Flag

Pastelowe makaroniki

ok. 20 sztuk
Średni
40 min
Zobacz, jak zrobić pastelowe makaroniki z barwnikami spożywczymi Dr. Oetkera
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Zachęcamy do obejrzenia filmu z przygotowania Pastelowych makaroników.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasteczka
120 gmigdałów zmielonych (bez skórki) lub mąki migdałowej
200 gcukru pudru
3 szt.białka
50 gcukru (drobnego)
1 opak.Barwnika spożywczego zielonego Dr. Oetkera
Krem
250 mlśmietanki 30% tł. (schłodzonej)
1 opak.Kremu do tortów i ciast smak waniliowy Dr. Oetkera
0,5 łyżeczkiBarwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Barwnika spożywczego zielonego Dr. Oetkera
Picture - Kremu do tortów i ciast smak waniliowy Dr. Oetkera
Picture - Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Przygotuj dwie blachy z wyposarzenia piekarnika i wyłóż je papierem do pieczenia. Mąkę migdałową (lub zmielone migdały) wymieszaj bardzo dokładnie z cukrem pudrem. Białka umieść w misie i ubijaj mikserem na najwyższych obrotach. Gdy piana zacznie nabierać sztywności, ciągle ubijając dodawaj stopniowo cukier, a na koniec dodaj stopniowo zielony barwnik spożywczy do uzyskania pożądanego koloru. Do ubitej masy dodawaj w dwóch turach mąkę migdałową z cukrem pudrem delikatnie i dokładnie mieszając szpatułą, aż do osiągniecia konsystencji bardzo gęstej śmietany. Masa nie może być za gęsta ani zbyt rzadka (rozlewająca).

2

Suszenie

Gotowa masę przełóż do woreczka i wyciskaj na papierze porcje masy o średnicy ok. 2,5 cm. Następnie pozostaw je w temperaturze pokojowej do wysuszenia na ok. 30-60 min (w zależności od wilgotności powietrza w pomieszczeniu) aż ich powierzchnia będzie sucha i gdy dotkniesz nie przyklei się do palca.

3

Pieczenie

Wysuszone makaroniki wstaw piekarnika. Ciasteczka musza być upieczone, ale nie mogą się rumienić z wierzchu. Upieczone makaroniki wyjmij z piekarnika i pozostaw na ok. 10 minut na blasze, a następnie przełóż na kratkę do wystudzenia.

Czas pieczenia: ok. 8 - 12 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 150 °C


Krem

Schłodzoną śmietankę wlej do wysokiego naczynia, dodaj krem do tortów oraz czerwony barwnik spożywczy. Całość ubijaj mikserem przez chwilę na niskich, a potem ok. 3 minuty na najwyższych obrotach do uzyskania gładkiej konsystencji. Gotowy krem przełóż do woreczka, wyciskaj na płaską stronę ciasteczka i przykryj drugim.

Porady i wskazówki

  • Zachęcamy do obejrzenia filmu z przygotowania Pastelowych makaroników.