Flag

Mazurek „oczko wodne”

ok. 16 porcji
Średni
40 min
Mazurek z zabawną stylizacją i z niebieskim lukrem
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
1 opak.Ciasta Kruchego Dr. Oetkera
100 gmasła
1 szt.jajka
1 szt.białka (do posmarowania)
Nadzienie
2 opak.Polewy gotowej białej Dr. Oetkera
50 gwiórków kokosowych
1 szt.cytryny (skórka starta z połowy cytryny)
Do dekoracji
2 opak.Lukru gotowego białego Dr. Oetkera
1 opak.Barwnika spożywczego niebieskiego Dr. Oetkera
1 opak.Perełek Musssujących Dr. Oetkera
1 opak.dekoracji z opłatka

Zobacz produkty

Picture - Ciasta Kruchego Dr. Oetkera
Picture - Polewy gotowej białej Dr. Oetkera
Picture - Lukru gotowego białego Dr. Oetkera
Picture - Barwnika spożywczego niebieskiego Dr. Oetkera
Picture - Perełek Musssujących Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Z podanych składników zagnieć jednolite ciasto.


Dno tortownicy o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkuj na ok 0,5 cm, wytnij kółko wielkości tortownicy i przełożyć je do formy. Z pozostałego ciasta uformuj wałeczek i ułóż z niego rant mazurka. Całość posmaruj roztrzepanym białkiem. Blat ciasta nakłuj widelcem.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 20 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Gotowy spód mazurka odstaw do wystygnięcia.

3

Dekorowanie

Polewy białe wyjmij z torebki i rozpuść w metalowej miseczce w kąpieli wodnej. Aby uzyskać lukier niebieski do opakowania rozpuszczonego lukru białego dodaj kilka kropli barwnika niebieskiego i dokładnie wymieszaj. Dodaj wiórki i skórkę otartą z cytryny, dokładnie wymieszaj. Nadzienie wyłóż na spód mazurka i szybko wyrównaj, odstaw do całkowitego wystygnięcia.


Rozpuść lukier niebieski zgodnie z przepisem na opakowaniu i wylej na zastygłe nadzienie, wyrównaj. Wierzch mazurka ozdób perełkami i kwiatkami z opłatka przed zastygnięciem lukru.