PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Murzynek z ksylitolem

Wilgotny i puszysty. Dodatek cukru brzozowego sprawia, że jest zdecydowanie mniej kaloryczny.

o 10 - 12 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Murzynek z ksylitolem

Ciasto:

250 g masła
1 opak. Cukru brzozowego - Ksylitolu z Finlandii Dr. Oetkera
125 ml wody
4 łyżki kakao
3 szt. jajek
1 łyżeczka Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
1 łyżeczka Sody oczyszczonej Dr. Oetkera
300 g mąki

Polewa:

100 g czekolady gorzkiej lub deserowej
40 g masła

Do dekoracji:

100 g malin
100 g borówek amerykańskich
250 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Formę keksówkę 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temp. 180°C.

Do miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia oraz sodę i wymieszaj. W rondelku rozpuść masło z ksylitolem, wodą i kakao, odstaw do przestudzenia. Następnie dodawaj na zmianę jajka i suche składniki miksując na wolnych obrotach miksera tylko do połączenia się składników.

2

Pieczenie

Gotową masę wyłóż do przygotowanej wcześniej formy. Wstaw do piekarnika i piecz do suchego patyczka.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 40 - 50 min.

3

Polewa

Masło i czekoladę umieść w rondelku i podgrzewaj na niewielkiej mocy palnika aż do rozpuszczenia, delikatnie mieszając aby składniki się połączyły. Odstaw do przestudzenia i lekkiego zgęstnienia, a następnie polej murzynka.

4

Dekorowanie

Owoce przebierz i umyj. Dobrze schłodzoną śmietankę ubij na sztywno na najwyższych obrotach miksera. Kawałki ciasta udekoruj przygotowaną śmietanką i owocami.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Murzynek z ksylitolem

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 2064kJ
493kcal
1340kJ
320kcal
Tłuszcz 34.55g 22.44g
Węglowodany 48.32g 31.38g
Białko 7.06g 4.59g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej