Flag

Makowiec bezglutenowy

10 porcji
Łatwy
20 min
Kruche ciasto, orzechy i makowa masa z wanilią. Odkryj przepis na pyszny makowiec bez glutenu.
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
100 gmąki migdałowej
100 gmąki kokosowej
1 łyżeczkaproszku do pieczenia bez glutenu
2 łyżeczkiEkstraktu naturalnego Wanilia Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
40 gmasła
1,5 łyżkisiemienia lnianego
1 szt.jajka
2 łyżkiwody
1 szczyptasoli
Masa makowa
200 gmaku (mielonego)
2 łyżeczkiEkstraktu naturalnego Wanilia Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
100 gcukru pudru lub 100 g miodu
2 łyżkimąki ziemniaczanej
2 łyżkisoku z cytryny i skórka otarta z 1/2 cytryny
50 grodzynek
2 szt.białka
Dekorowanie
30 - 50 gorzechów włoskich

Zobacz produkty

Picture - Ekstraktu naturalnego Wanilia Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
Picture - Ekstraktu naturalnego Wanilia Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
1

Ciasto

Spód formy o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia, boki posmaruj masłem i wysyp mąką kokosową. Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
Do miski wsyp mąki, ekstrakt, proszek do pieczenia bez glutenu, siemię lniane, jajko, wodę, sól, roztopione masło i zmiksuj na jednolitą masę.
Masę wyłóż na spód foremki i uformuj brzeg ok. 3 cm. Przykryj papierem do pieczenia i wyłóż fasolą do obciążenia.

2

Pieczenie

Wstaw do nagrzanego piekarnika i podpiecz około 10-15 minut.  Po tym czasie wyjmij z piekarnika i zdejmij papier z fasolą. Nie wyłączaj piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 10 - 15 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C

3

Nadzienie

Mak zalej wrzątkiem odstaw do ostudzenia, odcedź mocno na sicie, przełóż do miski. Następnie dodaj cukier, ekstrakt, skórkę i sok z cytryny, rodzynki, mąkę ziemniaczaną, wymieszaj. Białka ubij na sztywna pianę i delikatnie wmieszaj do masy makowej. Masę wyłóż na podpieczony spód ,wyrównaj, ułóż orzechy.

4

Pieczenie

Wstaw do nagrzanego piekarnika. Po upieczeniu odstaw do wystudzenia. 

Czas pieczenia: 20 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C