PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Makowiec bezglutenowy

Kruche ciasto, orzechy i makowa masa z wanilią. Odkryj przepis na pyszny makowiec bez glutenu.

10 porcji

łatwy 15 min

Składniki

Składniki

do przepisu Makowiec bezglutenowy

Ciasto:

100 g mąki migdałowej
100 g mąki kokosowej
1 łyżeczka Proszku do pieczenia Bez glutenu Dr. Oetkera
1 opak. Cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Bez glutenu Dr. Oetkera
40 g masła
1,5 łyżki siemienia lnianego
1 szt. jajek
2 łyżki wody
1 szczypta soli

Masa makowa:

200 g maku (mielonego)
1 opak. Cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Bez glutenu Dr. Oetkera
100 g cukru pudru lub 100 g miodu
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki soku z cytryny i skórka otarta z 1/2 cytryny
50 g rodzynek
2 szt. białka

Dekorowanie:

30 - 50 g orzechów włoskich

preparation

Przygotowanie

1

Ciasto

Spód formy o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia, boki posmaruj masłem i wysyp mąką kokosową. Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
Do miski wsyp mąki, cukier z wanilią bez glutenu, proszek do pieczenia bez glutenu, siemię lniane, jajko, wodę, sól, roztopione masło i zmiksuj na jednolitą masę.
Masę wyłóż na spód foremki i uformuj brzeg ok. 3 cm. Przykryj papierem do pieczenia i wyłóż fasolą do obciążenia.

2

Pieczenie

Wstaw do nagrzanego piekarnika i podpiecz około 10-15 minut.  Po tym czasie wyjmij z piekarnika i zdejmij papier z fasolą. Nie wyłączaj piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Czas pieczenia: ok. 10 - 15 min.

3

Nadzienie

Mak zalej wrzątkiem odstaw do ostudzenia, odcedź mocno na sicie, przełóż do miski. Następnie dodaj cukier, cukier z wanilią bez glutenu, skórkę i sok z cytryny, rodzynki, mąkę ziemniaczaną, wymieszaj. Białka ubij na sztywna pianę i delikatnie wmieszaj do masy makowej. Masę wyłóż na podpieczony spód ,wyrównaj, ułóż orzechy.

4

Pieczenie

Wstaw do nagrzanego piekarnika. Po upieczeniu odstaw do wystudzenia. 

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Czas pieczenia: 20 min.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Makowiec bezglutenowy

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1411 kJ
337 kcal
1679 kJ
401 kcal
Tłuszcz 22.53 g 26.83 g
Węglowodany 26.38 g 31.40 g
Białko 10.45 g 12.44 g