Mus truskawkowy z waniliową pianką

Delikatny mus z truskawek z waniliową pianką

ok. 4 porcje (po 250 ml)

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Mus truskawkowy z waniliową pianką

Mus truskawkowy:

400 g truskawek (świeże lub mrożone)
4 listki Żelatyny w listkach Dr. Oetkera
2 łyżki cukru pudru

Waniliowo-truskawkowa pianka:

250 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
1 łyżka cukru pudru
0,5 opak. Laski wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetkera
2 listki Żelatyny w listkach Dr. Oetkera

Waniliowa bita śmietana:

250 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
1 łyżeczka cukru pudru
0,5 opak. Laski wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetkera

Do dekoracji:

4 szt. truskawek

Przygotowanie

Przygotowanie

1

Mus truskawkowy

Truskawki umyj (mrożone wcześniej rozmroź), a następnie zblenduj z cukrem pudrem na gładką masę. Listki żelatyny namocz w zimnej wodzie przez ok. 5 minut. Następnie odsącz żelatynę z wody. 3 namoczone wcześniej listki rozpuść (nie zagotuj). Do rozpuszczonej żelatyny dodaj 2-3 łyżki musu wymieszaj dokładnie, a potem przelej do całej porcji musu i wymieszaj. Tak przygotowany mus podziel na pół, pozostały namoczony listek żelatyny rozpuść i wymieszaj dokładnie z połową porcji musu i odstaw w temperaturze pokojowej. Z drugiej części musu przygotuj piankę waniliowo-truskawkową.

2

Waniliowo – truskawkowa pianka

Żelatynę namocz w zimnej wodzie przez ok. 5 minut, następnie odsącz z wody. Połowę laski wanilii rozetnij wzdłuż i wyskrob miąższ. Śmietankę ubij z cukrem pudrem, gdy zacznie gęstnieć dodaj ziarenka wanilii i krótko zmiksuj do równomiernego jej rozprowadzenia. Namoczoną żelatynę rozpuść (nie zagotuj), dodaj 2-3 łyżki ubitej śmietanki, wymieszaj dokładnie, a następnie przełóż do całej porcji śmietany i krótko zmiksuj do połączenia się składników. Następnie dodaj drugą część musu truskawkowego i całość dokładnie wymieszaj. Przełóż do pucharków i odstaw na ok. 30 minut do lodówki.

Po tym czasie, gdy pianka lekko stężeje, przykryj ją równomiernie pozostałą warstwą musu truskawkowego i odstaw na kolejne 30-40 minut do stężenia.

3

Waniliowa bita śmietana

Połowę laski wanilii rozetnij wzdłuż i wyskrob miąższ. Śmietankę ubij z cukrem pudrem, gdy zacznie gęstnieć dodaj ziarenka wanilii i krótko zmiksuj do równomiernego jej rozprowadzenia. Rozłóż równomiernie w pucharkach i odstaw do schłodzenia.

4

Dekorowanie

Truskawki, umyj, odszypułkuj i pokrój w drobną kostkę. Udekoruj deser pokrojonymi truskawkami.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Mus truskawkowy z waniliową pianką

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1838 kJ
439 kcal
758 kJ
181 kcal
Tłuszcz 41.74 g 17.18 g
Węglowodany 21.50 g 8.85 g
Białko 12.32 g 5.07 g
Ustawienia plików cookie

Ucieszymy się, jeżeli zgodzisz się, abyśmy my i nasi partnerzy używali plików cookie i podobnych technologii. Pozwoli nam to zrozumieć Twoje zachowanie na stronie i odpowiednio  dostosować ją do Twoich potrzeb. Ponadto my i nasi partnerzy chcielibyśmy wykorzystywać te dane do pokazywania Tobie spersonalizowanych ofert na ich platformach.

 

Wykorzystujemy pliki cookie niezbędne, analityczne i marketingowe do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony, spersonalizowania treści i reklam, analizowania ruchu w naszej witrynie oraz w celach statystycznych. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług. Jeśli zgadzasz się abyśmy wykorzystywali wszystkie wskazane powyżej pliki cookie do celów powyżej wymienionych prosimy o kliknięcie „Zgadzam się”. Jeżeli chciałbyś/chciałabyś zdecydować, które z plików cookie będą mogły być wykorzystywane prosimy o wejście w Ustawienia szczegółowe i dokonanie wyboru. Szczegółowe informacje możesz znaleźć w naszej polityce prywatności. Pamiętaj, że w  każdej chwili możesz zmienić zdanie odnośnie ustawień plików cookie.

Niezbędne

Zarówno te pliki cookie, jak i podobne rozwiązania są nam potrzebne, aby zapewnić działanie podstawowych funkcji naszej strony internetowej. Powyższe obejmuje na przykład zapisywanie tych ustawień. Absolutnie konieczne jest, aby użytkownik nie mógł ich wyłączyć.

Zawsze aktywne
Analityczne

Ponadto chcielibyśmy lepiej poznać, w jaki sposób korzystasz z naszej strony internetowej, aby zoptymalizować ją dla Ciebie i innych użytkowników. W tym celu wykorzystujemy pliki cookie i podobne rozwiązania, które umożliwiają mapowanie zachowań użytkowników, a tym samym pozwolą nam udoskonalić przedstawianą Tobie ofertę.

aktywne

nieaktywne

Marketingowe/remarketingowe/udostępnianie danych stronom trzecim

Aby zapewnić nam możliwość dostosowania naszych kampanii marketingowych do Twoich potrzeb, zbieramy informacje o tym, w jaki sposób trafiasz na naszą witrynę internetową i w jaki sposób korzystasz reagujesz na nasze reklamy. Dzięki temu możemy jeszcze bardziej ulepszyć nie tylko nasze reklamy, ale także treści na naszej stronie. Nasi partnerzy marketingowi także wykorzystują te informacje do własnych celów, np. do personalizacji kont użytkowników lub profili na swojej platformie.

aktywne

nieaktywne

Masz pytanie? Skontaktuj się z nami!

Z przyjemnością odpowiemy na Twoje pytania dotyczące naszych produktów i przepisów. Jeśli chcesz podzielić się z nami opinią o naszych produktach, bądź sprawdzić status zamówienia w e-sklepie to dobrze trafiłeś. Czekamy na Twój telefon.

585 111 001

Infolinia czynna jest od poniedziałku do soboty w godz. 10-18 oraz w niedzielę w godz. 10-13. Koszt połączenia zgodnie z cennikiem Operatora.

You have questions or concerns?

Thank you for your message.