Makowiec klasyczny

Tradycyjny makowiec z dodatkiem miodu, orzechów i pomarańczy

ok. 15 - 18 porcji

średni 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Makowiec klasyczny

Ciasto:

100 g masła (rozpuszczonego)
150 ml mleka (ciepłego)
350 g mąki
1 opak. Drożdży suszonych instant 7 g Dr. Oetkera lub 20 g drożdży świeżych
4 łyżki cukru
1 opak. Cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
1 szczypta soli
4 szt. żółtek

Masa makowa:

200 g maku (suchego, mielonego)
250 ml mleka (gorącego)
100 g orzechów włoskich
100 g migdałów
80 g rodzynek
150 g cukru
2 łyżeczki Cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
1 - 2 łyżeczki Ekstraktu naturalnego Pomarańcza z Brazylii Dr. Oetkera
1 - 2 łyżeczki Ekstraktu naturalnego Migdał z Maroka Dr. Oetkera
70 g miodu
50 g masła (miękkiego)
4 szt. białka
1 szczypta soli

Do dekoracji:

250 g cukru pudru
ok. 40 - 50 ml wody gorącej
50 g skórki pomarańczowej kandyzowanej

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Rozpuść masło i odstaw do przestudzenia.
Następnie podgrzej mleko, aby było ciepłe (ale nie gorące).
Przesiej mąkę do miski, wsyp drożdże i dokładnie wymieszaj.  
*Jeśli przygotowujesz ciasto na drożdżach świeżych w małym naczyniu rozkrusz drożdże, dodaj łyżkę cukru i zalej ciepłym mlekiem tylko do przykrycia drożdży, wymieszaj i odstaw na ok. 10-15 min, aż drożdże zaczną pracować.
Dodaj cukier, cukier z wanilią, sól, żółtka, ciepłe mleko (*oraz zaczyn) i wszystko dokładnie zagnieć.
Pod koniec dodaj rozpuszczone masło i dalej zagniataj do momentu, w którym masło się wchłonie, a ciasto stanie się gładkie i sprężyste. Z wyrobionego ciasta uformuj kulę, włóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia, aby podwoiło swoją objętość (ok. 1,5 h).

2

Masa makowa

Kiedy ciasto będzie wyrastać, przygotuj masę makową (możesz też przygotować ją wcześniej). Wsyp mak do miski i zalej gorącym mlekiem i odstaw do przestygnięcia.
Orzechy i migdały posiekaj na mniejsze kawałki, dodaj do maku razem z rodzynkami, cukrem , cukrem z wanilią, ekstraktem pomarańczowym i migdałowym, miodem, miękkim masłem i dokładnie wymieszaj, aby składniki równomiernie rozłożyły się w masie.
Następnie ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, przełóż do masy makowej i wymieszaj.

3

Formowanie makowców

Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę lekko oprószoną mąką. Podziel je na dwie części. Pierwszą część rozwałkuj na prostokąt o grubości ok. 3-4 mm (ok. 30x40 cm). Nie powinien być szerszy niż papier do pieczenia, z którego korzystasz.
Wyłóż na niego równomiernie połowę porcji masy makowej, zostawiając około 3 cm wolnego miejsca z każdej strony, a następnie zawiń tak, żeby łączenie ciasta znalazło się pod spodem makowca, zawiń  jego końce pod spód.
Tak przygotowany makowiec ułóż na papierze do pieczenia i ciasno zawiń dwukrotnie w papier. W podobny sposób postępuj z drugą częścią ciasta.

4

Pieczenie

Oba makowce ułóż na jednej blasze i odstaw na ok. 30 minut do wyrośnięcia. W międzyczasie nagrzej piekarnik do temp. 180°C. Kiedy czas wyrastania minie, wstaw makowce do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Czas pieczenia: ok. 35 - 40 min.

5

Dekorowanie

Upieczone makowce wyjmij z piekarnika i ostudź. Cukier puder wymieszaj dokładnie z gorącą wodą i polej nim jeszcze ciepłe makowce. Na koniec udekoruj skórką pomarańczową.

Z podanych składników można przygotować dwa makowce.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Makowiec klasyczny

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1993 kJ
476 kcal
1403 kJ
335 kcal
Tłuszcz 23.49 g 16.54 g
Węglowodany 60.35 g 42.50 g
Białko 10.10 g 7.11 g
Ustawienia plików cookie

Ucieszymy się, jeżeli zgodzisz się, abyśmy my i nasi partnerzy używali plików cookie i podobnych technologii. Pozwoli nam to zrozumieć Twoje zachowanie na stronie i odpowiednio  dostosować ją do Twoich potrzeb. Ponadto my i nasi partnerzy chcielibyśmy wykorzystywać te dane do pokazywania Tobie spersonalizowanych ofert na ich platformach.

 

Wykorzystujemy pliki cookie niezbędne, analityczne i marketingowe do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony, spersonalizowania treści i reklam, analizowania ruchu w naszej witrynie oraz w celach statystycznych. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług. Jeśli zgadzasz się abyśmy wykorzystywali wszystkie wskazane powyżej pliki cookie do celów powyżej wymienionych prosimy o kliknięcie „Zgadzam się”. Jeżeli chciałbyś/chciałabyś zdecydować, które z plików cookie będą mogły być wykorzystywane prosimy o wejście w Ustawienia szczegółowe i dokonanie wyboru. Szczegółowe informacje możesz znaleźć w naszej polityce prywatności. Pamiętaj, że w  każdej chwili możesz zmienić zdanie odnośnie ustawień plików cookie.

Niezbędne

Zarówno te pliki cookie, jak i podobne rozwiązania są nam potrzebne, aby zapewnić działanie podstawowych funkcji naszej strony internetowej. Powyższe obejmuje na przykład zapisywanie tych ustawień. Absolutnie konieczne jest, aby użytkownik nie mógł ich wyłączyć.

Zawsze aktywne
Analityczne

Ponadto chcielibyśmy lepiej poznać, w jaki sposób korzystasz z naszej strony internetowej, aby zoptymalizować ją dla Ciebie i innych użytkowników. W tym celu wykorzystujemy pliki cookie i podobne rozwiązania, które umożliwiają mapowanie zachowań użytkowników, a tym samym pozwolą nam udoskonalić przedstawianą Tobie ofertę.

aktywne

nieaktywne

Marketingowe/remarketingowe/udostępnianie danych stronom trzecim

Aby zapewnić nam możliwość dostosowania naszych kampanii marketingowych do Twoich potrzeb, zbieramy informacje o tym, w jaki sposób trafiasz na naszą witrynę internetową i w jaki sposób korzystasz reagujesz na nasze reklamy. Dzięki temu możemy jeszcze bardziej ulepszyć nie tylko nasze reklamy, ale także treści na naszej stronie. Nasi partnerzy marketingowi także wykorzystują te informacje do własnych celów, np. do personalizacji kont użytkowników lub profili na swojej platformie.

aktywne

nieaktywne