PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Mini galaretki z jajami przepiórczymi

Mini galaretki z jajami przepiórczymi, zielonym groszkiem oraz marchewką

6 porcji

średnie 60 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Mini galaretki z jajami przepiórczymi

Składniki:

3 szt. marchwi
1 szt. korzeń pietruszki
0,5 szt. selera
1 szt. pora
1000 ml wody
1 łyżeczka soli
1 szt. liści laurowych
2 szt. ziela angielskiego
1 szczypta pieprzu
0,5 pęczka natka pietruszki
1 szt. cebuli (w łupinie)
1 opak. Żelatyny w listkach Dr. Oetkera
12 szt. jajek przepiórczych
100 g groszku mrożonego

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Marchewkę, pietruszkę, seler, por obierz i umyj, umieść w garnku wszystkie warzywa. Wlej wodę i zagotuj. Dodaj sól, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Zmniejsz ogień. Cebulę nieobraną połóż na palniku kuchenki i opal ją ogniem, włóż do garnka z warzywami. Na końcu dodaj gałązki natki pietruszki. Garnek przykryj pokrywką, ale nie szczelnie. Gotuj około pół godziny na małym ogniu do miękkości warzyw. Po ugotowaniu przecedź wywar przez gazę. Marchewkę pokrój na plasterki.

2

Żelatynę namocz w zimnej wodzie przez 5 minut, odciśnij. Dodaj do gorącego bulionu (500 ml), wymieszaj do rozpuszczenia.

3

Jajka ugotuj, ostudź, obierz i przekrój na połówki. Mrożony groszek sparz wrzątkiem. Szklaneczki o poj. 170 ml wyłóż dekoracyjnie połówkami jajek, groszkiem, marchewką i gałązkami natki pietruszki. Zalej bulionem z żelatyną i wstaw do lodówki do schłodzenia na minimum 4 godziny.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Mini galaretki z jajami przepiórczymi

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 364kJ
87kcal
113kJ
27kcal
Tłuszcz 3.02g 0.95g
Węglowodany 11.94g 3.74g
Białko 7.29g 2.29g