Moje greckie ciasto z galaretką

Delikatny biszkopt z winogronami, galaretką i jogurtem greckim

16 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Moje greckie ciasto z galaretką

Biszkopt:

3 szt. jajek
60 g cukru
50 g mąki
0,5 łyżeczki Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju

Krem jogurtowy:

200 ml wody
1 opak. Galaretki o smaku agrestowym Dr. Oetkera
350 g jogurtu naturalnego typu greckiego
200 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
100 g winogron

Galaretka:

500 ml wody
1 opak. Galaretki o smaku agrestowym Dr. Oetkera
100 g winogron

Krem śmietankowy:

200 ml wody
1 opak. Galaretki o smaku agrestowym Dr. Oetkera
400 ml śmietanki 30% tł.

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Blachę o wym. 24 cm x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij z cukrem. Do ubitych białek dodawaj po kolei żółtka ciągle miksując. Przesiej mąkę i proszek do pieczenia. Dodawaj partiami mąkę z proszkiem delikatnie mieszając. Na koniec dodaj łyżkę oliwy i delikatnie wymieszaj.

2

Pieczenie

Masę przełóż do blachy.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 20 - 25 min.

Umyj wszystkie winogrona i przekrój je na pół.

3

Krem jogurtowy

Zagotuj wodę i odmierz 200 ml. Wsyp galaretkę i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Odstaw do przestudzenia. Gdy galaretka przestygnie dolewaj ją do jogurtu cienkim strumieniem ciągle mieszając. Ubij śmietankę i delikatnie wmieszaj ją do masy jogurtowej. Jeżeli masa jest za rzadka wstaw ją na 5 minut do lodówki. Trochę masy jogurtowej rozsmaruj na cieście, rozłóż połowę winogron i zalej resztą kremu. Odstaw do lodówki.

Zagotuj wodę i odmierz 500 ml. Wsyp galaretkę i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Odstaw do schłodzenia. Pozostałe winogrona rozłóż na cieście. Gdy galaretka zacznie tężeć wylej ją na winogrona. Odstaw do lodówki do całkowitego stężenia.

4

Krem śmietankowy

Zagotuj wodę i odmierz 200 ml. Wsyp galaretkę i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Odstaw do przestudzenia. Śmietankę ubij . Do ubitej śmietanki dolewaj zimną, ale ciągle płynną galaretkę. Dobrze wymieszaj. Masę wylej na galaretkę winogronową. Pozostaw w lodówce do całkowitego stężenia.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Moje greckie ciasto z galaretką

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1013 kJ
242 kcal
628 kJ
150 kcal
Tłuszcz 14.63 g 9.09 g
Węglowodany 22.40 g 13.91 g
Białko 5.24 g 3.25 g

Ustawienia plików cookie

Ucieszymy się, jeżeli zgodzisz się, abyśmy my i nasi partnerzy używali plików cookie i podobnych technologii. Pozwoli nam to zrozumieć Twoje zachowanie na stronie i odpowiednio  dostosować ją do Twoich potrzeb. Ponadto my i nasi partnerzy chcielibyśmy wykorzystywać te dane do pokazywania Tobie spersonalizowanych ofert na ich platformach.

 

Wykorzystujemy pliki cookie niezbędne, analityczne i marketingowe do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony, spersonalizowania treści i reklam, analizowania ruchu w naszej witrynie oraz w celach statystycznych. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług. Jeśli zgadzasz się abyśmy wykorzystywali wszystkie wskazane powyżej pliki cookie do celów powyżej wymienionych prosimy o kliknięcie „Zgadzam się”. Jeżeli chciałbyś/chciałabyś zdecydować, które z plików cookie będą mogły być wykorzystywane prosimy o wejście w Ustawienia szczegółowe i dokonanie wyboru. Szczegółowe informacje możesz znaleźć w naszej polityce prywatności. Pamiętaj, że w  każdej chwili możesz zmienić zdanie odnośnie ustawień plików cookie.

Niezbędne

Zarówno te pliki cookie, jak i podobne rozwiązania są nam potrzebne, aby zapewnić działanie podstawowych funkcji naszej strony internetowej. Powyższe obejmuje na przykład zapisywanie tych ustawień. Absolutnie konieczne jest, aby użytkownik nie mógł ich wyłączyć.

Zawsze aktywne

Analityczne

Ponadto chcielibyśmy lepiej poznać, w jaki sposób korzystasz z naszej strony internetowej, aby zoptymalizować ją dla Ciebie i innych użytkowników. W tym celu wykorzystujemy pliki cookie i podobne rozwiązania, które umożliwiają mapowanie zachowań użytkowników, a tym samym pozwolą nam udoskonalić przedstawianą Tobie ofertę.

aktywne

nieaktywne

Marketingowe/remarketingowe/udostępnianie danych stronom trzecim

Aby zapewnić nam możliwość dostosowania naszych kampanii marketingowych do Twoich potrzeb, zbieramy informacje o tym, w jaki sposób trafiasz na naszą witrynę internetową i w jaki sposób korzystasz reagujesz na nasze reklamy. Dzięki temu możemy jeszcze bardziej ulepszyć nie tylko nasze reklamy, ale także treści na naszej stronie. Nasi partnerzy marketingowi także wykorzystują te informacje do własnych celów, np. do personalizacji kont użytkowników lub profili na swojej platformie.

aktywne

nieaktywne