PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Mazurek czekoladowy ze śliwkami

Czekolada i śliwki w nowoczesnej wersji mazurka

ok. 16 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Mazurek czekoladowy ze śliwkami

Ciasto:

100 g czekolady gorzkiej
50 g masła
150 g cukru
0,5 szkl. mąki
1 łyżeczka Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
50 g orzechów włoskich
1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
4 łyżki winiaku
25 g śliwek suszonych
5 łyżek kakao
4 szt. białka

Do dekoracji:

2 opak. Lukru gotowego białego Dr. Oetkera
1 opak. Posypki smak czekoladowy Dr. Oetkera
1 opak. Posypki cukrowej Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Śliwki przekroić na połówki, włożyć do miseczki, wlać winiak, odstawić na pół godziny. Czekoladę połamać, włożyć do garnuszka, dodać masło, kakao i podgrzewać mieszając, aż powstanie jednolita masa, wystudzić. Białka ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania pozostały cukier, delikatnie wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia, drobno posiekanymi orzechami, a następnie z chłodną masą czekoladową. Przełożyć ciasto do natłuszczonej tortownicy o średnicy 26 cm.

2

Pieczenie

Ciasto wstawić do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 190 °C

Piekarnik gazowy: 190 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 30 min.

3

Dekorowanie

Przestudzone ciasto polać lukrem i posypać posypkami.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Mazurek czekoladowy ze śliwkami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1026 kJ
245 kcal
1604 kJ
383 kcal
Tłuszcz 8.00 g 12.50 g
Węglowodany 38.75 g 60.54 g
Białko 3.30 g 5.15 g