem wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 50 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Upieczone ciasto wyjmij z blachy po ok. 10 minutach. Odstaw je do wystudzenia.

3

Dekorowanie

Czekoladę gorzką pokrój na mniejsze kawałki i przełóż ją do garnka. Dodaj śmietankę i podgrzewaj na małym ogniu, do rozpuszczenia czekolady. Polej piernik przygotowaną polewą czekoladową.