PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Mini mazurki - słodkie pisanki

Kolorowe mazurki z kruchego ciasta z dodatkiem lukru i perełek pięknie ozdobią świąteczny stół

o 14 sztuk

łatwe 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Mini mazurki - słodkie pisanki

Ciasto:

200 g mąki
100 g migdałów mielonych
50 g cukru pudru
150 g masła
1 opak. Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
10 kropli Aromatu pomarańczowego Dr. Oetkera
1 szt. żółtek
1 szczypta soli

Do dekoracji:

1 opak. Lukru gotowego niebieskiego Dr. Oetkera
1 opak. Lukru gotowego żółtego Dr. Oetkera
1 opak. Lukru gotowego różowego Dr. Oetkera
1 opak. Lukru gotowego białego Dr. Oetkera
1 opak. Lukru gotowego zielonego Dr. Oetkera
1 opak. Perełek błyszczących Dr. Oetkera
1 opak. Blasku pereł Dr. Oetkera
1 opak. Pisaków cukrowych Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Z mąki, migdałów, cukru pudru, masła, cukru wanilinowego, aromatu, żółtka, i soli zagnieć gładkie, jednolite ciasto. Jeżeli ciasto będzie zbyt suche dodaj łyżkę zimnej wody. Ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na ok. 40 minut. Wyjmij ciasto z lodówki na stolnicę posypaną mąką. Rozwałkuj na grubość ok. 0,5 cm i wycinaj foremką kształt pisanek.

2

Pieczenie

Ciastka wstaw do piekarnika. Po upieczeniu ciastka przełóż na kratkę i odstaw do wystygnięcia.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 10 - 15 min.

3

Dekorowanie

Gdy ciastka całkowicie ostygną, rozpuść lukry w kąpieli wodnej i polej nimi mazurki. Perełkami cukrowymi dekoruj ciastka przed zastygnięciem lukru, natomiast pisakami cukrowymi dekoruj po zastygnięciu lukru. Jeśli lukier już zastygnie przymocuj perełki cukrowe za pomocą pisaka cukrowego albo używając pozostałą w opakowaniu resztę lukru ponownie rozpuść w kąpieli wodnej.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Mini mazurki - słodkie pisanki

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1578kJ
377kcal
1775kJ
424kcal
Tłuszcz 14.12g 15.87g
Węglowodany 59.01g 66.30g
Białko 3.25g 3.65g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej