PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Malinowa niespodzianka

Czekoladowe ciasto przełożone masą śmietanową malinową i galaretką malinową

o 30 - 34 porcji

średni 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Malinowa niespodzianka

Ciasto:

200 g masła
1 opak. Ciasta czekoladowego XXL Dr. Oetkera
4 szt. jajek
100 ml wody

Przełożenie:

500 ml wody (wrzącej)
1 opak. Galaretki o smaku malinowym Dr. Oetkera
1000 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
2 opak. Masy śmietanowej malinowej z kawałkami owoców Dr. Oetkera

Poncz:

125 ml wody
1 łyżka cukru
1 szt. cytryny (wyciśnięty sok)
50 ml malinówki

Do dekoracji:

1 opak. Perełek błyszczących Dr. Oetkera
1 opak. Stokrotek opłatków kolorowych Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Masło rozpuść i ostudź. Piekarnik nastaw na temp. 180°C bez termoobiegu. Zawartość opakowania wsyp do miski, dodaj jaja, ostudzone masło i wodę. Całość miksuj na najwyższych obrotach przez ok. 5 min do uzyskania gładkiego ciasta. Blachę o wym. 25 x 35 cm posmaruj tłuszczem i oprósz mąką lub wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto nałóż do blaszki.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw na środkowy poziom piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Czas pieczenia: o 40 - 45 min.

Upieczone ciasto wyjmij z formy po ok. 10 min. Po ostygnięciu przekrój ciasto wzdłuż w poziomie, tworząc 2 warstwy. W górnej warstwie wytnij kieliszkiem otwory na galaretkę, którą należy rozpuścić w płaskim naczyniu i odstawić do lekkiego stężenia.

3

Masa śmietanowa

Schłodzoną śmietankę 30% tł. ubij mikserem. Tuż przed końcem ubijania, dodaj masy śmietanowe i delikatnie wymieszaj za pomocą miksera. Masę podziel na połowę.

4

Poncz

Z wodę, cukier, soku z cytryny i malinówkę wymieszaj. Powstałym ponczem nasącz dolny blat ciasta.

5

Przełożenie i dekorowanie

Pierwszą część masy rozprowadź na spodniej warstwie ciasta czekoladowego, wyrównaj łyżką i przykryj drugą częścią ciasta. Lekko tężejącą galaretką wypełnij otwory w górnym blacie ciasta. Ciasto nasącz ponczem. Wykrojone kółka nasącz ponczem i ułóż na otwory wypełnione galaretką. Pozostałą część masy śmietanowej rozsmaruj na wierzchu ciasta. Wyrównaj nożem i udekoruj perełkami i stokrotkami.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Malinowa niespodzianka

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1126kJ
269kcal
1072kJ
256kcal
Tłuszcz 15.47g 14.73g
Węglowodany 29.54g 28.13g
Białko 2.49g 2.37g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej