do przepisu Mazurek pomarańczowy z czekoladą
160 g | mąki pszennej |
70 g | mąki ziemniaczanej |
0,5 łyżeczki | Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera |
2 łyżki | kakao |
1 łyżka | Czarnego Kakao Intense Dr. Oetkera |
50 g | cukru |
150 g | masła (zimnego) |
2 szt. | żółtek |
1 łyżka | wody zimnej (opcjonalnie) |
180 ml | soku pomarańczowego |
30 ml | soku z cytryny |
90 g | cukru lub brzoskwiniowego |
100 g | masła zimnego |
2 szt. | jajek |
3 szt. | żółtek |
80 g | czekolady gorzkiej |
50 g | czekolady mlecznej |
100 ml | śmietanki 30% tł. |
1 opak. | Magii Barw Różowej Dr. Oetkera |
Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Dno tortownicy o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia.
W misie miksera umieść mąki, cukier, proszek do pieczenia, kakao i masło. Miksuj krótko, tylko do połączenia składników. Dodaj żółtka i ponownie zagnieć. Jeśli ciasto nie chce się połączyć, dodaj łyżkę zimnej wody.
Ciasto owiń folią i wstaw do lodówki na minimum godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkuj między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, wyłóż dno tortownicy i boki do wysokości około 1,5 cm.
Ciasto ponakłuwaj widelcem i wstaw do nagrzanego piekarnika.
Piekarnik elektryczny: 180 °C
Piekarnik gazowy: 180 °C
Czas pieczenia: ok. 20 min.
Upieczony spód odstaw do wystudzenia.
W rondelku umieść wszystkie składniki na curd pomarańczowy. Gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając rózgą kuchenną, do momentu aż curd zgęstnieje i konsystencją będzie przypominać budyń (musi się zagotować). Nie wolno przerywać mieszania – inaczej w kremie pojawią się grudki. Jeśli po zagotowaniu krem nie jest gładki i jednolity, przetrzyj go przez drobne sitko.
Curd przykryj folią spożywcą tak, aby dotykała jego powierzchni i odstaw do lodówki do schłodzenia.
Następnie wyłóż go na gotowy spód i odstaw do lodówki na czas przygotowania czekoladowej warstwy.
Czekolady drobno posiekaj. W garnuszku zagotuj śmietankę, zdejmij z ognia i zalej czekolady. Odstaw do lekkie przestygnięcia. 3-4 łyżki gotowego ganache odłów w miseczce do lodówki – będzie potrzebny do dekoracji.
Przestudzony ganache wylej na pomarańczowy curd, wyrównaj i odstaw do lodówki.
Odłożony ganache przełóż do rękawa cukierniczego lub foliowego woreczka z ozdobną tylką. Udekoruj mazurek tworząc czekoladowe wzorki lub gwiazdki. Na koniec posyp ulubioną posypką z serii Magia Barw.
Baw się i dekoruj z fantazją!
NA PORCJĘ / SZT. | NA 100 G / ML | |
---|---|---|
Wartość energetyczna |
2160
kJ
516 kcal |
1553
kJ
371 kcal |
Tłuszcz | 32.79 g | 23.59 g |
Węglowodany | 48.53 g | 34.91 g |
Białko | 7.12 g | 5.12 g |
Ucieszymy się, jeżeli zgodzisz się, abyśmy my i nasi partnerzy używali plików cookie i podobnych technologii. Pozwoli nam to zrozumieć Twoje zachowanie na stronie i odpowiednio dostosować ją do Twoich potrzeb. Ponadto my i nasi partnerzy chcielibyśmy wykorzystywać te dane do pokazywania Tobie spersonalizowanych ofert na ich platformach.
Wykorzystujemy pliki cookie niezbędne, analityczne i marketingowe do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony, spersonalizowania treści i reklam, analizowania ruchu w naszej witrynie oraz w celach statystycznych. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług. Jeśli zgadzasz się abyśmy wykorzystywali wszystkie wskazane powyżej pliki cookie do celów powyżej wymienionych prosimy o kliknięcie „Zgadzam się”. Jeżeli chciałbyś/chciałabyś zdecydować, które z plików cookie będą mogły być wykorzystywane prosimy o wejście w Ustawienia szczegółowe i dokonanie wyboru. Wyrażenie zgody na stosowanie plików cookies obejmuje również możliwość przekazania danych do Stanów Zjednoczonych na podstawie art.49 RODO. Aby uzyskać szczegółowe informacje, zapoznaj się z naszą polityce prywatności, tutaj możesz również znaleźć więcej informacji na temat przesyłania danych do dostawców technologii i partnerów w Stanach Zjednoczonych. W każdej chwili możesz zmienić zdanie.
Zarówno te pliki cookie, jak i podobne rozwiązania są nam potrzebne, aby zapewnić działanie podstawowych funkcji naszej strony internetowej. Powyższe obejmuje na przykład zapisywanie tych ustawień. Absolutnie konieczne jest, aby użytkownik nie mógł ich wyłączyć.
Ponadto chcielibyśmy lepiej poznać, w jaki sposób korzystasz z naszej strony internetowej, aby zoptymalizować ją dla Ciebie i innych użytkowników. W tym celu wykorzystujemy pliki cookie i podobne rozwiązania, które umożliwiają mapowanie zachowań użytkowników, a tym samym pozwolą nam udoskonalić przedstawianą Tobie ofertę.
Korzystamy również z dostawców technologii, którzy mogą przetwarzać Twoje dane w Stanach Zjednoczonych. W takim przypadku istnieje potencjalne ryzyko, że amerykańskie służby bezpieczeństwa mogą uzyskać dostęp do Twoich danych bez uprzedzenia, a Ty możesz nie być w stanie podjąć skutecznych działań prawnych przeciwko temu w Stanach Zjednoczonych.
aktywne
nieaktywne
Aby zapewnić nam możliwość dostosowania naszych kampanii marketingowych do Twoich potrzeb, zbieramy informacje o tym, w jaki sposób trafiasz na naszą witrynę internetową i w jaki sposób korzystasz reagujesz na nasze reklamy. Dzięki temu możemy jeszcze bardziej ulepszyć nie tylko nasze reklamy, ale także treści na naszej stronie. Nasi partnerzy marketingowi także wykorzystują te informacje do własnych celów, np. do personalizacji kont użytkowników lub profili na swojej platformie.
Współpracujemy również z partnerami, którzy mogą przetwarzać Państwa dane w Stanach Zjednoczonych. W takim przypadku istnieje potencjalne ryzyko, że amerykańskie służby bezpieczeństwa mogą uzyskać dostęp do Twoich danych bez wcześniejszego powiadomienia, a Ty możesz nie być w stanie podjąć skutecznych działań prawnych przeciwko temu w Stanach Zjednoczonych.
aktywne
nieaktywne
Z przyjemnością odpowiemy na Twoje pytania dotyczące naszych produktów i przepisów. Jeśli chcesz podzielić się z nami opinią o naszych produktach, bądź sprawdzić status zamówienia w e-sklepie to dobrze trafiłeś. Czekamy na Twój telefon.
Infolinia czynna jest od poniedziałku do soboty w godz. 10-18 oraz w niedzielę w godz. 10-13. Koszt połączenia zgodnie z cennikiem Operatora.
Thank you for your message.