Mascarpone z miodem i orzechami

Delikatne, kremowe ciasto z Mascarpone z miodem i orzechami

ok. 12 - 16 porcji

średni 20 min

Składniki

Składniki

do przepisu Mascarpone z miodem i orzechami

Spód:

150 g herbatników
1 łyżeczka Ciemnego Kakao Dr. Oetkera
100 g masła (rozpuszczonego)

Masa:

500 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
250 g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
50 ml wody (zimnej)
100 ml wody (wrzącej)
1 opak. Żelatyny-fix deserowej Dr. Oetkera
1,5 łyżeczki Cynamonu mielonego z Indonezji Dr. Oetkera
1 łyżka Ciemnego Kakao Dr. Oetkera

Na wierzch:

50 g masła
3 łyżki cukru
2 łyżki miodu
100 g orzechów włoskich

Przygotowanie

Przygotowanie

1

Ciasto na spód

Spód formy o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciastka włóż do foliowej torebki i rozkrusz je za pomocą wałka lub tłuczka. Przełóż do miski, dodaj kakao i wlej rozpuszczone masło. Wszystko dokładnie wymieszaj. Przełóż do formy i dobrze ugnieć, otrzymując gładki spód. Wstaw do lodówki na czas przygotowania masy.

2

Masa mascarpone

Schłodzoną śmietankę 30% tł. ubij na najwyższych obrotach miksera. Do ubitej śmietanki dodaj serek mascarpone i ubijaj mikserem na najniższych obrotach do uzyskania gładkiej konsystencji.

Do oddzielnego naczynia wlej 50 ml zimnej wody i 100 ml wrzątku. Wsyp zawartość opakowania z żelatyną-fix deserową i krótko zmiksuj do całkowitego rozpuszczenia. Rozpuszczoną żelatynę wlej powoli do masy śmietankowo-serowej, cały czas miksując. Dodaj cynamon i wymieszaj.

Połowę gotowej masy przełóż do tortownicy na przygotowany wcześniej spód i wyrównaj. Do drugiej części masy dodaj kakao i krótko zmiksuj, wyłóż na jasną warstwę ciasta i wyrównaj. Wstaw do lodówki na ok. 2 h.

3

Orzechowa posypka

Orzechy posiekaj na grubsze kawałki. Na patelni, na średniej mocy palnika rozpuść masło razem z cukrem i miodem. Podgrzewaj je do momentu, aż zacznie nabierać złotego koloru, a następnie dodaj posiekane orzechy. Całość podgrzewaj co chwilę mieszając, aż nabierze jasnobrązowego koloru. Następnie wyłóż równomiernie na papierze do pieczenia na grubość ok. 1 cm (nie dotykaj nie wystudzonej masy dłońmi – jest bardzo gorąca!). Pozostaw do wystygnięcia. Po wystudzeniu posiekaj drobno i posyp wierzch ciasta.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Mascarpone z miodem i orzechami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1658 kJ
396 kcal
1549 kJ
370 kcal
Tłuszcz 32.41 g 30.29 g
Węglowodany 22.19 g 20.74 g
Białko 4.69 g 4.38 g
Ustawienia plików cookie

Ucieszymy się, jeżeli zgodzisz się, abyśmy my i nasi partnerzy używali plików cookie i podobnych technologii. Pozwoli nam to zrozumieć Twoje zachowanie na stronie i odpowiednio  dostosować ją do Twoich potrzeb. Ponadto my i nasi partnerzy chcielibyśmy wykorzystywać te dane do pokazywania Tobie spersonalizowanych ofert na ich platformach.

 

Wykorzystujemy pliki cookie niezbędne, analityczne i marketingowe do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony, spersonalizowania treści i reklam, analizowania ruchu w naszej witrynie oraz w celach statystycznych. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług. Jeśli zgadzasz się abyśmy wykorzystywali wszystkie wskazane powyżej pliki cookie do celów powyżej wymienionych prosimy o kliknięcie „Zgadzam się”. Jeżeli chciałbyś/chciałabyś zdecydować, które z plików cookie będą mogły być wykorzystywane prosimy o wejście w Ustawienia szczegółowe i dokonanie wyboru. Szczegółowe informacje możesz znaleźć w naszej polityce prywatności. Pamiętaj, że w  każdej chwili możesz zmienić zdanie odnośnie ustawień plików cookie.

Niezbędne

Zarówno te pliki cookie, jak i podobne rozwiązania są nam potrzebne, aby zapewnić działanie podstawowych funkcji naszej strony internetowej. Powyższe obejmuje na przykład zapisywanie tych ustawień. Absolutnie konieczne jest, aby użytkownik nie mógł ich wyłączyć.

Zawsze aktywne
Analityczne

Ponadto chcielibyśmy lepiej poznać, w jaki sposób korzystasz z naszej strony internetowej, aby zoptymalizować ją dla Ciebie i innych użytkowników. W tym celu wykorzystujemy pliki cookie i podobne rozwiązania, które umożliwiają mapowanie zachowań użytkowników, a tym samym pozwolą nam udoskonalić przedstawianą Tobie ofertę.

aktywne

nieaktywne

Marketingowe/remarketingowe/udostępnianie danych stronom trzecim

Aby zapewnić nam możliwość dostosowania naszych kampanii marketingowych do Twoich potrzeb, zbieramy informacje o tym, w jaki sposób trafiasz na naszą witrynę internetową i w jaki sposób korzystasz reagujesz na nasze reklamy. Dzięki temu możemy jeszcze bardziej ulepszyć nie tylko nasze reklamy, ale także treści na naszej stronie. Nasi partnerzy marketingowi także wykorzystują te informacje do własnych celów, np. do personalizacji kont użytkowników lub profili na swojej platformie.

aktywne

nieaktywne