Flag

Malinowa niespodzianka

ok. 30 - 34 porcji
Średni
60 min
Czekoladowe ciasto przełożone masą śmietanową malinową i galaretką malinową
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
200 gmasła
1 opak.Ciasta czekoladowego XXL Dr. Oetkera
4 szt.jajek
100 mlwody
Przełożenie
500 mlwody (wrzącej)
1 opak.Galaretki o smaku malinowym Dr. Oetkera
1000 mlśmietanki 30% tł. (schłodzonej)
2 opak.Masy śmietanowej malinowej z kawałkami owoców Dr. Oetkera
Poncz
125 mlwody
1 łyżkacukru
1 szt.cytryny (wyciśnięty sok)
50 mlmalinówki
Do dekoracji
1 opak.Perełek Musssujących Dr. Oetkera
1 opak.Stokrotek opłatków kolorowych Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Ciasta czekoladowego XXL Dr. Oetkera
Picture - Galaretki o smaku malinowym Dr. Oetkera
Picture - Masy śmietanowej malinowej z kawałkami owoców Dr. Oetkera
Picture - Perełek Musssujących Dr. Oetkera
Picture - Stokrotek opłatków kolorowych Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Masło rozpuść i ostudź. Piekarnik nastaw na temp. 180°C bez termoobiegu. Zawartość opakowania wsyp do miski, dodaj jaja, ostudzone masło i wodę. Całość miksuj na najwyższych obrotach przez ok. 5 min do uzyskania gładkiego ciasta. Blachę o wym. 25 x 35 cm posmaruj tłuszczem i oprósz mąką lub wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto nałóż do blaszki.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw na środkowy poziom piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 40 - 45 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Upieczone ciasto wyjmij z formy po ok. 10 min. Po ostygnięciu przekrój ciasto wzdłuż w poziomie, tworząc 2 warstwy. W górnej warstwie wytnij kieliszkiem otwory na galaretkę, którą należy rozpuścić w płaskim naczyniu i odstawić do lekkiego stężenia.

3

Masa śmietanowa

Schłodzoną śmietankę 30% tł. ubij mikserem. Tuż przed końcem ubijania, dodaj masy śmietanowe i delikatnie wymieszaj za pomocą miksera. Masę podziel na połowę.

4

Poncz

Z wodę, cukier, soku z cytryny i malinówkę wymieszaj. Powstałym ponczem nasącz dolny blat ciasta.

5

Przełożenie i dekorowanie

Pierwszą część masy rozprowadź na spodniej warstwie ciasta czekoladowego, wyrównaj łyżką i przykryj drugą częścią ciasta. Lekko tężejącą galaretką wypełnij otwory w górnym blacie ciasta. Ciasto nasącz ponczem. Wykrojone kółka nasącz ponczem i ułóż na otwory wypełnione galaretką. Pozostałą część masy śmietanowej rozsmaruj na wierzchu ciasta. Wyrównaj nożem i udekoruj perełkami i stokrotkami.