PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Mascarpone truskawkowo-migdałowe

Delikatny, kremowy sernik mascarpone z truskawkami na zbożowych ciasteczkach

o 12 - 16 porcji

średnie 20 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Mascarpone truskawkowo-migdałowe

Ciasto:

150 g ciastek zbożowych
15 g kakao
80 g masła (rozpuszczonego)

Masa:

300 g truskawek
50 g płatków migdałowych
500 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
30 g cukru pudru
250 g serka mascarpone
50 ml wody (zimnej)
100 ml wody (ciepłej)
1 opak. Żelatyny-fix deserowej Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Ciasto na spód

Spód formy o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciastka włóż do foliowej torebki i rozkrusz je za pomocą wałka lub tłuczka. Przełóż do miski, dodaj kakao i wlej rozpuszczone masło. Wszystko dokładnie wymieszaj. Przełóż do formy i dobrze ugnieć, otrzymując gładki spód. Wstaw do lodówki na czas przygotowania masy.

2

Masa mascarpone

Truskawki umyj, osusz i usuń szypułki. Kilka truskawek pokrój w plasterki i odłóż do dekoracji, a pozostałe pokrój w kostkę. Migdały upraż na patelni na złoty kolor.

Schłodzoną śmietankę 30% tł., cukier puder i serek mascarpone ubij razem na najwyższych obrotach miksera do uzyskania gładkiej konsystencji.

Do oddzielnego naczynia wlej 50 ml zimnej wody i 100 ml wrzątku. Wsyp zawartość opakowania z żelatyną-fix deserową i krótko zmiksuj do całkowitego rozpuszczenia. Tak przygotowany mix wlej powoli do masy śmietankowo-serowej, cały czas miksując.

Na koniec dodaj pokrojone w kostkę truskawki i wymieszaj łyżką, aby równomiernie się rozprowadziły. Gotową masę przełóż do tortownicy na przygotowany wcześniej spód i wyrównaj.

3

Dekorowanie

Na wierzchu ułóż dookoła truskawki, a środek udekoruj prażonymi migdałami. Wstaw do lodówki na 2 h.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Mascarpone truskawkowo-migdałowe

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1377kJ
329kcal
1218kJ
291kcal
Tłuszcz 28.60g 25.31g
Węglowodany 16.09g 14.24g
Białko 5.55g 4.91g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

NASZE PRODUKTY

Słodkie dekoracje

Stwórz oryginalne ciasto na każdą okazję!