do przepisu Pierniczki - Anioły z piankami Marshmallows
1 opak. | Pierniczków Dr. Oetkera |
100 g | masła (miękkiego) |
1 szt. | jajek |
1 opak. | Pisaka cukrowego czarnego Dr. Oetkera |
2 opak. | Pianek Mini Marshmallows Dr. Oetkera |
1 opak. | Złota i Czerni Dr. Oetkera |
Do miski wsyp mieszankę do pierniczków, dodaj masło i jajko. Całość zagnieć do uzyskania gładkiej konsystencji. Wyrobione ciasto włóż na 30 min. do zamrażalnika.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki placek o grubości ok. 3 - 4 mm i wycinaj ciasteczka za pomocą foremek. Ciasteczka rozłóż na blasze wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia.
Blachę z pierniczkami wstaw do piekarnika.
Piekarnik gazowy: 175 °C
Czas pieczenia: o 10 min.
Upieczone pierniczki wyjmij z piekarnika i wystudź.
Na wystudzonych pierniczkach narysuj czarnym pisakiem wzór na aniołku: twarz, szatkę, skrzydła i włosy. Skrzydła i włosy ozdób piankami. Szatkę i aureole udekoruj posypką. Pianki i posypkę możesz przykleić do pierniczka pędzelkiem za pomocą przygotowanego przezroczystego lukru na bazie wody i cukru pudru (1/2 szkl. wody + 2 łyżki cukru pudru).
NA PORCJĘ / SZT. | NA 100 G / ML | |
---|---|---|
Wartość energetyczna |
167kJ 40kcal |
1654kJ 395kcal |
Tłuszcz | 1.44g | 14.35g |
Węglowodany | 6.14g | 61.45g |
Białko | 0.49g | 4.92g |