PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Mazurek „oczko wodne”

Mazurek z zabawną stylizacją i z niebieskim lukrem

ok. 16 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Mazurek „oczko wodne”

Ciasto:

1 opak. Ciasta Kruchego Dr. Oetkera
100 g masła
1 szt. jajek
1 szt. białka (do posmarowania)

Nadzienie:

2 opak. Polewy gotowej białej Dr. Oetkera
50 g wiórków kokosowych
1 szt. cytryny (skórka starta z połowy cytryny)

Do dekoracji:

2 opak. Lukru gotowego niebieskiego Dr. Oetkera
1 opak. Perełek błyszczących Dr. Oetkera
1 opak. kwiatków z opłatka

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Z podanych składników zagnieć jednolite ciasto.

Dno tortownicy o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkuj na ok 0,5 cm, wytnij kółko wielkości tortownicy i przełożyć je do formy. Z pozostałego ciasta uformuj wałeczek i ułóż z niego rant mazurka. Całość posmaruj roztrzepanym białkiem. Blat ciasta nakłuj widelcem.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 20 min.

Gotowy spód mazurka odstaw do wystygnięcia.

3

Dekorowanie

Polewy białe wyjmij z torebki i rozpuść w metalowej miseczce w kąpieli wodnej. Dodaj wiórki i skórkę otartą z cytryny, dokładnie wymieszaj. Nadzienie wyłóż na spód mazurka i szybko wyrównaj, odstaw do całkowitego wystygnięcia.

Rozpuść lukier niebieski zgodnie z przepisem na opakowaniu i wylej na zastygłe nadzienie, wyrównaj. Wierzch mazurka ozdób perełkami i kwiatkami z opłatka przed zastygnięciem lukru.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Mazurek „oczko wodne”

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1235 kJ
295 kcal
1583 kJ
378 kcal
Tłuszcz 13.31 g 17.07 g
Węglowodany 41.33 g 52.98 g
Białko 3.14 g 4.02 g