PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Moje greckie ciasto z galaretką

Delikatny biszkopt z winogronami, galaretką i jogurtem greckim

16 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Moje greckie ciasto z galaretką

Biszkopt:

3 szt. jajek
60 g cukru
50 g mąki
0,5 łyżeczki Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju

Krem jogurtowy:

200 ml wody
1 opak. Galaretki o smaku agrestowym Dr. Oetkera
350 g jogurtu naturalnego typu greckiego
200 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
100 g winogron

Galaretka:

500 ml wody
1 opak. Galaretki o smaku agrestowym Dr. Oetkera
100 g winogron

Krem śmietankowy:

200 ml wody
1 opak. Galaretki o smaku agrestowym Dr. Oetkera
400 ml śmietanki 30% tł.

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Blachę o wym. 24 cm x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij z cukrem. Do ubitych białek dodawaj po kolei żółtka ciągle miksując. Przesiej mąkę i proszek do pieczenia. Dodawaj partiami mąkę z proszkiem delikatnie mieszając. Na koniec dodaj łyżkę oliwy i delikatnie wymieszaj.

2

Pieczenie

Masę przełóż do blachy.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 20 - 25 min.

Umyj wszystkie winogrona i przekrój je na pół.

3

Krem jogurtowy

Zagotuj wodę i odmierz 200 ml. Wsyp galaretkę i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Odstaw do przestudzenia. Gdy galaretka przestygnie dolewaj ją do jogurtu cienkim strumieniem ciągle mieszając. Ubij śmietankę i delikatnie wmieszaj ją do masy jogurtowej. Jeżeli masa jest za rzadka wstaw ją na 5 minut do lodówki. Trochę masy jogurtowej rozsmaruj na cieście, rozłóż połowę winogron i zalej resztą kremu. Odstaw do lodówki.

Zagotuj wodę i odmierz 500 ml. Wsyp galaretkę i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Odstaw do schłodzenia. Pozostałe winogrona rozłóż na cieście. Gdy galaretka zacznie tężeć wylej ją na winogrona. Odstaw do lodówki do całkowitego stężenia.

4

Krem śmietankowy

Zagotuj wodę i odmierz 200 ml. Wsyp galaretkę i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Odstaw do przestudzenia. Śmietankę ubij . Do ubitej śmietanki dolewaj zimną, ale ciągle płynną galaretkę. Dobrze wymieszaj. Masę wylej na galaretkę winogronową. Pozostaw w lodówce do całkowitego stężenia.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Moje greckie ciasto z galaretką

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1013 kJ
242 kcal
628 kJ
150 kcal
Tłuszcz 14.63 g 9.09 g
Węglowodany 22.40 g 13.91 g
Białko 5.24 g 3.25 g