Flag

Mazurek czekoladowy z baziami

ok. 16 porcji
Średni
40 min
Wesołego Alleluja z mazurkiem!
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Migdały łatwiej będzie wyłuskać, jeżeli włożymy je do wrzątku i przez moment pogotujemy. Następnie przecedzamy, opłukujemy zimną wodą, wyciskamy z łupinek i suszymy.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
300 gmąki
1 łyżeczkaProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
100 gcukru pudru
200 gmasła
0,5 opak.Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
3 szt.żółtek
Masa
2 opak.Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera
100 mlśmietanki 30% tł.
2 łyżkidżemu z czarnych porzeczek
Do dekoracji
20 gmigdałów
1 opak.Pisaków cukrowych Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Picture - Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
Picture - Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera
Picture - Pisaków cukrowych Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, dodać masło, żółtka i cukier wanilinowy. Zagnieść gładkie ciasto, owinąć folią, wstawić na 30 min. do lodówki. Prostokątną formę o wymiarach 23 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto równo rozłożyć na dnie formy podwyższając brzeg ciasta na 1,5 cm. Ciasto należy ponakłuwać widelcem przed pieczeniem, aby podczas wypieku nie tworzyły się pęcherze.

2

Pieczenie

Ciasto wstawić do piekarnika. Piec na słomkowy kolor.

Czas pieczenia: ok. 20 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 190 °C

Porady i wskazówki

  • Migdały łatwiej będzie wyłuskać, jeżeli włożymy je do wrzątku i przez moment pogotujemy. Następnie przecedzamy, opłukujemy zimną wodą, wyciskamy z łupinek i suszymy.