PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Lustrzana polewa czekoladowa

Lśniąca glazura z kakao

1 porcja

łatwy 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Lustrzana polewa czekoladowa

Składniki:

1 opak. Żelatyny w listkach Dr. Oetkera
100 ml śmietanki 30% tł.
100 ml wody
40 g kakao
125 g cukru

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Listki żelatyny namocz w zimnej wodzie i odstaw na czas przygotowania polewy. Śmietankę przelej do rondelka, dodaj wodę kakao i cukier. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia się składników, uważając by nie napowietrzać polewy. Cały czas mieszając zagotuj na średniej mocy palnika. Przelej przez sitko, by pozbyć się ewentualnych grudek kakao. Odstaw do lekkiego przestudzenia.

2

Żelatynę dokładnie odciśnij w dłoniach i dodaj do ciepłej polewy. Dokładnie wymieszaj do połączenia się składników. Polewę odstaw do wystudzenia, mieszając ją od czasu do czasu. Wstaw do lodówki, mieszaj od czasu do czasu, kontrolując cały czas jej konsystencję. W momencie kiedy polewa będzie robiła się gęsta, ale będzie jeszcze lejąca, polej nią schłodzone ciasto położone na kratce (tak, żeby polewa swobodnie spływała).

Porcja polewy wystarcza na pokrycie jednego ciasta o śr. 24 cm.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Lustrzana polewa czekoladowa

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 4212 kJ
1006 kcal
1122 kJ
268 kcal
Tłuszcz 38.68 g 10.31 g
Węglowodany 148.09 g 39.49 g
Białko 18.08 g 4.82 g