PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Makaroniki

Kolorowe, bezowe ciasteczka migdałowe przełożone delikatnym kremem waniliowym

o 20 sztuk

trudne 40 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Makaroniki

Ciasteczka:

120 g migdałów zmielonych (bez skórki) lub mąki migdałowej
200 g cukru pudru
3 szt. białka
50 g cukru drobnego
1 opak. Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera

Krem:

250 ml śmietanki 30% tł. schłodzonej
1 opak. Kremu do tortów i ciast smak waniliowy Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Przygotuj dwie blachy z wyposażenia piekarnika i wyłóż je papierem do pieczenia. Mąkę migdałową (lub zmielone migdały) wymieszaj bardzo dokładnie z cukrem pudrem. Białka umieść w misie i ubijaj mikserem na najwyższych obrotach. Gdy piana zacznie nabierać sztywności, ciągle ubijając dodawaj stopniowo cukier, a na koniec dodaj stopniowo barwnik spożywczy do uzyskania pożądanego koloru. Do ubitej masy dodawaj w dwóch turach mąkę migdałową z cukrem pudrem delikatnie i dokładnie mieszając szpatułką, aż do osiągniecia konsystencji bardzo gęstej śmietany. Masa nie może być za gęsta ani zbyt rzadka (rozlewająca).

Gotowa masę przełóż do woreczka i wyciskaj na papierze porcje o średnicy ok 2,5 cm. Następnie pozostaw je w temperaturze pokojowej do wysuszenia na ok. 30-60 min. (w zależności od wilgotności powietrza w pomieszczeniu), aż ich powierzchnia będzie sucha i gdy dotkniesz nie przyklei się do palca.

2

Pieczenie

Wysuszone makaroniki wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  150 °C

Piekarnik elektryczny:  150 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 8 - 12 min.

Ciasteczka musza być upieczone, ale nie mogą się zarumienić z wierzchu. Upieczone makaroniki wyjmij z piekarnika i pozostaw na ok. 10 min. na blasze, a następnie przełóż na kratkę do wystudzenia.

3

Krem

Schłodzoną śmietankę wlej do wysokiego naczynia, dodaj krem do tortów waniliowy i całość ubijaj mikserem przez chwilę na niskich, a potem ok. 3 minuty na najwyższych obrotach do uzyskania gładkiej konsystencji. Gotowy krem przełóż do woreczka,wyciskaj na płaską stronę ciasteczka i przykryj drugim.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Makaroniki

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 653kJ
156kcal
1516kJ
362kcal
Tłuszcz 8.26g 19.22g
Węglowodany 18.72g 43.52g
Białko 2.40g 5.58g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

NASZE PRODUKTY

Słodkie dekoracje

Stwórz oryginalne ciasto na każdą okazję!