PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Pierniczki z bakaliami

Pyszne, aromatyczne pierniczki z suszonymi owocami

ok. 60 - 70 sztuk

średni 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Pierniczki z bakaliami

Pierniczki:

100 g masła
160 g miodu
150 g cukru
1 opak. Przyprawy korzennej Dr. Oetkera
450 g mąki
0,5 łyżeczki Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
0,5 łyżeczki Sody oczyszczonej Dr. Oetkera
1 szczypta soli
2 szt. jajek

Do dekoracji:

50 g suszonych moreli
50 g orzechów włoskich
50 g śliwek suszonych
50 g rodzynek
50 g orzechów laskowych
1 szt. jajek

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Masło, miód, cukier i przyprawę korzenną umieść w garnku i podgrzej do rozpuszczenia składników. Odstaw do przestudzenia.

2

Do miski przesiej mąkę razem z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodaj szczyptę soli oraz rozpuszczone masło z miodem, cukrem i przyprawą oraz jajka. Szybko zagnieć do uzyskania jednolitego ciasta. Odstaw do lodówki na około godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość ok. 3 mm, podsypując je mąką. Za pomocą foremki wycinaj pierniczki i układaj je na blasze.

3

Bakalie drobno posiekaj. Jajko roztrzep widelcem. Za pomocą pędzelka posmaruj delikatnie każdy pierniczek jajkiem i nałóż na niego bakalie delikatnie je wciskając.

4

Blachę z pierniczkami wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 10 - 12 min.

Upieczone pierniczki odstaw do wystudzenia.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Pierniczki z bakaliami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 322 kJ
77 kcal
1528 kJ
365 kcal
Tłuszcz 2.69 g 12.82 g
Węglowodany 12.04 g 57.35 g
Białko 1.45 g 6.92 g