PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Mini mazurki - słodkie pisanki

Kolorowe mazurki z kruchego ciasta z dodatkiem lukru i perełek pięknie ozdobią świąteczny stół

ok. 14 sztuk

łatwy 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Mini mazurki - słodkie pisanki

Ciasto:

200 g mąki
100 g migdałów mielonych
50 g cukru pudru
150 g masła
1 opak. Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
10 kropli Aromatu pomarańczowego Dr. Oetkera
1 szt. żółtek
1 szczypta soli

Do dekoracji:

1 opak. Lukru gotowego niebieskiego Dr. Oetkera
1 opak. Lukru gotowego żółtego Dr. Oetkera
1 opak. Lukru gotowego różowego Dr. Oetkera
1 opak. Lukru gotowego białego Dr. Oetkera
1 opak. Lukru gotowego zielonego Dr. Oetkera
1 opak. Perełek błyszczących Dr. Oetkera
1 opak. Blasku pereł Dr. Oetkera
1 opak. Pisaków cukrowych Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Z mąki, migdałów, cukru pudru, masła, cukru wanilinowego, aromatu, żółtka, i soli zagnieć gładkie, jednolite ciasto. Jeżeli ciasto będzie zbyt suche dodaj łyżkę zimnej wody. Ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na ok. 40 minut. Wyjmij ciasto z lodówki na stolnicę posypaną mąką. Rozwałkuj na grubość ok. 0,5 cm i wycinaj foremką kształt pisanek.

2

Pieczenie

Ciastka wstaw do piekarnika. Po upieczeniu ciastka przełóż na kratkę i odstaw do wystygnięcia.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 10 - 15 min.

3

Dekorowanie

Gdy ciastka całkowicie ostygną, rozpuść lukry w kąpieli wodnej i polej nimi mazurki. Perełkami cukrowymi dekoruj ciastka przed zastygnięciem lukru, natomiast pisakami cukrowymi dekoruj po zastygnięciu lukru. Jeśli lukier już zastygnie przymocuj perełki cukrowe za pomocą pisaka cukrowego albo używając pozostałą w opakowaniu resztę lukru ponownie rozpuść w kąpieli wodnej.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Mini mazurki - słodkie pisanki

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1578 kJ
377 kcal
1775 kJ
424 kcal
Tłuszcz 14.12 g 15.87 g
Węglowodany 59.01 g 66.30 g
Białko 3.25 g 3.65 g