PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Pierniczki z bakaliami

Pyszne, aromatyczne pierniczki z suszonymi owocami

o 60 - 70 sztuk

średni 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Pierniczki z bakaliami

Pierniczki:

100 g masła
160 g miodu
150 g cukru
1 opak. Przyprawy korzennej Dr. Oetkera
450 g mąki
0,5 łyżeczki Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
0,5 łyżeczki Sody oczyszczonej Dr. Oetkera
1 szczypta soli
2 szt. jajek

Do dekoracji:

50 g suszonych moreli
50 g orzechów włoskich
50 g śliwek suszonych
50 g rodzynek
50 g orzechów laskowych
1 szt. jajek

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Masło, miód, cukier i przyprawę korzenną umieść w garnku i podgrzej do rozpuszczenia składników. Odstaw do przestudzenia.

2

Do miski przesiej mąkę razem z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodaj szczyptę soli oraz rozpuszczone masło z miodem, cukrem i przyprawą oraz jajka. Szybko zagnieć do uzyskania jednolitego ciasta. Odstaw do lodówki na około godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość ok. 3 mm, podsypując je mąką. Za pomocą foremki wycinaj pierniczki i układaj je na blasze.

3

Bakalie drobno posiekaj. Jajko roztrzep widelcem. Za pomocą pędzelka posmaruj delikatnie każdy pierniczek jajkiem i nałóż na niego bakalie delikatnie je wciskając.

4

Blachę z pierniczkami wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 10 - 12 min.

Upieczone pierniczki odstaw do wystudzenia.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Pierniczki z bakaliami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 322kJ
77kcal
1528kJ
365kcal
Tłuszcz 2.69g 12.82g
Węglowodany 12.04g 57.35g
Białko 1.45g 6.92g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej