Flag

Mini galaretki z jajami przepiórczymi

6 porcji
Średni
60 min
Mini galaretki z jajami przepiórczymi, zielonym groszkiem oraz marchewką
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Składniki
3 szt.marchwi
1 szt.korzeń pietruszki
0,5 szt.selera
1 szt.pora
1000 mlwody
1 łyżeczkasoli
1 szt.liści laurowych
2 szt.ziela angielskiego
1 szczyptapieprzu
0,5 pęczkanatka pietruszki
1 szt.cebuli (w łupinie)
1 opak.Żelatyny w listkach Dr. Oetkera
12 szt.jajek przepiórczych
100 ggroszku mrożonego

Zobacz produkty

Picture - Żelatyny w listkach Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Marchewkę, pietruszkę, seler, por obierz i umyj, umieść w garnku wszystkie warzywa. Wlej wodę i zagotuj. Dodaj sól, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Zmniejsz ogień. Cebulę nieobraną połóż na palniku kuchenki i opal ją ogniem, włóż do garnka z warzywami. Na końcu dodaj gałązki natki pietruszki. Garnek przykryj pokrywką, ale nie szczelnie. Gotuj około pół godziny na małym ogniu do miękkości warzyw. Po ugotowaniu przecedź wywar przez gazę. Marchewkę pokrój na plasterki.

2

Żelatynę namocz w zimnej wodzie przez 5 minut, odciśnij. Dodaj do gorącego bulionu (500 ml), wymieszaj do rozpuszczenia.

3

Jajka ugotuj, ostudź, obierz i przekrój na połówki. Mrożony groszek sparz wrzątkiem. Szklaneczki o poj. 170 ml wyłóż dekoracyjnie połówkami jajek, groszkiem, marchewką i gałązkami natki pietruszki. Zalej bulionem z żelatyną i wstaw do lodówki do schłodzenia na minimum 4 godziny.