PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Pavlova z waniliowym kremem i truskawkami

Pyszna beza z kremem na bazie wanilii z Madagaskaru

12 porcji

trudne 40 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Pavlova z waniliowym kremem i truskawkami

Beza:

5 szt. białka (180 g)
1 szczypta soli
350 g cukru

Sos:

150 g truskawek
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka Żelatyny 20 g Dr. Oetkera
80 ml wody (wrzącej)

Krem:

250 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
250 g serka mascarpone
1 opak. Cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera

Do dekoracji:

250 g truskawek

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180°C. Białka ubij ze szczyptą soli na pianę. Pod koniec ubijania dodawaj stopniowo cukier, cały czas ubijając. Miksuj do momentu, aż piana będzie sztywna i błyszcząca.

2

Pieczenie

Ubitą bezę przełóż na blaszkę, formując okrągły blat. Wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 5 min.

Po tym czasie zmniejsz temp.

Piekarnik gazowy:  120 °C

Piekarnik elektryczny:  120 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 90 min.

Po upieczeniu bezę odstaw do całkowitego wystudzenia.

3

Sos truskawkowy

Truskawki (jeśli są mrożone wcześniej rozmroź) zmiksuj blenderem, dodaj sok z cytryny. Żelatynę zalej wrzątkiem, mieszaj do rozpuszczenia się żelatyny. Do żelatyny dodaj łyżeczkę zmiksowanych truskawek, po czym wszystko przelej do sosu truskawkowego i szybko wymieszaj. Odstaw do lodówki do lekkiego stężenia, mieszając od czasu do czasu.

4

Krem waniliowy

Do miski przelej śmietankę, dodaj serek mascarpone i cukier z wanilią. Zmiksuj do uzyskania jednolitej, kremowej konsystencji. Krem przełóż na wystudzoną bezę.

5

Dekorowanie

Kilka truskawek odłóż z szypułkami do dekoracji, resztę pokrój na kawałki i wymieszaj z sosem truskawkowym. Truskawki z sosem nałóż na krem. Udekoruj całymi truskawkami.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Pavlova z waniliowym kremem i truskawkami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1185kJ
283kcal
925kJ
221kcal
Tłuszcz 15.99g 12.49g
Węglowodany 34.35g 26.83g
Białko 5.50g 4.30g