Flag

Leczo

ok. 10 słoików (po 200 ml)
Średni
60 min
Wspaniały posmak węgierskiego lata
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Składniki
1000 gpomidorów
600 gpapryki czerwonej
200 gkalarepy
200 ggruszek (bez skóry i gniazd nasiennych)
3 ząbkiczosnku (startego)
1 łyżeczkasoli
1 łyżeczkapapryki słodkiej (mielonej)
200 mlwody
2 opak.Żelfixu 3:1 Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Żelfixu 3:1 Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Pomidory sparzyć we wrzącej wodzie przez 3-4 minuty, obrać ze skórki, wyciąć nasady łodyżek, oczyścić z pestek, pokroić na małe cząstki. Paprykę czerwoną oczyścić z gniazd nasiennych, posiekać na drobną kostkę. Kalarepę obrać i zetrzeć na tarce (małe wiórki). Gruszkę obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Czosnek obrać i zetrzeć drobno. Do garnka wsypać wszystkie warzywa, dodać kostki rosołowe, sól, paprykę i wodę.


Gotować na wolnym ogniu ok. 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Odstawić z ognia, wsypać Żelfixy dokładnie wymieszać i gotować jeszcze ok. 5 minut ciągle mieszając.


Gorące leczo nakładać do wyparzonych, suchych słoików (do pełna). Natychmiast szczelnie zamknąć, ułożyć do góry dnem na około 5 minut.