PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Makaroniki

Kolorowe, bezowe ciasteczka migdałowe przełożone delikatnym kremem waniliowym

o 20 sztuk

trudny 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Makaroniki

Ciasteczka:

120 g migdałów zmielonych (bez skórki) lub mąki migdałowej
200 g cukru pudru
3 szt. białka
50 g cukru drobnego
1 opak. Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera

Krem:

250 ml śmietanki 30% tł. schłodzonej
1 opak. Kremu do tortów i ciast smak waniliowy Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Przygotuj dwie blachy z wyposażenia piekarnika i wyłóż je papierem do pieczenia. Mąkę migdałową (lub zmielone migdały) wymieszaj bardzo dokładnie z cukrem pudrem. Białka umieść w misie i ubijaj mikserem na najwyższych obrotach. Gdy piana zacznie nabierać sztywności, ciągle ubijając dodawaj stopniowo cukier, a na koniec dodaj stopniowo barwnik spożywczy do uzyskania pożądanego koloru. Do ubitej masy dodawaj w dwóch turach mąkę migdałową z cukrem pudrem delikatnie i dokładnie mieszając szpatułką, aż do osiągniecia konsystencji bardzo gęstej śmietany. Masa nie może być za gęsta ani zbyt rzadka (rozlewająca).

Gotowa masę przełóż do woreczka i wyciskaj na papierze porcje o średnicy ok 2,5 cm. Następnie pozostaw je w temperaturze pokojowej do wysuszenia na ok. 30-60 min. (w zależności od wilgotności powietrza w pomieszczeniu), aż ich powierzchnia będzie sucha i gdy dotkniesz nie przyklei się do palca.

2

Pieczenie

Wysuszone makaroniki wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  150 °C

Piekarnik elektryczny:  150 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 8 - 12 min.

Ciasteczka musza być upieczone, ale nie mogą się zarumienić z wierzchu. Upieczone makaroniki wyjmij z piekarnika i pozostaw na ok. 10 min. na blasze, a następnie przełóż na kratkę do wystudzenia.

3

Krem

Schłodzoną śmietankę wlej do wysokiego naczynia, dodaj krem do tortów waniliowy i całość ubijaj mikserem przez chwilę na niskich, a potem ok. 3 minuty na najwyższych obrotach do uzyskania gładkiej konsystencji. Gotowy krem przełóż do woreczka,wyciskaj na płaską stronę ciasteczka i przykryj drugim.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Makaroniki

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 653kJ
156kcal
1516kJ
362kcal
Tłuszcz 8.26g 19.22g
Węglowodany 18.72g 43.52g
Białko 2.40g 5.58g
Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt