Flag

Pierniczki z choinkową dekoracją

ok. 70 sztuk
Średni
60 min
Pyszne, okrągłe pierniczki udekorowane cukrowymi choinkami i polewą deserową. Łatwe w wykonaniu. Idealnie sprawdzą się jako dekoracja stołu czy choinki.
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Ilość Pierniczków zależy od użytego kształtu foremki.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Składniki
1 opak.Pierniczków Dr. Oetkera
100 gmasła (miękkiego)
1 szt.jajka
Do dekoracji
2 opak.Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera
1 opak.Magii Świąt Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Pierniczków Dr. Oetkera
Picture - Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera
Picture - Magii Świąt Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Do miski wsyp mieszankę do pierniczków, dodaj masło i jajko. Całość zagnieć do uzyskania gładkiej konsystencji. Wyrobione ciasto włóż na 30 min. do zamrażalnika.


Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki placek o grubości ok. 3 - 4 mm i wycinaj ciasteczka za pomocą foremek. Ciasteczka rozłóż na blasze wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia.

2

Pieczenie

Blachę z pierniczkami wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 10 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 175 °C


Upieczone pierniczki wyjmij z piekarnika i wystudź.

3

Dekorowanie

Polewę rozpuść w kąpieli wodnej. Pierniczki udekoruj polewą, a następnie posypką.

Porady i wskazówki

  • Ilość Pierniczków zależy od użytego kształtu foremki.