
Domek z piernika
Składniki
Przygotowanie:
W garnku rozpuść masło, cukier i miód. Do miski wsyp mąkę, dodaj żółtka, przyprawę korzenną oraz sodę. Dodaj przestudzoną płynną masę. Całość miksuj do czasu uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie ciasto rozwałkuj na grubość 0,5 cm, ułóż na papierze do pieczenia i nożykiem wycinaj wszystkie elementy domku (2 pięciokąty o podstawie 14 cm i bokach 7 i 11 cm – w jednej ściance wytnij drzwi, 2 prostokąty o wym. 7 x 10 cm, 2 prostokąty o wym. 10 x 14 cm i komin o wym. 3 x 5 cm). Z reszty ciasta wycinaj foremkami gwiazdki różnej wielkości. Całość przełóż na blachę.
Blachę wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 8 - 10 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Upieczone elementy wyjmij z piekarnika i odstaw do wystygnięcia.
Lukier domowy tradycyjny rozmieszaj z 9 łyżeczkami gorącej wody. Energicznie mieszaj do czasu uzyskania gładkiej konsystencji. Wszystkie elementy domku posmaruj na brzegach lukrem i sklei ze sobą. Gwiazdki posmaruj lukrem i ułóż tak, aby powstały choinki. Ozdób perełkami. Na czubku choinek umieść czekoladowe gwiazdki.
Polewę deserową rozpuść w kąpieli wodnej, przelej do torebki papierowej i udekoruj dach oraz ścianki domku. Dach posyp śnieżynkami cukrowymi.
Pisakiem cukrowym białym udekoruj komin i ścianki domku, a następnie przymocuj perełki błyszczące. Białym pisakiem cukrowym ozdób drzwi i narysuj okno.
Podobne przepisy
Polecane przepisy

Krajanka owocowa

Sernik wiosenny

Piernik drożdżowy

Jesienne babeczki czekoladowe

Ciasto z ciekawym wnętrzem

Domowe ptysie z masą śmietanową i malinami
