PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Makowiec klasyczny

Tradycyjny makowiec z dodatkiem miodu, orzechów i pomarańczy

o 15 - 18 porcji

średnie 60 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Makowiec klasyczny

Ciasto:

100 g masła
130 ml mleka (ciepłego)
400 g mąki
1 opak. Drożdży suszonych instant Dr. Oetkera
4 łyżki cukru
1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
4 szt. żółtek
1 szczypta soli
1 łyżka wódki

Masa makowa:

350 g maku
1 łyżka masła (miękkiego)
150 g orzechów włoskich (posiekanych)
3 łyżki miodu
150 g cukru
1 opak. Cukru ze skórką pomarańczową z Włoch Dr. Oetkera
3 łyżeczki Ekstraktu naturalnego Migdał z Maroka Dr. Oetkera
4 szt. białka
1 szczypta soli

Do dekoracji:

50 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
2 łyżki cukru pudru

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Masło rozpuść i odstaw do lekkiego przestudzenia. Mleko podgrzej. Mąkę przesiej do miski, wsyp drożdże i dokładnie wymieszaj. Dodaj cukier, cukier wanilinowy, żółtka, sól, ciepłe mleko i spirytus. Zagnieć ciasto. Następnie dodaj rozpuszczone masło i zagniataj do momentu, gdy masło się wchłonie. Z ciasta uformuj kulę, włóż ją do miski, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia (aż podwoi swoją objętość).

2

Masa makowa

Mak wsyp do miski, zalej wrzątkiem tak, aby woda była 1 cm wyżej niż warstwa maku, odstaw do przestygnięcia. Następnie mak odsącz przez gazę i zmiel do dwa razy, dodając do niego miękkie masło, orzechy, miód i cukier oraz cukier pomarańczowy i ekstrakt. Całość dokładnie wymieszaj. Następnie ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodaj do masy makowej.

3

Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę posypaną mąką. Podziel je na dwie części. Pierwszą część rozwałkuj na kształt prostokąta o grubości ok. 3-4 mm (ciasto nie powinno być szersze niż papier do pieczenia). Na ciasto wyłóż równomiernie masę makową, zostawiając ok. 3 cm wolnego miejsca z każdej strony. Całość zawiń tak, żeby łączenie ciasta znalazło się pod spodem makowca. Końce zawiń pod spód. Makowiec ułóż na papierze do pieczenia. Ciasto dwukrotnie zawiń w papier. W ten sam sposób postąp z drugą częścią ciasta.

4

Pieczenie

Makowce ułóż na blasze i odłóż na ok. 30 minut do wyrośnięcia. Następnie wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 35 - 40 min.

Upieczone makowce wyjmij z piekarnika i ostudź. Przed podaniem posyp skórką pomarańczową i cukrem pudrem.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Makowiec klasyczny

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1758kJ
420kcal
1599kJ
382kcal
Tłuszcz 24.27g 22.06g
Węglowodany 45.47g 41.33g
Białko 10.83g 9.84g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

NASZE PRODUKTY

Słodkie dekoracje

Stwórz oryginalne ciasto na każdą okazję!