PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Malinowy torcik

Biszkopt z masą malinową

12 porcji

łatwy 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Malinowy torcik

Biszkopt:

1 opak. Biszkoptu Dr. Oetkera
4 szt. jajek
3 łyżki wody

Poncz:

125 ml wody
0,5 szt. cytryny (sok)
1 łyżka cukru pudru

Masa śmietanowa:

250 g malin
500 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
1 opak. Masy śmietanowej malinowej z kawałkami owoców Dr. Oetkera
180 g malin

Do dekoracji:

50 g malin

preparation

Przygotowanie

1

Dno tortownicy o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temp. 180˚C. Mieszankę ciasta przesyp do miski, dodaj jajka i wodę. Miksuj przez ok. 5 minut do uzyskania, gęstej, puszystej konsystencji. Ciasto przelej do przygotowanej tortownicy.

2

Pieczenie

Biszkopt wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: 45 min.

Upieczony biszkopt odstaw do wystudzenia.

3

Poncz

Wodę wymieszaj z sokiem z cytryny i cukrem pudrem.

4

Masa śmietanowa

250 g malin zblenduj i przetrzyj przez sitko. Biszkopt przekrój na trzy części, dolną warstwę przełóż na paterę, nasącz ponczem. Śmietankę ubij na puszystą masę, pod koniec dodaj przetarte maliny oraz masę śmietanową. Biszkopt przełóż pierwszą warstwą masy. Poukładaj na niej maliny i lekko dociśnij. Następnie połóż kolejną warstwę biszkoptu, którą nasącz ponczem i przełóż masą oraz malinami. Przykryj trzecią częścią biszkoptu. Resztę masy nałóż szpatułką równomiernie na tort, a następnie odstaw na kilka godzin do lodówki.

5

Dekorowanie

Przed podaniem wierzch tortu udekoruj 50 g malin.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Malinowy torcik

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1323 kJ
316 kcal
825 kJ
197 kcal
Tłuszcz 15.00 g 9.38 g
Węglowodany 42.69 g 26.68 g
Białko 5.41 g 3.38 g