PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Mascarpone truskawkowo-migdałowe

Delikatny, kremowy sernik mascarpone z truskawkami na zbożowych ciasteczkach

ok. 12 - 16 porcji

średni 20 min

Składniki

Składniki

do przepisu Mascarpone truskawkowo-migdałowe

Ciasto:

150 g ciastek zbożowych
15 g kakao
80 g masła (rozpuszczonego)

Masa:

300 g truskawek
50 g płatków migdałowych
500 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
30 g cukru pudru
250 g serka mascarpone
50 ml wody (zimnej)
100 ml wody (ciepłej)
1 opak. Żelatyny-fix deserowej Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Ciasto na spód

Spód formy o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciastka włóż do foliowej torebki i rozkrusz je za pomocą wałka lub tłuczka. Przełóż do miski, dodaj kakao i wlej rozpuszczone masło. Wszystko dokładnie wymieszaj. Przełóż do formy i dobrze ugnieć, otrzymując gładki spód. Wstaw do lodówki na czas przygotowania masy.

2

Masa mascarpone

Truskawki umyj, osusz i usuń szypułki. Kilka truskawek pokrój w plasterki i odłóż do dekoracji, a pozostałe pokrój w kostkę. Migdały upraż na patelni na złoty kolor.

Schłodzoną śmietankę 30% tł., cukier puder i serek mascarpone ubij razem na najwyższych obrotach miksera do uzyskania gładkiej konsystencji.

Do oddzielnego naczynia wlej 50 ml zimnej wody i 100 ml wrzątku. Wsyp zawartość opakowania z żelatyną-fix deserową i krótko zmiksuj do całkowitego rozpuszczenia. Tak przygotowany mix wlej powoli do masy śmietankowo-serowej, cały czas miksując.

Na koniec dodaj pokrojone w kostkę truskawki i wymieszaj łyżką, aby równomiernie się rozprowadziły. Gotową masę przełóż do tortownicy na przygotowany wcześniej spód i wyrównaj.

3

Dekorowanie

Na wierzchu ułóż dookoła truskawki, a środek udekoruj prażonymi migdałami. Wstaw do lodówki na 2 h.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Mascarpone truskawkowo-migdałowe

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1377 kJ
329 kcal
1218 kJ
291 kcal
Tłuszcz 28.60 g 25.31 g
Węglowodany 16.09 g 14.24 g
Białko 5.55 g 4.91 g