PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Pierniczki ostrokrzewy

Okrągłe pierniczki z leśną dekoracją

o 70 sztuk

średni 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Pierniczki ostrokrzewy

Składniki:

1 opak. Pierniczków Dr. Oetkera
100 g masła (miękkiego)
1 szt. jajek

Do dekoracji:

2 opak. Lukru klasycznego białego Dr. Oetkera
6 łyżeczek wody (gorącej)
1 opak. Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera
1 opak. Barwnika spożywczego zielonego Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Do miski wsyp mieszankę do pierniczków, dodaj masło i jajko. Całość zagnieć do uzyskania gładkiej konsystencji. Wyrobione ciasto włóż na 30 min. do zamrażalnika.

Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki placek i wycinaj ciasteczka za pomocą foremki w kształcie koła. Ciasteczka rozłóż na blasze wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia.

2

Pieczenie

Blachę z pierniczkami wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 10 min.

Upieczone pierniczki wyjmij z piekarnika i wystudź.

3

Dekorowanie

Zawartość opakowania lukrów wsyp do miseczki, dodaj 6 łyżeczek gorącej wody i energicznie mieszaj przez ok. 2 minuty do czasu uzyskania gładkiej konsystencji. Lukier podziel na połowę. Pierwszą połowę ponownie podziel na pół. Do jednej części dodaj barwnik czerwony, a do drugiej zielony do otrzymania właściwego odcienia i wymieszaj. Połowy pierniczków udekoruj białym lukrem i odstaw do wyschnięcia. Następnie pędzelkiem dorysuj przygotowanymi lukrami czerwone owoce i zielone listki ostrokrzewu.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Pierniczki ostrokrzewy

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 163kJ
39kcal
1654kJ
395kcal
Tłuszcz 1.35g 13.54g
Węglowodany 6.34g 63.37g
Białko 0.48g 4.83g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej