PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Makowiec klasyczny

Tradycyjny makowiec z dodatkiem miodu, orzechów i pomarańczy

ok. 15 - 18 porcji

średni 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Makowiec klasyczny

Ciasto:

100 g masła (rozpuszczonego)
150 ml mleka (ciepłego)
350 g mąki
1 opak. Drożdży suszonych instant Dr. Oetkera lub 20 g drożdży świeżych
4 łyżki cukru
1 opak. Cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
1 szczypta soli
4 szt. żółtek

Masa makowa:

200 g maku (suchego i mielonego)
250 ml mleka (gorącego)
100 g orzechów włoskich
100 g migdałów
80 g rodzynek
150 g cukru
2 łyżeczki Cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
70 g miodu
50 g masła (miękkiego)
4 szt. białka
1 szczypta soli

Do dekoracji:

250 g cukru pudru
ok. 40 - 50 ml wody gorącej
50 g skórki pomarańczowej kandyzowanej

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Rozpuść masło i odstaw do przestudzenia.
Następnie podgrzej mleko, aby było ciepłe (ale nie gorące).
Przesiej mąkę do miski, wsyp drożdże i dokładnie wymieszaj.  
*Jeśli przygotowujesz ciasto na drożdżach świeżych w małym naczyniu rozkrusz drożdże, dodaj łyżkę cukru i zalej ciepłym mlekiem tylko do przykrycia drożdży, wymieszaj i odstaw na ok. 10-15 min, aż drożdże zaczną pracować.
Dodaj cukier, cukier z wanilią, sól, żółtka, ciepłe mleko (*oraz zaczyn) i wszystko dokładnie zagnieć.
Pod koniec dodaj rozpuszczone masło i dalej zagniataj do momentu, w którym masło się wchłonie, a ciasto stanie się gładkie i sprężyste. Z wyrobionego ciasta uformuj kulę, włóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia, aby podwoiło swoją objętość (ok. 1,5 h).

2

Masa makowa

Kiedy ciasto będzie wyrastać, przygotuj masę makową (możesz też przygotować ją wcześniej). Wsyp mak do miski i zalej gorącym mlekiem i odstaw do przestygnięcia.
Orzechy i migdały posiekaj na mniejsze kawałki, dodaj do maku razem z rodzynkami, cukrem , cukrem z wanilią, miodem, miękkim masłem i dokładnie wymieszaj aby składniki równomiernie rozłożyły się w masie.
Następnie ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, przełóż do masy makowej i wymieszaj.

3

Formowanie makowców

Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę lekko oprószoną mąką. Podziel je na dwie części. Pierwszą część rozwałkuj na prostokąt o grubości ok. 3-4 mm (ok. 30x40 cm). Nie powinien być szerszy niż papier do pieczenia, z którego korzystasz.
Wyłóż na niego równomiernie połowę porcji masy makowej, zostawiając około 3 cm wolnego miejsca z każdej strony, a następnie zawiń tak, żeby łączenie ciasta znalazło się pod spodem makowca, zawiń  jego końce pod spód.
Tak przygotowany makowiec ułóż na papierze do pieczenia i ciasno zawiń dwukrotnie w papier. W podobny sposób postępuj z drugą częścią ciasta.

4

Pieczenie

Oba makowce ułóż na jednej blasze i odstaw na ok. 30 minut do wyrośnięcia. W międzyczasie nagrzej piekarnik do temp. 180°C. Kiedy czas wyrastania minie, wstaw makowce do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Czas pieczenia: ok. 35 - 40 min.

5

Dekorowanie

Upieczone makowce wyjmij z piekarnika i ostudź. Cukier puder wymieszaj dokładnie z gorącą wodą i polej nim jeszcze ciepłe makowce. Na koniec udekoruj skórką pomarańczową.

Z podanych składników można przygotować dwa makowce.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Makowiec klasyczny

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1955 kJ
467 kcal
1386 kJ
331 kcal
Tłuszcz 22.51 g 15.96 g
Węglowodany 60.49 g 42.90 g
Białko 10.10 g 7.17 g