PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Mus truskawkowy z waniliową pianką

Delikatny mus z truskawek z waniliową pianką

o 4 porcje (po 250 ml)

średnie 40 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Mus truskawkowy z waniliową pianką

Mus truskawkowy:

400 g truskawek (świeże lub mrożone)
4 listki Żelatyny w listkach Dr. Oetkera
2 łyżki cukru pudru

Waniliowo-truskawkowa pianka:

250 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
1 łyżka cukru pudru
0,5 opak. Laski wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetkera
2 listki Żelatyny w listkach Dr. Oetkera

Waniliowa bita śmietana:

250 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
1 łyżeczka cukru pudru
0,5 opak. Laski wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetkera

Do dekoracji:

4 szt. truskawek

preparation

Przygotowanie

1

Mus truskawkowy

Truskawki umyj (mrożone wcześniej rozmroź), a następnie zblenduj z cukrem pudrem na gładką masę. Listki żelatyny namocz w zimnej wodzie przez ok. 5 minut. Następnie odsącz żelatynę z wody. 3 namoczone wcześniej listki rozpuść (nie zagotuj). Do rozpuszczonej żelatyny dodaj 2-3 łyżki musu wymieszaj dokładnie, a potem przelej do całej porcji musu i wymieszaj. Tak przygotowany mus podziel na pół, pozostały namoczony listek żelatyny rozpuść i wymieszaj dokładnie z połową porcji musu i odstaw w temperaturze pokojowej. Z drugiej części musu przygotuj piankę waniliowo-truskawkową.

2

Waniliowo – truskawkowa pianka

Żelatynę namocz w zimnej wodzie przez ok. 5 minut, następnie odsącz z wody. Połowę laski wanilii rozetnij wzdłuż i wyskrob miąższ. Śmietankę ubij z cukrem pudrem, gdy zacznie gęstnieć dodaj ziarenka wanilii i krótko zmiksuj do równomiernego jej rozprowadzenia. Namoczoną żelatynę rozpuść (nie zagotuj), dodaj 2-3 łyżki ubitej śmietanki, wymieszaj dokładnie, a następnie przełóż do całej porcji śmietany i krótko zmiksuj do połączenia się składników. Następnie dodaj drugą część musu truskawkowego i całość dokładnie wymieszaj. Przełóż do pucharków i odstaw na ok. 30 minut do lodówki.

Po tym czasie, gdy pianka lekko stężeje, przykryj ją równomiernie pozostałą warstwą musu truskawkowego i odstaw na kolejne 30-40 minut do stężenia.

3

Waniliowa bita śmietana

Połowę laski wanilii rozetnij wzdłuż i wyskrob miąższ. Śmietankę ubij z cukrem pudrem, gdy zacznie gęstnieć dodaj ziarenka wanilii i krótko zmiksuj do równomiernego jej rozprowadzenia. Rozłóż równomiernie w pucharkach i odstaw do schłodzenia.

4

Dekorowanie

Truskawki, umyj, odszypułkuj i pokrój w drobną kostkę. Udekoruj deser pokrojonymi truskawkami.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Mus truskawkowy z waniliową pianką

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1838kJ
439kcal
758kJ
181kcal
Tłuszcz 41.74g 17.18g
Węglowodany 21.50g 8.85g
Białko 12.32g 5.07g