PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Malinowa niespodzianka

Czekoladowe ciasto przełożone masą śmietanową malinową i galaretką malinową

ok. 30 - 34 porcji

średni 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Malinowa niespodzianka

Ciasto:

200 g masła
1 opak. Ciasta czekoladowego XXL Dr. Oetkera
4 szt. jajek
100 ml wody

Przełożenie:

500 ml wody (wrzącej)
1 opak. Galaretki o smaku malinowym Dr. Oetkera
1000 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
2 opak. Masy śmietanowej malinowej z kawałkami owoców Dr. Oetkera

Poncz:

125 ml wody
1 łyżka cukru
1 szt. cytryny (wyciśnięty sok)
50 ml malinówki

Do dekoracji:

1 opak. Perełek błyszczących Dr. Oetkera
1 opak. Stokrotek opłatków kolorowych Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Masło rozpuść i ostudź. Piekarnik nastaw na temp. 180°C bez termoobiegu. Zawartość opakowania wsyp do miski, dodaj jaja, ostudzone masło i wodę. Całość miksuj na najwyższych obrotach przez ok. 5 min do uzyskania gładkiego ciasta. Blachę o wym. 25 x 35 cm posmaruj tłuszczem i oprósz mąką lub wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto nałóż do blaszki.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw na środkowy poziom piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Czas pieczenia: ok. 40 - 45 min.

Upieczone ciasto wyjmij z formy po ok. 10 min. Po ostygnięciu przekrój ciasto wzdłuż w poziomie, tworząc 2 warstwy. W górnej warstwie wytnij kieliszkiem otwory na galaretkę, którą należy rozpuścić w płaskim naczyniu i odstawić do lekkiego stężenia.

3

Masa śmietanowa

Schłodzoną śmietankę 30% tł. ubij mikserem. Tuż przed końcem ubijania, dodaj masy śmietanowe i delikatnie wymieszaj za pomocą miksera. Masę podziel na połowę.

4

Poncz

Z wodę, cukier, soku z cytryny i malinówkę wymieszaj. Powstałym ponczem nasącz dolny blat ciasta.

5

Przełożenie i dekorowanie

Pierwszą część masy rozprowadź na spodniej warstwie ciasta czekoladowego, wyrównaj łyżką i przykryj drugą częścią ciasta. Lekko tężejącą galaretką wypełnij otwory w górnym blacie ciasta. Ciasto nasącz ponczem. Wykrojone kółka nasącz ponczem i ułóż na otwory wypełnione galaretką. Pozostałą część masy śmietanowej rozsmaruj na wierzchu ciasta. Wyrównaj nożem i udekoruj perełkami i stokrotkami.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Malinowa niespodzianka

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1126 kJ
269 kcal
1072 kJ
256 kcal
Tłuszcz 15.47 g 14.73 g
Węglowodany 29.54 g 28.13 g
Białko 2.49 g 2.37 g