Flag

Pierniczki Laska Mikołaja

ok. 100 sztuk
Średni
60 min
Pierniczki w kształcie laski Mikołaja
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Jeśli nie planujemy lukrować pierniczków, możemy nabłyszczyć ich powierzchnię, smarując je przed upieczeniem rozmąconym białkiem.
Porady i wskazówki
Ilość Pierniczków zależy od użytego kształtu foremki.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Składniki
1 opak.Pierniczków Dr. Oetkera
100 gmasła (miękkiego)
1 szt.jajka
Do dekoracji
2 opak.Lukru gotowego białego Dr. Oetkera
1 opak.Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Pierniczków Dr. Oetkera
Picture - Lukru gotowego białego Dr. Oetkera
Picture - Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Do miski wsyp mieszankę do pierniczków, dodaj masło i jajko. Całość zagnieć do uzyskania gładkiej konsystencji. Wyrobione ciasto włóż na 30 min. do zamrażalnika.


Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki placek i wycinaj ciasteczka za pomocą foremek. Ciasteczka rozłóż na blasze wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia.

2

Pieczenie

Blachę z pierniczkami wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 10 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Upieczone pierniczki wyjmij z piekarnika i wystudź.

3

Dekorowanie

Wersja 1: Gotowy lukier przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Zawartość saszetki przelej do rękawa cukierniczego lub foliowego woreczka co ułatwi dekorowanie. Końcówki przytnij na samym końcu, tworząc możliwie jak najmniejszą dziurkę. 

Wersja 2: Lukier przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Następnie odetnij malutki róg opakowania i wyciśnij lukier na wypieki. Możesz pomóc sobie np. wykałaczką przy rozprowadzaniu lukru na wypieku. 


Lukier podziel na połowę. Do jednej z części dodaj barwnik czerwony do otrzymania właściwego odcienia i wymieszaj. Na pierniczkach narysuj paski na przemian białe i czerwone. 

Porady i wskazówki

  • Jeśli nie planujemy lukrować pierniczków, możemy nabłyszczyć ich powierzchnię, smarując je przed upieczeniem rozmąconym białkiem.
  • Ilość Pierniczków zależy od użytego kształtu foremki.