Flag

Mazurek czekoladowy ze śliwkami

ok. 16 porcji
Średni
40 min
Czekolada i śliwki w nowoczesnej wersji mazurka
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Mazurek można udekorować nasączonymi śliwkami.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
100 gczekolady gorzkiej
50 gmasła
150 gcukru
0,5 szkl.mąki
1 łyżeczkaProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
50 gorzechów włoskich
0,5 opak.Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
4 łyżkiwiniaku
25 gśliwek suszonych
5 łyżekkakao
4 szt.białka
Do dekoracji
2 opak.Lukru gotowego białego Dr. Oetkera
1 opak.Posypki smak czekoladowy Dr. Oetkera
1 opak.Posypki cukrowej Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Picture - Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
Picture - Lukru gotowego białego Dr. Oetkera
Picture - Posypki smak czekoladowy Dr. Oetkera
Picture - Posypki cukrowej Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Śliwki przekroić na połówki, włożyć do miseczki, wlać winiak, odstawić na pół godziny. Czekoladę połamać, włożyć do garnuszka, dodać masło, kakao i podgrzewać mieszając, aż powstanie jednolita masa, wystudzić. Białka ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania pozostały cukier, delikatnie wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia, drobno posiekanymi orzechami, a następnie z chłodną masą czekoladową. Przełożyć ciasto do natłuszczonej tortownicy o średnicy 26 cm.

2

Pieczenie

Ciasto wstawić do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 30 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 190 °C

3

Dekorowanie

Przestudzone ciasto polać lukrem i posypać posypkami.

Porady i wskazówki

  • Mazurek można udekorować nasączonymi śliwkami.