PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Omlety biszkoptowe

Słodkie biszkopty w śmietankowej pierzynce z borówkami

ok. 15 - 20 sztuk

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Omlety biszkoptowe

Ciasto biszkoptowe:

3 szt. jajek
70 g cukru pudru
75 g mąki
3 łyżki wody
0,5 łyżeczki Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera

Masa śmietanowa:

500 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
1 opak. Masy śmietanowej śmietankowej Dr. Oetkera

Do dekoracji:

250 g borówek amerykańskich

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

2 blachy z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temperatury 170°C.

Białka ubij na sztywną pianę, a następnie stopniowo dodawaj cukier i ubijaj dalej. Następnie dodaj żółtka oraz wodę i ponownie połącz wszystkie składniki. Otrzymana masa będzie bardzo delikatna i puszysta. Mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia wsyp do masy i delikatnie wymieszaj do połączenia się składników.

Ciasto nałóż do rękawa cukierniczego lub woreczka, odetnij koniec i wyciskaj na blasze w odstępach, owalne biszkopty o średnicy ok. 10 - 15 cm.

2

Pieczenie

Zmniejsz temperaturę pieczenia. Omlety piecz, aż będą lekko złote.

Piekarnik elektryczny: 160 °C

Piekarnik gazowy: 160 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 10 min.

3

Masa śmietanowa

Schłodzoną śmietankę ubij mikserem. Pod koniec dodaj zawartość opakowania masy śmietanowej i delikatnie wymieszaj na najniższych obrotach. Gotową masę przełóż do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wypełnij nią biszkopty.

4

Dekorowanie

Podawaj z owocami.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Omlety biszkoptowe

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 666 kJ
159 kcal
963 kJ
230 kcal
Tłuszcz 10.07 g 14.59 g
Węglowodany 15.25 g 22.10 g
Białko 2.57 g 3.73 g