PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Leczo

Wspaniały posmak węgierskiego lata

ok. 10 słoików (po 200 ml)

średni 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Leczo

Składniki:

1000 g pomidorów
600 g papryki czerwonej
200 g kalarepy
200 g gruszek (bez skóry i gniazd nasiennych)
3 ząbki czosnku (startego)
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka papryki słodkiej (mielonej)
200 ml wody
2 opak. Żelfixu 3:1 Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Pomidory sparzyć we wrzącej wodzie przez 3-4 minuty, obrać ze skórki, wyciąć nasady łodyżek, oczyścić z pestek, pokroić na małe cząstki. Paprykę czerwoną oczyścić z gniazd nasiennych, posiekać na drobną kostkę. Kalarepę obrać i zetrzeć na tarce (małe wiórki). Gruszkę obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Czosnek obrać i zetrzeć drobno. Do garnka wsypać wszystkie warzywa, dodać kostki rosołowe, sól, paprykę i wodę.

Gotować na wolnym ogniu ok. 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Odstawić z ognia, wsypać Żelfixy dokładnie wymieszać i gotować jeszcze ok. 5 minut ciągle mieszając.

Gorące leczo nakładać do wyparzonych, suchych słoików (do pełna). Natychmiast szczelnie zamknąć, ułożyć do góry dnem na około 5 minut.

1 porcja = 25 g

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Leczo

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 42 kJ
10 kcal
142 kJ
34 kcal
Tłuszcz 0.08 g 0.27 g
Węglowodany 2.22 g 7.67 g
Białko 0.30 g 1.02 g