Flag

Mascarpone z miodem i orzechami

ok. 12 - 16 porcji
Średni
20 min
Delikatne, kremowe ciasto z Mascarpone z miodem i orzechami
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Zamiast herbatników do spodu ciasta możesz użyć ciastek zbożowych, dodając do nich tylko 80 g masła.
Porady i wskazówki
Zamiast serka mascarpone do masy możesz użyć 350 g kwaśnej śmietany 18% tł. lub 350 g jogurtu naturalnego.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Spód
150 gherbatników
1 łyżeczkakakao
100 gmasła (rozpuszczonego)
Masa
500 mlśmietanki 30% tł. (schłodzonej)
250 gserka mascarpone
2 łyżkicukru pudru
50 mlwody (zimnej)
100 mlwody (wrzącej)
1 opak.Żelatyny-fix deserowej Dr. Oetkera
1,5 łyżeczkicynamonu
1 łyżkakakao
Na wierzch
50 gmasła
3 łyżkicukru
2 łyżkimiodu
100 gorzechów włoskich

Zobacz produkty

Picture - Żelatyny-fix deserowej Dr. Oetkera
1

Ciasto na spód

Spód formy o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciastka włóż do foliowej torebki i rozkrusz je za pomocą wałka lub tłuczka. Przełóż do miski, dodaj kakao i wlej rozpuszczone masło. Wszystko dokładnie wymieszaj. Przełóż do formy i dobrze ugnieć, otrzymując gładki spód. Wstaw do lodówki na czas przygotowania masy.

2

Masa mascarpone

Schłodzoną śmietankę 30% tł. ubij na najwyższych obrotach miksera. Do ubitej śmietanki dodaj serek mascarpone i ubijaj mikserem na najniższych obrotach do uzyskania gładkiej konsystencji.


Do oddzielnego naczynia wlej 50 ml zimnej wody i 100 ml wrzątku. Wsyp zawartość opakowania z żelatyną-fix deserową i krótko zmiksuj do całkowitego rozpuszczenia. Rozpuszczoną żelatynę wlej powoli do masy śmietankowo-serowej, cały czas miksując. Dodaj cynamon i wymieszaj.


Połowę gotowej masy przełóż do tortownicy na przygotowany wcześniej spód i wyrównaj. Do drugiej części masy dodaj kakao i krótko zmiksuj, wyłóż na jasną warstwę ciasta i wyrównaj. Wstaw do lodówki na ok. 2 h.

3

Orzechowa posypka

Orzechy posiekaj na grubsze kawałki. Na patelni, na średniej mocy palnika rozpuść masło razem z cukrem i miodem. Podgrzewaj je do momentu, aż zacznie nabierać złotego koloru, a następnie dodaj posiekane orzechy. Całość podgrzewaj co chwilę mieszając, aż nabierze jasnobrązowego koloru. Następnie wyłóż równomiernie na papierze do pieczenia na grubość ok. 1 cm (nie dotykaj nie wystudzonej masy dłońmi – jest bardzo gorąca!). Pozostaw do wystygnięcia. Po wystudzeniu posiekaj drobno i posyp wierzch ciasta.

Porady i wskazówki

  • Zamiast herbatników do spodu ciasta możesz użyć ciastek zbożowych, dodając do nich tylko 80 g masła.
  • Zamiast serka mascarpone do masy możesz użyć 350 g kwaśnej śmietany 18% tł. lub 350 g jogurtu naturalnego.